U Venezueli uhićeno dvadesetak vojnika koji su se pobunili protiv Madura

EPA/CRISTIAN HERNANDEZ

Više od dvadeset vojnika je uhićeno u ponedjeljak nakon što su se pobunili protiv režima predsjednika Nicolasa Madura, dva dana prije prosvjeda organiziranog na poziv oporbe na kojem će tražiti prijelaznu vladu.

“Za sada je na mjestu pobune, u sjevernom dijelu Caracasa uhićeno 25 osoba, a dvije osobe su uhićene drugdje”, rekao je Diosdado Cabello, predsjednik Ustavotvorne skupštine, povezane s režimom.

U 2, 50 po lokalnom vremenu je skupina neodređenog broja vojnika Bolivarijske nacionalne garde Macaraoa pokrenula pobunu, navela je vojska u priopćenju i dodala da je stanje pod kontrolom.

Vojska tvrdi da su ti vojnici ukrali vojno oružje u vojarni u mjestu Petare, na istoku zemlje i došli u vojarnu u četvrt Cotiza u sjevernom dijelu Caracasa.

Naoružani maskirani pobunjenici su snimili video snimke koje su postavili na društvene mreže u kojima izjavljuju da ne priznaju Nicolasa Maduru predsjednikom države i pozivaju stanovništvo da ih podrži.

“Mi smo profesionalni vojnici Nacionalne garde i protivimo se ovom režimu koji ne priznajemo, treba nam vaša podrška, izađite na ulice”, rekao je jedan muškarac koji tvrdi da je brigadir Nacionalne garde.

Ta pobuna se dogodila u ozračju poziva oporbe na prosvjed u srijedu na kojem će tražiti prijelaznu vlada i sazivanje slobodnih izbora. To je prva velika mobilizacija  nakon velikih prosvjeda 2017. na kojima je poginulo 125 osoba.

(Hina)