U Vukovaru predstavljen ‘Uskrsni doručak’ slavonskih OPG-ova

Hina

Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s tvrtkom Agro-klaster predstavila je u utorak  promotivnu akciju ‘Uskrsni doručak’, ponudivši novinarima tradicionalne slavonske prehrambene proizvode koji se jedu za doručak na blagdan Uskrsa – šunku, kobasice, jaja, sireve i razne namaze te prirodne sokove i vina, proizvedene na OPG-ima u toj županiji.

“Sve ovo radimo pod motom ‘Kupujmo domaće’ jer je domaće najbolje i najzdravije. Uz to kupovinom domaćeg sira, jaja, suhomesnatih i ostalih prehrambenih proizvoda potičemo i očuvanje radnih mjesta”, kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Pozvao je stanovnike Vukovarsko-srijemske županije i cijele Hrvatske da kupuju domaće proizvode i na taj način pridonesu stvaranju bogatije Slavonije.

Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera d.o.o. kojeg je prošle godine osnovala Vukovarsko-srijemska županija kako bi potaknula udruživanje i promociju svega onoga što proizvode OPG-ovi, rekao je kako se deklarativno svi zalažemo da treba kupovati domaće, ali su police hrvatskih trgovačkih lanaca i dalje pune svakakve robe, a najmanje domaćih proizvoda.

“Sve donedavno je OPG-ovima trebala, da tako kažem, ulaznica da dođu na police trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, ali mislim da dolazi vrijeme kada će lanci bit sretni ako imaju na policama neki od domaćih proizvoda, jer polako se mijenjaju i navike kupaca koji sve više cijene domaće i ne žale dati i koju kunu više za takav proizvod”, naglasio je Podolar.

“Pozivam i s ovoga mjesta OPG-ove da proizvodnju prilagode određenim standardima, da deklariraju proizvode jer samo takva hrana može doći na trgovačke police”, poručio je.

Pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić rekao je da domaći OPG-ovi znaju raditi i znaju kako nešto proizvesti, ali mnogi od njih još uvijek ne raspolažu s dostatnim količinama proizvoda za tržište i tako ne mogu biti tržišno konkurentni.

Od oko 6.000 OPG-ova u Vukovarsko-srijemskoj županiji njih oko 1.000 obrađuje značajnije površine i ima tržišnu vrijednost, ali od tog broja tek stotinjak je tržišno i orijentirano, dodao je.

“Ostali preživljavaju zahvaljujući još uvijek dobrim potporama, ali mislim da programsko razdoblje koje je pred nama, 2020.-2027., neće više biti izdašno u tom smislu I mnogi će se morati prilagoditi I promjeniti način razmišljanja i djelovanja ako misle živjeti od poljoprivrede”, zaključio je Matić.

Pozvao je poljoprivrednike da se udruže kako bi došli do jeftinije, ali i dostatne proizvodnje.  (Hina)