Povezite se

Kultura

U Varaždinu otvorena izložba „Lupinizam by Lupino“

Objavljeno

-

Multimedijalni umjetnik Stefan Lupino ponovno se vratio u svoj rodni grad i to izložbom „Lupinizam by Lupino“ koja je u četvrtak otvorena u varaždinskom Gradskom muzeju, kao dio popratnog programa 49. Varaždinskih baroknih večeri, pod nazivom „Total baroque“.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 15. siječnja 2020., autor je izložio vintage fotografije, skulpture i slike. Erotske fotografije svojih modela ovaj je svestrani umjetnik s inozemnom karijerom objavljivao u vodećim svjetskim modnim i umjetničkim časopisima kao što su Vogue, Zoom, King, Max, Photo, Playboy, Europeo.

Osim fotografijom, Lupino se bavi kiparstvom i slikanjem, režirao je i reklamne te glazbene spotove, ali i art filmove. Svoj umjetnički izričaj izražava kroz tzv. „lupinizam“, kako je sam prozvao svoj stil.

Lupino je rekao da je ponosan na svaku izložbu, pa i na ovu na kojoj je izloženo dosta do sada neviđenih izložaka.

„Postav je dobro napravljen i ima fotografija koje nisu toliko viđene, dok su skulpture i slike uglavnom nove. Inače, mi smo poznati po svojem jalu i ne priznavanju svojih ljudi, ali ja sam imun na to“, zaključio je.

Gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je na otvorenju da ovom izložbom Lupino ponovno vraća u Varaždin, i to s dijelom stvaralaštva koje do sada domaća publika nije imala prilike vidjeti, osim dviju spomenutih javnih skulptura.

„Lupino je danas umjetnik koji najviše izlaže u Europi i to je nešto što daje prepoznatljivost. Mi smo Lupina pretvorili u javnu atrakciju i čuđenje prostoru s dvije skulpture u Varaždinu koje su Varaždinci dobro prihvatili, kao i likovna kritika“, rekao je Čehok. Lupino svojim stvaralaštvom razbija klasične kanone umjetnosti zbog čega je zanimljiv svijetu, dodao je.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek kazao je da je na izložbi zastupljeno Lupinovo stvaralaštvo u zadnjih 40-tak godina, sve ono što je radio od samih početaka do danas.

U protekle dvije godine u Varaždinu su postavljene dvije Lupinove skulpture „Leteća Venera“ i „Vatreni anđeo“.

Nastavi pregledavati

Kultura

Slavna bizarna obitelj Addams zatvara 34. Gavelline večeri

Published

on

Festival 34. Gavelline večeri završit će u srijedu u Zagrebu svečanom dodjelom nagrada za najbolju predstavu, najbolju režiju, glumca i glumicu, nakon čega slijedi gostovanje Mestnog gledališča ljubljanskog s hit-mjuziklom “Addamsovi” u režiji Aleksandra Popovskog, koji će biti prikazan izvan konkurencije.

Čudesna i jeziva ali i zabavna obitelj Addams prvi se put pojavila u stripu američkog karikaturista Charlesa Addamsa 1938. godine u časopisu New Yorker.

Addamsovi, mama Morticija i otac Gomez, djeca Srijeda i Bucko, bakica i stric Gnoj te poslužitelj Grč u međuvremenu su postali sastavni dio američke pop kulture, utjelovljeni u popularnoj televizijskoj seriji 1960-ih, te su uvelike utjecali na američki strip, televiziju i film, nadahnuli i potaknuli takozvanu gotsku supkulturu i njezinu ekstravagantnu modu, a inspirirali su među ostalim i video igricu te soundtrack temeljen na glazbenoj temi nominiranoj za nagradu Grammy.

Stekli su toliku slavu da ih je list The Telegraph proglasio “jednom od najslavnijih američkih obitelji, uz bok Kennedyjevima”. Po važnosti i kulturološkom utjecaju, The Time ih je usporedio s onim Rooseveltovih i Kennedyjevih, “budući da su toliko duboko ugrađeni u američki krajobraz da je nemoguće govoriti o povijesti te zemlje a ne spomenuti ih”.

Njihovih ih je autor zamislio kao satiričnu inverziju idealne američke obitelji 20. stoljeća: klan ekscentričnih aristokrata koji uživaju u tami i morbidnosti i naizgled su posve nesvjesni da ih svi drugi smatraju bizarnima i zastrašujućima.

“Addamsovima, koji svojom bizarnošću krše društvene konvencije, smijemo se i dan-danas, više od pola stoljeća nakon njihovog nastanka i raznih inačica u stripu, na filmu i televiziji”, stoji u najavi.

Mjuzikl “Addamsovi” Marshalla Brickmana, Ricka Elicea i Andrewa Lippa debitirao je na Broawayu 2010. godine a bavi se susretom obitelji Addams i obitelji Krneki. Djevojka Srijeda zaljubljuje se u Lukasa, za kojega se želi udati. Tako dolazi i trenutak kada se njihove obitelji upoznaju. Problem je jedino što je Lukasova obitelj “normalna”.

Krnekijevi se jako trude poštivati konvencije i odbacuju sve što odstupa od ustaljenih društvenih normi. O svojim željama i užicima ne razgovaraju iskreno, već samo promatraju postojeću realnost, dok se veza Morticije i Gomeza temelji na govorenju istine. Poplava izmišljotina i besmislica izrečenih za vrijeme večere izbacuje istinu iz iskrenog doma Addamsovih…

Igraju Iva Krajnc Bagola (Morticija), Uroš Smolej (Gomez), Viktorija Bencik Emeršič (Srijeda), Jurij Weiss (Bucko), Jaka Lah (Gnoj), Nataša Tič Ralijan (Bakica Addams), Filip Samobor (Grč). Krnekijeve utjelovljuju Barbara Ribnikar / Lena Hribar (Alenka), Robert Korošec (Jan) i Matic Lukšič (Lukas), dok se u ostalim ulogama pojavljuju Gašper Jarni, Tanja Dimitrievska, Sara Gorše, Lina Akif, Gaber K. Trseglav / Rok Prašnikar.

Prijevod na slovenski potpisuje Andrej Rozman Roza, za glazbu i aranžmane odgovoran je Laren Polič Zdravič, dramaturginja je Eva Mahkovic, scenografkinja Urša Vidic, dok je kostimografkinja Jelena Proković. Pokret je oblikovala Anja Möderndorfer, masku Špela Ema Veble, a svjetlo Andrej Koležnik. Predstava se igra uz prijevod na hrvatski jezik koji potpisuje Asja Kišević.

Glazbu na snimkama izvode Barbara Gradišek, Matej Kužel, Miha Petric, Luka Ipavec, Lazaro A. H. Zumeta, Žiga Kožar, Jan Gregorka i Laren Polič Zdravič. 

Uoči izvedbe, u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli bit će upriličena svečana dodjela nagrada 34. Gavellinih večeri za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, te najboljeg glumca i glumicu. U konkurenciji za festivalske nagrade, od 11. listopada prikazano je deset ponajboljih recentnih kazališnih ostvarenja iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije.

Ucitavanje vijesti

Kultura

Izložba o agresiji na Osijek otvorena u Budimpešti

Published

on

Zastupnik u Hrvatskom saboru Robert Jankovicz/Izvor: Nacionalno

Svečanim programom u Hrvatskom centru u Budimpešti -HOŠIG u utorak 15. listopada 2019.  otvorena je multimedijska izložba OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE, koja je započela intoniranjem mađarske i hrvatske državne himne i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, civilnim žrtvama i prvom hrvatskom predsjedniku.

Svečanosti otvorenja nazočili su Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, suradnica u Veleposlanstvu opumomoćena ministrica Vesna Njikoš Pečkaj , savjetnica Veleposlanika Maja Rosenzweig Bajić, prva tajnica Veleposlanika  Marina Sikora, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert  Jankovics,  glasnogovornik  Hrvatske narodosne zajednice u Mađarskom parlamentu Jozo Solga, voditelj Narodnosnog  glavnog odjela pri Uredu premijera Mađarske Richárd Tircsi i drugi uzvanici.

????????????????????????????????????

Ravnateljica Hrvatske osnovne škole i gimnazije HOŠIG u Budimpešti Ana Gojtan nakon pozdravljanja uzvanika naglasila je da ” ponošću i zahvalnošću prisjećamo se slavnih dana koji su Hrvatskoj donijeli toliko priželjkivanu slobodu i trajni mir. Danas kada tu slobodu uživamo mogla bi se opisati slijedećim citatom:Sloboda je poput sunca, snažnije i bolje od nje nije ništa na svijetu.Neka ovo bude poruka svima nama, prvenstveno mladim naraštajima jer danas se prisjećamo svih onih hrabrih ljudi, muškaraca i žena koji nisu oklijevali braniti svoj dom i Domovinu, koji su nam postali uzorima. Ovdje u HOŠIG-u pratimo uzore i želimo odgajati uzore, mlade koji će imati konkurentno suvremeno znanje, koji će očuvati hrvatsku identitet, koji će biti podjednako opredjeljeni mađarskom i hrvatskom narodu i čiju osobnost obogaćuje dvojna kultura, koju prenose na svom trajnom životnom putu”.

Potom je uslijedila projekcija  dokumentarnog filma o ratnom stradanju hrvatskog grada Osijeka, koji je izazvao buru emocija nazočnih.

 Autor izložbe predsjednik Heroja Osijeka bojnik Zlatko Dernaj  istaknuo je da „Izložba šalje jasno artikulirane poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost  održavanja mira i izgradnje mirne budućnosti za sve građane. Nadam se da će ova izložba potaknuti mladu generaciju učenika ove elitne škole na poštovanje žrtve hrvatskih branitelja i građana u pravednoj borbi za očuvanje nacionalnog identiteta i pobjedničke povijesti hrvatskog naroda“.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert  Janković  rekao je: „Mađari koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji živite ovdje u Mađarskoj,  mi smo veliki prijatelji, imamo zajedničku povijest i da su nas strašni događaji i ’56. i ’91. vezali za vjeke vjekova i da je to možda najbolja stvar koja se ovakvih  groznih događaja mogla dogoditi. Ja se nadam, kao što je gospodin bojnik rekao, da će ovo poslužiti svima nama koji smo ovdje, ali i svima onima koji će ovu izložbu pogledati u Pečuhu i drugdje da budemo dovoljno pametni i mudri da se ovakvi događaji više nikada ne ponove“.

Uslijedio je prigodni kulturno umjetnički program, pjesmu Ivana Tolja „Palim svijeću“ recitirala je učenica  gimnazije Maja Šindik, a folkolrne skupina gimnazije „Tamburica“ izvela je plesnu koreografiju na pjesmu Miroslava  Škore „Vrijedilo je“.

Veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić u obraćanju nazočnim istaknuo je „da je ovo važan, pametan i dobro pripremljen događaj. Zahvaljujem se Osječanima ne samo za ’91. i dalje, kao i za ovo što danas nose po svijetu, što su se sjetili Mađarske,  Hrvatica i Hrvata u Mađarskoj. Hvala Vam lijepo, izložba je definitivno danas otvorena, a sada i svečano“.   

Svečanost otvorenja izložbe  zaključena je prigodnom podjelom poklona  domaćinima od strane predsjednika Heroja Osijeka i zajedničkim fotografiranjem uzvanika, gostiju i učenika škole.

Izložba u HOSIG-u u Budimpešti moći će se pogledati do 22. listopada 2019.

Svečanim programom u Hrvatskom centru u Budimpešti -HOŠIG u utorak 15. listopada 2019.  otvorena je multimedijska izložba OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE

Ucitavanje vijesti

Kultura

Predsjednica uručila Povelju Republike Hrvatske Prljavom kazalištu

Published

on

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock bandu Prljavo Kazalište. Na slici Jasenko Houra, Mladen Bodalec, Kolinda Grabar-Kitarović i Tihomir Fileš

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u utorak Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu u povodu 40. obljetnice uspješne glazbene karijere.

“Dodjeljujem vam povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u promicanje domoljublja, vašeg humanitarnog djelovanja te ugleda rock-glazbe u povodu vaše 40. obljetnice”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je da je Prljavo kazalište stvaralo i izvodilo skladbe koje su ostale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, a posebno posveta majci koja se, kako je rekla, iz okvira tihog opraštanja prelila u gotovo nacionalnu budnicu.

“Niste se bojali dodirnuti i teške ožiljke naše prošlosti kao što ste uvijek bili kritični prema svakodnevici”, rekla je hrvatska predsjednica i dodala da je u oproštaju s onima koji su za Hrvatsku dali život bila i tuga stihova Prljavog kazališta “sa suzama koje smo za njih isplakali”.

U ime Prljavog kazališta na Povelji Republike Hrvatske zahvalio je pjevač Mladen Bodalec, koji je istaknuo kako je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazb

Ucitavanje vijesti

Najčitanije