U Vinici održana 18. izložba mladih vina u organizaciji Udruge vinogradara ”Vinea”

U organizaciji Udruge vinogradara ”Vinea” danas se u prostorijama Općine Vinica održala 18. izložba mladih vina.

Od pristiglih 294 uzorka iz 2017. godine ocijenjeno je svih 294, a čak 254 njih je dobilo medalje. 49 vina ocijenjeno je zlatnim odličjem, dok su ostalim uzorcima dodijeljena srebrna i brončana odličja te priznanja. Osim vinogradara iz Varaždinske i susjednih županija i ove su godine bili prisutni vinogradari iz susjedne Slovenije.

Općina Vinica ima bogatu povijest, a ovo naselje čiji prvi podaci počinju još u antičkom dobu prvu školu dobivaju daleke 1638. godine. Vinova loza se u Vinici uzgaja još od doba Rimljana, viničko vino tradicionalno se kušalo na bečkom dvoru, a Udruga vinogradara Vinea osnovana je 1997. godine. Ovdašnji vinari nastoje modernizirati svoju proizvodnju, a u tome im pomažu općina i županija. Plan je i kvalitetnije korištenje EU i nacionalnih sredstava koje omogućuju mjere Ministarstva poljoprivrede. Izložbu je posjetio velik broj gostiju i uzvanika, među kojima su bili državni tajnik Tugomir Majdak, župan Varaždinske županije Radimir Čaćić, saborski zastupnik Anđelko Stričak i mnogi drugi.

Državni tajnik Tugomir Majdak istaknuo je kako je cilj mjera koje provodi Ministarstvo poljoprivrede unapređenje i povećanje proizvodnje vina.

“Unatrag 20-tak godina kvaliteta vina u RH je znakovito povećana. Želja nam je da hrvatski, ali ovdašnji vinari dodatno povećavaju i unaprijede svoju proizvodnju, u čemu im mogu svakako pomoći Vinska omotnica, kao i druge mjere ministarstva. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i novi Zakon o OPG-u također omogućuju bolje korištenje resursa u poljoprivredi i sigurnije poslovanje samih OPG-a, a time i brojnih vinara”, kazao je Majdak.