Povezite se

BIH

U Unsko-sanskoj županiji 10 tisuća ilegalnih migranata, stanje sve napetije

Objavljeno

-

Na području Unsko-sanske županije trenutačno je najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji iz tog dijela Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku, nove su procjene lokalne policije koje u četvrtak prenose lokalni mediji upozoravajući istodobno kako je stanje sve napetije.

“Prema našim procjenama, oko sedam tisuća migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima dok je tri tisuće migranata u kampovima”, kazala je Snežana Galić, načelnica Odjela kriminalističke policije u županijskom MUP-u za televiziju N1.

Pojasnila je kako se još uvijek razmatraju operativne mjere koje treba poduzeti kako bi se provela zapovijed županijske vlade donesena u srijedu o zabrani ulaska migranatima u ovaj dio BiH.

Kazala je kako svakog tjedna u Unsko-sansku županiju dolazi najmanje 300 migranata koji tamo stignu preko teritorija Republike Srpske nakon što su u BiH ušli iz Srbije. Policija tog entiteta ne dopušta migrantima nikakvo zadržavanje i usmjerava ih ka Federaciji a oni onda na različite načine pokušavaju nastaviti put ka Bihaću.

Galić tvrdi kako je granična policija Hrvatske u prvih sedam mjeseci ove godine vratila u BiH odnosno u Unsko-sansku županiju najmanje dvije tisuće ilegalnih migranata uhvaćenih pri pokušaju nezakonitog prelaska međudržavne granice.

“Policajci su iscrpljeni ali nastavljamo raditi. I građani su na izmaku snaga i svjesni smo toga. To pokazuju zbivanja u Velikoj Kladuši”, kazala je Galić.

U Kladuši je već danima napeto stanje nakon što su stanovnici ogorčeni eskalacijom migrantske krize potkraj prošlog tjedna počeli samoinicijativno zaustavljati autobuse koji prevoze ilegalne migrante ne dopuštajući im ulazak u taj grad.

Predsjednik Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić kazao je za portal Faktor kako u prihvatnom centru “Miral” u tom gradiću sada boravi najmanje 1300 ilegalnih migranata a koliko ih još luta ulicama nitko ne zna.

“Hodaju oko kuća, uništavaju ljudima vrtove, ulaze u kuće koje su prazne. U posljednjih 10-15 dana, kako su bili topliji dani to se pojačalo a šta je uzrok tome nismo dokučili”, kazao je Bašić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako su i u tom gradu stanovnici ogorčeni zbog sve većeg priliva migranata a lokalnim vlastima koje je država ostavila na cjedilu ostalo je pokušati kontrolirati taj problem zabranama novih dolazaka bez obzira na to što o slobodi kretanja kažu zakoni.

“Dok god mi u Krajini pokazujemo dobru volju i razumijevanje za ljudska prava i interese migranata i svih ostalih, sve ide preko naših leđa. Ukoliko to ne uradimo, ono što je bilo u Velikoj Kladuši bit će dječja igra u odnosu na to što bi se sve moglo dogoditi”, upozorio je Fazlić.

BIH

BiH: obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom, samo jedna presuda

Published

on

Ilustracija

U mjestu Uzdolu u sjevernome dijelu Hercegovine u ponedjeljak je obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije, za što je do sada nepravomoćno osuđen tek zapovjednik jedne postrojbe.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika na lokaciji Ceru u općini Prozor-Rama te se nastavilo mimohodom do Memorijalnog centra kod crkve Sv. Ivana Krstitelja, gdje je odana počast za 29-ero pobijenih hrvatskih civila i 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane.

Vijence su položili predstavnici rodbine ubijenih na Uzdolu, izaslanstvo općine Prozor-Rama, Korodinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Oružanih snaga BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. Misu je predvodio fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije.

Ratni zločin na Uzdolu počinili su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH pod zapovjedništvom Envera Buze u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993.
On je u prvostupanjskom postupku pred Sudom BiH osuđen na 12 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti. Žitelji Uzdola nisu zadovoljni ni ovom presudom. Smatraju kako stvarni nalogodavci ovoga zločina i počinitelji nikada neće biti kažnjeni.

Najmlađe žrtve ovoga zločina bili su desetogodišnji Stjepan Zelić i njegova trinaestogodišnja sestra Marija Zelić, koji su ubijeni s majkom Ružom na kućnom pragu. U tome pokolju ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12). Najstarija žrtva imala je 87 godina.
Masakr u Uzdolu nije izoliran slučaj i izveden je u okviru operacije Neretva 03 Armije BiH. Samo nekoliko dana ranije, u Grabovici kod Mostara, bošnjačke postrojbe pobile su 32 civila hrvatske nacionalnosti.

Nekadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH geeneral Sefer Halilović u Haagu je oslobođen optužbi za oba zločina.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Bivši časnik vojske bosanskih Srba uhićen zbog ratnih zločina

Published

on

Kako javljaju mediji BiH, bivši časnik vojske bosanskih Srba Ratko Đurković uhićen je u utorak pod sumnjom da je počinio ratne zločine.

Đurkovića (76) su u u obiteljskoj kući u mjestu Ugljevik u sjeverostočnoj Bosni uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i odveli ga na ispitivanje.

Đurković je pod istragom zbog sumnje da je po zapovjednoj odgovornosti povezan s  ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Teočaku.

U tom su mjestu 1992. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u kampanji entičkog čišćenja prognali stotine Bošnjaka a više od 60 ih je ubijeno.

Uhićeni Đurković je tijekom rata bio zapovjednikom bataljuna u vojsci bosanskih Srba i imao je čin bojnika.

 

Ucitavanje vijesti

BIH

Ministar sigurnosti: BiH ima i ‘koristi’ od migranata, deportacija je zanimjiva i seksi

Published

on

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić ocijenio je u subotu kako BiH ima financijske koristi od migrantske krize, a ideju o deportaciji migranata nazvao je “zanimljivom i seksi”, što je oštro osudilo nekoliko političarki u zemlji.

“Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisutstva migranata koji kupuju i troše“, rekao je državni ministar sigurnosti u intervju za Face televiziju.

Dodao je kako nije jednostavno deportirati migrante odgovarajući na komentare političara iz te zemlje.

“Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim, kako biste to učinili treba vam puno pretpostavki”, izjavio je Cikotić.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina kontrolira migrantsku krizu iako ima razmjerno veliki broj migranata s obzirom na teritorij, stanovništvo i gospodarstvo.

Ministrov istup katastrofalnim je ocijenila ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo kazavši kako njegova Stranka demokratske akcije (SDA) želi zadržavanje migranata u zemlji.

„Uvaženi ministre, vi možete uživati u ‘seksi idejama’, ali vas pozivam da u interesu građana BiH i gospodarstvenika koji pokušavaju preživjeti u ovim teškim vremenima zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu“, istaknula je Đapo na svom Facebook profilu.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u parlamentu Federacije BiH Sanela Prašović-Gadžo ocijenila je sramotnim istup ministra sigurnosti BiH navodeći kako su brojne žene seksualno zlostavljali migranti.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije