Povezite se

Vijesti

U Udbini otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa „Marko Babić”

Objavljeno

-

U vojarni „Josip Jović“ u Udbini svečano je u petak otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa “Marko Babić”, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predala je diplome i značke instruktorima koji su prvi prošli tu zahtjevnu obuku.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov u svojim su govorima posebno istaknuli da je to Središte ustrojeno po modelu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran”, koje je djelovalo u Šepurinama  od 1994. do 2000. godine, a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

“Moderne Šepurine” za suvremene izazove Hrvatske vojske

Ministar Krstićević posebno je naglasio da nasljeđe Domovinskog rata i slobodu trebamo braniti po svaku cijenu, te da smo Hrvatsku vojsku radi našeg naroda dužni jačati modernizirati i unapređivati, da bi se mogla oduprijeti svim današnjim sigurnosnim izazovima, te da to Vlada Andreja Plenkovića čini aktivno.

Obrativši se nazočnim vojnim izaslanicima Diplomatskog zbora iz država članica NATO-a pozvao ih je da prenesu u svoje države naš poziv da što prije upute svoje polaznike na obuku u to Središte, kako bi ono što prije dobilo i međunarodni karakter.

Za Središte u Udbini Krstičević je rekao da je ustrojenu na temelju onog za obuku dočasnika u Šepurinama, osnovanom u ratu, kroz koje je prošlo 1.700 hrvatskih ratnika koji su, kako je istaknuo, bili udarna snaga u pobjedonosnim akcijama Bljesak i Oluja. Dodao je da je i osobno s drugim zapovjednicima brigada bio polaznik središta Šepurine, te da ih je upravo ta obuka učinila nepobjedivima.

Glavni je cilj osnivanja ovog obučnog središta jačanje sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske, kao visokomotivirane vođe koji će razumjeti vojnike i voditi ih osobnim primjerom. Podsjetio da je slogan Središta „Znoj štedi krv“ i ocijenio da bez ovog Središta nema moderne Hrvatske vojske, sa zapovjednicima za novo vrijeme,  koji vode vlastitim primjerom.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov govorio je o potrebnim znanjima i vještinama za vođenje tima, skupine i desetine, te je pojasnio da će skupnici i zapovjednici viših razina ovdje stjecati vještine vođenja i zapovijedanja postrojbama prema zahtjevima modernoga vremena.

„Tečaj je dizajniran da jača karakter zapovjednika i obučavatelja, s tim da se uz stručne kompetencije poveća čovjekova sposobnost djelovanja, razboritost, hrabrost, vladanje sobom, pravednost, velikodušnost, poniznost i vjera“, rekao je Šundov i slikovito je rekao da će obuka u Udbini dobro izbrušenom vođi dati ono zadnje poliranje motiviranosti i kompetentnosti da bi bio u svakim uvjetima bio spreman povesti svoje vojnike  na provedbu zadaće.

U Udbini otvoreno Središte za razvoj vođa “Marko Babić”

Iza nas je vrijeme pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegova omalovažavanja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je Marka Babića, čije ime nosi ovo Središte, nazvala legendom obrane Vukovara s Trpinjske ceste, te je rekla da on kao i Blago Zadro, Predrag Matanović i Damir Tomljanović Gavran i danas vode hrvatske vojnike, kao njihovi vječni uzori.

Pozdravivši generala Antu Gotovinu, Grabar Kitarović je rekla da je otvaranje ovog Središta, između ostalog, pokazuje da je „iza nas razdoblje pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegovog omalovažavanja, te negiranja uloge upravo najzaslužnijih pojedinaca iz godina stvaranja hrvatske neovisnosti“.

„Takav neopravdani i nepravedni odnos osjetili su i djelatnici i instruktori Središta u Šepurinama, a Hrvatska vojska i država više nikada neće zanijekati uspomenu na najsvjetlije razdoblje naše povijesti, a sada je Hrvatska Središtu ‘Marko Babić’ povjerila odgovornu i časnu zadaću da stvara nove vojne vođe, a uvjerena sam da će se u ovom Središtu stvarati vrhunski obučeni profesionalci, jer zbog kompleksnih izazova danas trebamo visoku razinu kompetencija vojnog vođenja na svim razinama“, rekla je Grabar Kitarović

Izrazila je uvjerenje da će proces obučavanja osposobljavanja i uvježbavanja u novom Središtu u Udbini „ispuniti sva naša očekivanja i služiti na ponos Hrvatskoj vojsci”.

Posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina za svoje je zasluge u Domovinskom ratu danas od zapovjednika Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, pukovnika Tomislava Kasumovića dobio beretku tog Središta.

Središte je otvoreno činom otkrivanja obilježja na ulazu u središte, a u čast Marka Babića, heroja Domovinskog rata, čast da to učine dobili su njegova sestra i brat, Katica Lozančić i Ivan Babić. Njima je ministar Krstičević uručio značke i spomenice.

Održana je i pokazna vježba nekoliko rodova Hrvatske vojske i organiziran obilazak Zapovjedništva i smještajnih kapaciteta Središta te taktičko-tehničkog zbora opreme koja će biti korištena u obuci.

Svečanost je svojim nastupom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

EU

Sol dodaje na venecijansku ranu

Published

on

Dodao

EPA/EMILIANO CRESPI

Globalno zagrijavanje mora i nedavna iskopavanja u Venecijanskoj laguni znače da su ovotjedne iznimno visoke plime u grad donijele i više soli, što je dodatna prijetnja tamošnjem arhitektonskom blagu. 

Situacija je u Veneciji u subotu bila nešto bolja kada se voda povukla i iz najnižih točaka u gradu, ali za nedjelju je najavljen novi plimni val i voda se u jutarnjim satima u nedjelju već počela prelijevati iz lagune na područje trga sv. Marka i na obale kanala uz most Rialto.

Vlasti su unaprijed proglasile izvanredno stanje. Ovo su najgore poplave u Veneciji u više od 50 godina. 

Kada se voda povuče s popločenih ulica, iz mramornih palača i drevnih crkava, nastalih iz močvare prije 15 stoljeća, ostavit će za sobom slane kristale koji će polako korodirati i izjedati opeku. 

“Što je voda slanija, to nam je teže”, rekao je gradonačelnk Luigi Brugnaro.

Voda u laguni uvijek je bila kombinacija rijeka koje u nju utječu i kroz otvore u laguni ulijevaju se u more. Podizanje razine mora zbog klimatskih promjena i kopanje novih kanala donijeli su više slane vode iz Jadrana. 

Šezdesetih godina prošlog stoljeća u laguni je za naftne tankere prokopan kanal do petrokemijskog postrojenja u Margheri, luci udaljenoj manje od pet kilometra od centra Venecije. 

Lukobrani u obliku mjeseca koji su u novije vrijeme izgrađeni kako bi štitili lagunu stvorili su velike depresije na morskom dnu, što također omogućava pritjecanje više slane vode. 

“Kopanje kanala, posebice onog za tankere, otvorili su ‘autocestu’ do mora”, kaže Gianfranco Bettin, bivši gradonačelnik i vođa Stranke zelenih u pokrajini Veneto. 

“Globalno zagrijavanje pridonijelo je povećanju razine mora i jačanju vjetrova koji ‘guraju’ slanu vodu prema gradu”, dodao je. 

Stručnjaci su najviše zabrinuti za bizantsku baziliku svetog Marka, koja je sa svojim drevnim mozaicima i mramornim stupovima osobito krhka. 

Lađa crkve ovaj je tjedan bila poplavljena šesti put u svojoj 1200 godina dugoj povijesti, ali drugi put u samo 13 mjeseci. Slana voda gotovo je ispunila kriptu čiji mramorni stupovi podupiru crkvu. 

“Voda ne bi trebala prodrijeti u kriptu jer je radovima 90-ih godina zabrtvljena. Ali plima je bila toliko visoka da je voda ulazila kroz prozor”, kazao je Pierpaolo Campostini, kustos svetog Marka. 

“Ako kripta postane bazen, ne znamo kakve će to imati posljedice”, nastavio je Campostini dok su vodu ispumpavali iz bazilike. 

“Sol bi mogla uzrokovati urušavanje svoda, a taj rizik nitko ne želi”. 

U nedjelju se ponovo očekuje razina vode 160 centimetara iznad normalne, treći put ovaj tjedan. A to znači da će ponovo veći dio grada biti pod vodom. 

Gradonačelnik Luigi Brugnaro kazao je u subotu da će štete biti u milijardama eura i pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne donacijama.  

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

HAK: Jak vjetar na dijelu Jadranske magistrale

Published

on

Dodao

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, ponegdje ima i magle, a zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), izvijestio je u nedjelju ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Za sve skupine vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, autocesta A6 Rijeka-Zagreb, Istarski ipsilon, Paški most, Krčki most, most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Božinović: Tijekom postupanja policije u Gorskom kotaru migrant teže ozlijeđen, na operaciji u riječkoj bolnici

Published

on

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu kasno uvečer da je migrant, koji je popodne ozlijeđen tijekom policijskog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija na području Gorskog kotara, zadobio težu ozljedu te je prevezen u riječku bolnicu, u kojoj operacija još traje.

Pri postupanju policijskih službenika, koji rade na suzbijaju nezakonitih migracija, u subotu kasno popodne na nepristupačnom području Gorskog kotara došlo je do ozljeđivanja jednog stranog državljanina za kojeg se sumnja da nezakonito boravi na području Hrvatske.

“Danas oko 17 sati hrvatska policija je postupala, kao i svaki dan, u zaštiti državne granice, odnosno u sprječavanju prolaska ilegalnih migranata preko teritorija Republike Hrvatske, u blizini Tuhobića, odnosno 5 kilometara od prve ceste, na nepristupačnom terenu, prema skupini migranata. Policijski službenici su sprječavali prelazak skupine, koja se najvjerojatnije željela dokopati Slovenije, a u tom postupanju je jedan migrant ozlijeđen,” rekao je ministar.

Prema do sada prikupljenim saznanjima, vjerojatno je došlo do ozljeđivanja zbog uporabe vatrenog oružja. Po tome će, kazao je ministar, postupati nadležno Županijsko državno odvjetništvo, koje će provesti očevid. Uz to, glavni ravnatelj policije uputio je u Rijeku stručni tim Ravnateljstva, jedan dio tog tima je večeras došao, a drug dio tima, u kojem će biti zastupljene sve relevantne linije rada hrvatske policije, će doći sutra, tako da ćemo imati više informacija, kazao je ministar.

Ministar Božinović je u riječkoj bolnici razgovarao s liječnicima, koji su migranta zbrinuli u primarnom traktu, a potom i s liječnikom iz operacijskog tima. Radi se o težoj ozljedi, operacija je još u tijeku, i prema zadnjim informacijama pacijent je još na operacijskom stolu, naveo je.

Na pitanje jesu li i migranti bili naoružani, odgovorio je da u ovom trenutku ne može govoriti o detaljima, jer je zbog toga i naložen očevid od strane Državnog odvjetništva, koje će sutra izaći na teren, a također i inspiciranje događaja od strane Ravnateljstva policije.

Ostali migranti su, koliko mu je poznato, u policijskoj postaji i ima ih 15-ak.

Na upit postoji li sumnja u postupanje policajaca, posebice zbog njegovog posjeta, ministar Božinović je rekao da nije riječ o sumnji, da je krenuo na utakmicu hrvatske reprezentacije na Rujevici, ali da je gledanju utakmice “predpostavio” taj događaj te je otišao u bolnicu informirati se o stanju ozlijeđenog migranta.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije