U Zadarskoj županiji kanaderi ugasili tri požara

Osam protupožarnih aviona iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, danas, u subotu, 22. srpnja 2017. angažirani su na gašenju požara u Zadarskoj županiji.

Tako su požare u Zemuniku Donjem i Galovcu gasila četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Požarišta su zahvaljujući brzoj i učinkovitoj reakciji zračnih snaga stavljeni pod nadzor gasitelja. Posada Canadaira istovremeno je gaseći ove požare uočila i izbijanje vatre na području Vrane te su s nekoliko vodenih bombi i ovaj požar stavili pod nadzor.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 114 požara (43 u Šibensko-kninskoj, 34 u Splitsko-dalmatinskoj, 28 u Zadarskoj, sedam u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 930 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 31 500 tona vode te je prevezeno 198 vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, priopćeno je iz MORH-a.