U Zaboku proslava 28. obljetnice HDZ-a Krapinsko zagorske županije.

Skup je svojim dolaskom uveličao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković.

U prepunoj kinodvorani u Zaboku nazočnim članovima i simpatezerima stranke svojim govorima obratili su se, u ime utemeljitelja stranke Ivan Jarnjak, predsjednica zabočkoga ogranka HDZ-a Martina Rubil Skitanić, predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, Žarko Tušek i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković.

Tušek je oštro napao aktualnu županijsku političku vlast nazivajući ih jeftinim i naglasio kako su svi najveći projekti provođeni su upravo za HDZ – ove vlasti. Rekao je kako se županijska vlast dodvorava ciljanim skupinama te svoju politku vodi na lažima i zastrašivanju da će se, ako ljudi budu glasali za HDZ, zaustaviti svi veliki infrastrukturni projekti. Prava je istina da smo mi ugovarali sve najveće projekte u cestogradnji, obnovili crkve, gradili škole istaknuo je Tušek. Od Plenkovića je zatražio da se nastavi pozitivna politika prema našem kraju, ali i da se kreiraju posebne poljoprivredne mjere za Zagorje, da se posebna pažnja obrati na kontinentalni turizam, ali i da krapinsko Veleučilište uđe u skupinu onih koje financira središnja vlast.

Zaključno se okupljenima obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je na početku govora naglasio kako je svoju politiku odlučio voditi na način da sa svima bude partner, bez obzira na to iz koje stranke tko dolazi. – Jedino kroz partnerski odnos sa svim našim županima, gradonačelnicima i načelnicima možemo dobro upravljati zemljom što nam je i cilj. Karakteristika ovog kraja ovdje je poduzetništvo i obrtništvo, a naš je zadatak to poticati.

To smo učinili kroz razne mjere, a donosit ćemo i nove, naglasio je Plenković. Poseban osjećaj HDZ, kako je objasnio, ima za one koji rade za male ili minimalne plaće pa je najvio kako će se Vlada pod njegovim vodstvom boriti da minimalna plaća naraste barem na 50 % od prosječne hrvatske plaće.
Trenutno se na području ove županije provode oko jednu milijardu vrijedni projekti. Već smo spomenuli prugu, ali valja spomenuti i brzu cestu koja će ove godine stići do Zlatar Bistrice, a iduće do Marije Bistrice – dodao je predsjednik HDZ – a.

Spomenuo je i neke uspjehe Vlade na nacionalnoj razini poput smanjenja javnog duga, suficita u proračunu za 2017. godinu, ali i podizanje kreditnog rejtinga.
Posljednji dio svog govora Plenković je posvetio Istanbulskoj konvenciji. HDZ se, kaže, uvijek zalagao za njenu ratifikaciju. Vijeće Europe sigurno taj dokument nije donijelo iz dokolice nego zato što je primijetilo da sve više raste fenomen nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. U njoj nema nikakve redefinicije braka niti uvođenja trećeg spola.

Ako su je naši prijatelji iz Njemačke uveli ili prijatelji iz BiH, a u njihovim se školama još uvijek ne spominje ‘roditelj1’ i ‘roditelj 2’, onda ne znam čega se mi bojimo – naglasio je premijer pozivajući okupljene da ne nasjedaju na dezinformacije o tom dokumentu. Većina onih koji su prosvjedovali protiv ratifikacije konvencije, dodaje premijer, bili su i protiv ulaska u EU. – To je zapravo zajednička karakteristike većine onih koji su prosvjedovali. Ali HDZ je proeuropska stranka koja želi i hoće provoditi europska politička načela, zaključio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.