Povezite se

Vijesti

U Udbini otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa „Marko Babić”

Objavljeno

-

U vojarni „Josip Jović“ u Udbini svečano je u petak otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa “Marko Babić”, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predala je diplome i značke instruktorima koji su prvi prošli tu zahtjevnu obuku.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov u svojim su govorima posebno istaknuli da je to Središte ustrojeno po modelu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran”, koje je djelovalo u Šepurinama  od 1994. do 2000. godine, a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

“Moderne Šepurine” za suvremene izazove Hrvatske vojske

Ministar Krstićević posebno je naglasio da nasljeđe Domovinskog rata i slobodu trebamo braniti po svaku cijenu, te da smo Hrvatsku vojsku radi našeg naroda dužni jačati modernizirati i unapređivati, da bi se mogla oduprijeti svim današnjim sigurnosnim izazovima, te da to Vlada Andreja Plenkovića čini aktivno.

Obrativši se nazočnim vojnim izaslanicima Diplomatskog zbora iz država članica NATO-a pozvao ih je da prenesu u svoje države naš poziv da što prije upute svoje polaznike na obuku u to Središte, kako bi ono što prije dobilo i međunarodni karakter.

Za Središte u Udbini Krstičević je rekao da je ustrojenu na temelju onog za obuku dočasnika u Šepurinama, osnovanom u ratu, kroz koje je prošlo 1.700 hrvatskih ratnika koji su, kako je istaknuo, bili udarna snaga u pobjedonosnim akcijama Bljesak i Oluja. Dodao je da je i osobno s drugim zapovjednicima brigada bio polaznik središta Šepurine, te da ih je upravo ta obuka učinila nepobjedivima.

Glavni je cilj osnivanja ovog obučnog središta jačanje sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske, kao visokomotivirane vođe koji će razumjeti vojnike i voditi ih osobnim primjerom. Podsjetio da je slogan Središta „Znoj štedi krv“ i ocijenio da bez ovog Središta nema moderne Hrvatske vojske, sa zapovjednicima za novo vrijeme,  koji vode vlastitim primjerom.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov govorio je o potrebnim znanjima i vještinama za vođenje tima, skupine i desetine, te je pojasnio da će skupnici i zapovjednici viših razina ovdje stjecati vještine vođenja i zapovijedanja postrojbama prema zahtjevima modernoga vremena.

„Tečaj je dizajniran da jača karakter zapovjednika i obučavatelja, s tim da se uz stručne kompetencije poveća čovjekova sposobnost djelovanja, razboritost, hrabrost, vladanje sobom, pravednost, velikodušnost, poniznost i vjera“, rekao je Šundov i slikovito je rekao da će obuka u Udbini dobro izbrušenom vođi dati ono zadnje poliranje motiviranosti i kompetentnosti da bi bio u svakim uvjetima bio spreman povesti svoje vojnike  na provedbu zadaće.

U Udbini otvoreno Središte za razvoj vođa “Marko Babić”

Iza nas je vrijeme pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegova omalovažavanja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je Marka Babića, čije ime nosi ovo Središte, nazvala legendom obrane Vukovara s Trpinjske ceste, te je rekla da on kao i Blago Zadro, Predrag Matanović i Damir Tomljanović Gavran i danas vode hrvatske vojnike, kao njihovi vječni uzori.

Pozdravivši generala Antu Gotovinu, Grabar Kitarović je rekla da je otvaranje ovog Središta, između ostalog, pokazuje da je „iza nas razdoblje pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegovog omalovažavanja, te negiranja uloge upravo najzaslužnijih pojedinaca iz godina stvaranja hrvatske neovisnosti“.

„Takav neopravdani i nepravedni odnos osjetili su i djelatnici i instruktori Središta u Šepurinama, a Hrvatska vojska i država više nikada neće zanijekati uspomenu na najsvjetlije razdoblje naše povijesti, a sada je Hrvatska Središtu ‘Marko Babić’ povjerila odgovornu i časnu zadaću da stvara nove vojne vođe, a uvjerena sam da će se u ovom Središtu stvarati vrhunski obučeni profesionalci, jer zbog kompleksnih izazova danas trebamo visoku razinu kompetencija vojnog vođenja na svim razinama“, rekla je Grabar Kitarović

Izrazila je uvjerenje da će proces obučavanja osposobljavanja i uvježbavanja u novom Središtu u Udbini „ispuniti sva naša očekivanja i služiti na ponos Hrvatskoj vojsci”.

Posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina za svoje je zasluge u Domovinskom ratu danas od zapovjednika Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, pukovnika Tomislava Kasumovića dobio beretku tog Središta.

Središte je otvoreno činom otkrivanja obilježja na ulazu u središte, a u čast Marka Babića, heroja Domovinskog rata, čast da to učine dobili su njegova sestra i brat, Katica Lozančić i Ivan Babić. Njima je ministar Krstičević uručio značke i spomenice.

Održana je i pokazna vježba nekoliko rodova Hrvatske vojske i organiziran obilazak Zapovjedništva i smještajnih kapaciteta Središta te taktičko-tehničkog zbora opreme koja će biti korištena u obuci.

Svečanost je svojim nastupom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Vijesti

Kapetan Dragan prozvao Miloševića i Pupovca: Oni nisu predstavnici Srba u Hrvatskoj

Published

on

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan nedavno je izašao iz zatvora u Hrvatskoj gdje je “ležao” zbog ratnog zločina a već se brže bolje uhvatio komentiranja odlaska Borisa Miloševića potpredsjednika Vlade na proslavu godišnjice akcije Oluja u Knin.

Uz komentar o Miloševićevu “očešao” je i Pupovca, kazavši da ni jedan ni drugi nisu predstavnici Srba u Hrvatskoj.

“Za ovih 13 godina, koliko je trajao proces, nikada nisam spomenuo ni Pupovca ni Miloševića, ni SDSS, niti su oni mene spomenuli u nekom kontekstu. Oni navodno danas predstavljaju Srbe u Hrvatskoj. Ja sam bio Srbin u Hrvatskoj više godina i mene sigurno nisu predstavljali”, rekao je Vasiljković.

“Mislim da je odlazak Miloševića onamo prešao je crtu iza koje nažalost više nema povratka. Mi više nećemo moći reći da je on predstavnik Srba”, kazao je Vasiljković.

“Mislim da Srbi tamo nemaju svog predstavnika, isto kao što zatvorenici po zatvorima u Hrvatskoj, bio sam tamo i znam, nemaju nikoga kome se mogu obratiti. Oni su u ustaškim zatvorima, namjerno tako kažem, i jedino kome se oni mogu obratiti su ustaše jer nemaju srpsko državljanstvo. Oni su tamo izolirani i izdvojeni”, rekao je Kapetan Dragan.

“Njih muče posebnim metodama, na primjer, svakih 60 minuta zatvorenici u Lepoglavi se bude. To je mučenje nespavanjem. To su radili u Guantanamu pa su nakon rezolucije UN-a prestali, ali Hrvati do današnjeg dana nisu prestali”, prenosi Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije

Published

on

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također i državni blagdan, obilježava se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Na blagdan Velike Gospe vjernici hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Ove će se godine održati pod posebnim okolnostima, zbog epidemije koronavirusa.

Majku Božju, Blaženu Djevicu Mariju katolički vjernici prepoznaju i u slikama iz Staroga i Novoga zavjeta. U Starom zavjetu, na početku Biblije – kad su Adam i Eva pali u grijeh nepovjerenja prema Bogu i sagriješili – nasuprot zmiji, simbolu zla i đavla, Bog podiže znak žene koja će s plodom svoje utrobe zmiji zgaziti glavu.

Novi zavjet, pak, u posljednjoj knjizi Biblije, Apokalipsi, otkriva veliki i strašni znak zmaja, a nasuprot njemu je znak žene, simbol nježnosti i ljubavi, dobrote i ljepote. Žena je trudna, ona je nositeljica života, donosi nadu u budućnost.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, čemu svjedoče brojne crkve, samostani, molitve i pjesme posvećene Gospi još od najranijih dana hrvatske povijesti. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata”, a zazivali su je i “fidelissima advocata Croatiae” (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Mariji u čast posvećena su 1162 vjerska objekta i osam katedrala u Hrvatskoj, a među kojima su katedrale: u Zagrebu, Splitu, Puli, Dubrovniku, Varaždinu, Poreču i na Krku, a Navještenju Blažene Djevice Marije posvećena je katedrala u Gospiću. Uz to, Uznesenju Djevice Marije posvećena je i konkatedrala u Senju i bivša katedrala na Rabu. Navještenju Djevice Marije posvećena je bivša katedrala u Pićanu te Svetoj Mariji posvećena je bivša katedrala na Osoru.

U Hrvatskoj, među najpoznatija marijanska svetišta spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Hrvatima izvan Hrvatske važna su marijanska svetišta: Svetište Gospe Olovske, Svetište Gospe od Kondžila u Komušini, Svetište Kraljice mira u Međugorju i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, Svetište Crne Gospe u Subotici i u Bunariću u Bačkoj te Svetište Gospe Tekijske u Petrovaridnu u Srijemu te Gospa od Škrpjela u Boki kotorskoj i Svetište Gospe Letničke u Letnici na Kosovu.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Načelnik Fumić: “Dosadašnjim radom pokazali smo da smo vrijedni povjerenja naših građana, nećemo odustati od ciljeva koje smo si zadali”

Published

on

U Kulturnom centru Općine Brinje danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća a u povodu Dana Općine i blagdana Velike Gospe. Svečanosti su nazočili brojni uzvanici, predstavnici susjednih općina i gradova, župan Ličko senjski Darko Milinović, predsjednik Hrvatske zajednice Općina Martin Baričević, predstavnici udruga, Hrvatske vojske i policije te umirovljeni general Mladen Markač.

Nazočne je u ime Općinskog vijeća pozdravio predsjednik Ivan Perković.

Predsjednik Općinskog vijeća Brinja Ivan Perković

Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić obraćajući se nazočnima podsjetio je na probeme i teškoće koje je preuzeo došavši na mjesto općinskog načelnika, ali je zajedničkim naporima sa općinskom upravom uspio riješiti brojne imovinsko pravne odnose, financije, te podigao svijest na izradi projektnih dokumentacija koje u konačnici dovode i do novih izgradnji i novih sredstava.

Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić

Izdvojio je tek realizaciju nekih projekata tijekom 2019. godine, kao izgradnju Kulturnog centra vrijednosti 2,5 milijuna kn, Vatrogasnog doma 3 milijuna kn, sanacija i zatvaranje neopasnog otpada „Javorov vrh“ 7,3 milijuna kn, nabava komunalne opreme 200.000 kn, obnova stare zgrade policije 600.000 kn, modernizacija nerazvrstanih cesta Draženovići, Lučani i Prokike 950.000 kn, izgradnja parkinga dječjeg vrtića 170.000 kn, provedba projekta „Zaželi“ 1,7 milijuna kn, prijevoz starijih osoba 100.000 kn, postavljanje led rasvjete u Križpolju i Jezeranama 200.000 kn i još puno toga …

„Temeljem plana 2020-2021 godina imamo rekonstrukciju doma u Lipicama vrijednosti 738.000 kn, rekonstrukciju centralnog groblja 4 milijuna kn, izradu projektne dokumentacije za šetnicu na jezeru Brodić 100.000 kn, te izdradu projektne dokumentacije za cestu u Draženovićima vrijednosti 180.000 kn“ – kazao je načelnik Fumić.

Dodao je da se gradi komunalna i društvena infrastruktura, unapređuje se ukupan život stanovništva, a ljudi se iseljavaju.

-Puno je još zadataka pred nama, imamo znanja, volje i upornosti i u razumnom roku realizirat ćemo svaki od zacrtanih ciljeva. Osobno sam uvjeren da sam dosadašnjim radom pokazao kako smo vrijedni povjerenja naših građana i želim poručiti da nećemo odustati od nastojanja i ciljeva koje smo si zadali i koje namjeravamo provesti do konačne realizacije na dobrobit svih građana naše općine, kazao je između ostalog načelnik Zlatko Fumić.

Na svečanoj sjednici nazočnima se obratio i župan Ličko senjski Darko Milinović, koji je kazao da se mnogi u hrvatskoj pa i u svijetu slažu, da je Ličko senjska županija jedna od najljepših županija. A kad je riječ o Brinju, podsjetio je na ponosnu i slavnu prošlost i tradiciju tog kraja. Kao župan, Milinović je zahvalio svima na stvaranju Domovine, kazavši da se hrvatstvo, poglavito u Brinju nikada nije skrivalo, na što je ponosan.

Darko Milinović, župan Ličko senjske županije

„Moja je zahvala svima vama što ste dali, vi, vaše bake, očevi, djedovi, onima koji su dali živote na oltar Domovine. Što se tiče recentne povijesti zahvaljujem se svim brinjacima, a ne mali ih je broj koji su stali na stranu ponosa, na stranu istine i na stranu boljitka Ličko senjske županije u ono vrijeme kada se htio rušiti proračun s čim ne bi mogli financirati županijske projekte. Jedan od onih koji je shvatio i stao na stranu donošenja proračuna je baš načelnik Fumić, no neki na žalost su i danas ostali na poziciji da se proračun treba rušiti nakon dvije ili tri godine. To nije dobro, a nije dobro ni to što se sad događa u Otočcu, da nemamo proračun bez obzira na političku opciju. Hvala vam svima na potpori, ja sam uvjeren da sam kroz svoj rad pokazao što znači biti župan Ličko senjski, isti i prema Donjem Lapcu, isti prema Brinju, Otočcu, Gospiću, Novalji ili Senju…”, kazao je župan Milinović.

Župan Milinović čestitao je načelniku Fumiću na projektima koji se provode u Brinju, dodavši kako imaju punu podršku od županije i njega kao župana.    

Milinović je istaknuo da ne želi da izgleda kao hvala, ali istina je da prvi puta u 20 godina županija ulaže svoja vlastita sredstva u općine i gradove.

“Spomenut ću samo, a ne govorimo o državnim sredstvima, nego o županijskim sredstvima, jer mnogi misle da smo siromašna županija a nismo.., dakle 1,5 milijun kuna, odnosno 700.000 kn vlastitih sredstava za obnovu Doma zdravlja, danas smo potpisali 400.000 kn sa razine županije, 200.000 kn za obnovu škole i 100.000 kn za obnovu Vatrogasnog doma što smo pomogli općini Brinje. Ako i jedan dio hrvatske zaslužuje posebne okolnosti, posebni zakon, posebne uvjete onda mislim da nema kutka u Hrvatskoj koji više zahtijeva, posebni zakon, benificije od Gorske hrvatske, Dalmatinske zagore, Ličko senjske županije, Cetinske krajine, i samo ću reći da nas je ovdje u Ličko senjskoj županiji prije 90 godina bilo 200.00 a sada, ako malo navijački kažemo, ima nas 50.000 tisuća. Poruka ovoj Vladi je da ćemo tražiti sve što nas sljeduje. Županija unatoč ovoj gospodarskoj krizi i dalje je financijski stabilna, i u rebalansu proračuna osigurali smo dodatnih milijun kuna pomoći, upravo onim općinama koje imaju fiskalne poteškoće. A oni koji nisu dignuli ruku za to, ne vole svoju općinu, ne vole svoju županiju, ne vole svoj grad. Imamo milijun kuna gdje ćemo kroz posebne programe ponovno sufinancirati sa određenim postotcima sve projekte, iz Donjeg Lapca pa do našeg ponosnog uskočkog grada Senja”, kazao je Milinović.

Bila je to prigoda da se podijele i javna priznanja Općine Brinje.

Tako je Povelju počasnog građanina dobio dugogodišnji župnik, svećenik Pejo Ivkić, za iznimne zasluge i doprinos u promicanju općeg napretka i ugleda Župe i Općine Brinje.

Javno priznanje zahvalnicu dobio je Marko Perković za osobite zasluge rad na promidžbi brinjskoga kraja.

Anita Smolčić, predsjednica Udruge “Pavenka”

Javno priznanje povelju dobila je Udruga žena “Pavenka” za iznimne rezultate u razvoju lokalne zajednice na području društvene djelatnosti.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije