U Vinkovcima obilježen Dan braniteljica Domovinskog rata RH

U organizaciji udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije danas je u Vinkovcima obilježen Dan braniteljica Republike Hrvatske. Tom prigodom počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljicama i braniteljima odana je kod Spomenika hrvatskim braniteljima na obali Bosuta u središtu Vinkovaca.

„Trideset je godina od kako smo ratovali. Bilo je teško, ali nam je ipak drago što smo sudjelovale. Podaci govore da su bile 1 462 braniteljice u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali to je podatak za cijeli Domovinski rat. Tada, ’91., nije bilo puno žena. Uključivale smo se uglavnom preko mjesnih odbora i uvijek je bilo: ti si žensko, samo nam još ti trebaš. Ali kasnije dečki su uvidjeli da nas trebaju. Trebala im je ponekad topla riječ pa i rame za plakanje, ali žene nisu bile samo to nego su nosile pušku, radile poslove i sve ono što su i naši prijatelji radili”, istaknula je Ljiljana Poje, predsjednica udruge Veteranke Domovinskog rata VSŽ.

Među ostalima, vukovarsko-srijemskim braniteljicama danas su se pridružili i izaslanik ministra obrane brigadni general Mijo Validžić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović.

„Žene su općenito iznijele veliki teret Domovinskog rata i dijelile s ostatkom društva veliku patnju. Žene nisu sudjelovale u Domovinskom ratu samo u sanitetu, one su radile i brojne druge obaveze, a neke su i direktno sudjelovale u borbama To je jedan veliki čin hrabrosti, to je jedan pokazatelj da su one apsolutno vrijedne svake časti, svake pohvale i da se njihov udjel u Domovinskom ratu ne smije zaboraviti i da ga treba valorizirati”, istaknuo je Špiro Janović.

Izaslanstvo Grada Vinkovaca predvodio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

„Čestitam svim braniteljicama Dan braniteljica Republike Hrvatske. Hvala im što su svojom žrtvom omogućile nama da danas kao slobodni ljudi gradimo jednu bolju i ljepšu Hrvatsku”, istaknuo je Josip Romić.