U Vilniusu se održava ministarski sastanak Inicijative Kina+16 zemalja SI Europe i Politički forum o gubicima i otpadu od hrane

Državni tajnik Tugomir Majdak

U Vilniusu se, u sklopu sajma poljoprivrede Agrobalt, održava Ministarski sastanak Inicijative Kina + 16 zemalja Srednje i Istočne Europe i Politički forum o gubicima i otpadu od hrane.

Hrvatsku na sastanku predstavlja državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. On je u svom govoru istaknuo kako Hrvatska podržava ciljeve unutar UN 2030 Agende za održivi razvoj.

“Cilj nam je kroz Nacionalni plan za sprječavanje otpada od hrane mjerama potaknuti smanjenje otpada od hrane, promovirati socijalnu odgovornost prehrambenog sektora te aktivno raditi na podizanju svijesti svih dionika u lancu hrane, uključujući istraživanja i inovacije u ovom osjetljivim području. Hrana je dragocjena, a otpad od hrane neprihvatljiv” rekao je Majdak.

Na Forumu o visokoj političkoj razini uvodne govore su održali povjerenik za sigurnost hrane EK Vytenis Andriukaitis, ministar poljoprivrede Litve Giedrius Surplys, glavni direktor FAO Jose Graziano da Silva, a večeras se očekuje dolazak ministra poljoprivrede NR Kine Han Chang Fua.  Također, u Vilniusu se održava sastanak EU Platforme za gubitke i otpad od hrane. Platforma okuplja predstavnike država članica u cilju predlaganja zajedničkih cjelovitih i efikasnih mjera za sprječavanje i smanjenje otpada od hrane.