U Varaždinu počinje 19. Špancirfest

Danas počinje 19. Špancirfest koji će u deset dana održavanja na ulice i trgove povijesne jezgre Varaždina donijeti 400 različitih programa: od koncerata i uličnih nastupa do kreativnih radionica i izložbi.

Organizatori iz Turističke zajednice grada Varaždina najavili su nekoliko novosti na ovogodišnjem Špancirfestu. Neće biti velike pozornice kod Starog grada gdje su se za koncerte plaćale ulaznice. Glazbene će pozornice s besplatnim koncertima biti na Trgu kralja Tomislava, Trgu Miljenka Stančića i u Kraljevskoj zoni kod Starog grada, dok će se naplaćivati jedino koncerti i kazališne predstave na pozornici kod Vile Bedeković.

Špancirfest se širi na još dvije ulice u središtu Varaždina, pa će Draškovićeva ulica postati obrtnička, a Školska ulica umjetnička, a na njima će se predstavljati varaždinski obrtnici i umjetnici. Prema najavama, najveća bi atrakcija trebao biti nastup Architects of Air s kupolama visokim i do 10 metara, ukupne površine 1400 četvornih metara s mnoštvom tunela koji, zahvaljujući svjetlosnim efektima, posjetiteljima pružaju nesvakidašnji doživljaj istraživanja labirinta.

U Varaždinu će nastupiti SongkillersNatali DizdarNolaNikola MarjanovićMangrooveGrettaMassimoBožo Vrećaklapa Maslina i Contra s gostom Harijem Rončevićem, a capella Voca People iz Izraela. Kazališni program donosi gostovanja Ivana ŠarićaŽeljka PervanaHistriona u kazališta Moruzgva.

Kraljevska zona oko Starog grada, prvi put postavljena prošle godine, bila je vrlo dobro prihvaćena. Tijekom dana bit će prostor druženja uz ponudu najboljih hrvatskih street food restorana, biranih vinskih i pivskih etiketa te kreativne sadržaje u Arts&Crafts zoni. Popodnevni, večernji i noćni program donosi koncerte nekoliko izvođača među kojima su Vatra i Kojoti te tribute bendovi i DJ-i.

Na ulicama i trgovima Špancirfesta održat će se 60-ak uličnih programa umjetnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i SAD-a. Moto Špancirfesta je ‘Pokreni svoju kreativnost’.  I ove se godine ide s Kreativnicom u Uskoj ulici s hrvatskim dizajnerima, Parkom kreative za najmlađe, Akupunkturom grada sa zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom te instalacijama u zraku.

Na kraju, više od 100 izlagača predstavit će svoju ponudu koja obuhvaća širok raspon od tradicijskog do suvremenog stvaralaštva. Špancirfest završava u nedjelju, 27. kolovoza.

Hina