Povezite se

Vijesti

U Udbini otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa „Marko Babić”

Objavljeno

-

U vojarni „Josip Jović“ u Udbini svečano je u petak otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa “Marko Babić”, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predala je diplome i značke instruktorima koji su prvi prošli tu zahtjevnu obuku.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov u svojim su govorima posebno istaknuli da je to Središte ustrojeno po modelu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran”, koje je djelovalo u Šepurinama  od 1994. do 2000. godine, a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

“Moderne Šepurine” za suvremene izazove Hrvatske vojske

Ministar Krstićević posebno je naglasio da nasljeđe Domovinskog rata i slobodu trebamo braniti po svaku cijenu, te da smo Hrvatsku vojsku radi našeg naroda dužni jačati modernizirati i unapređivati, da bi se mogla oduprijeti svim današnjim sigurnosnim izazovima, te da to Vlada Andreja Plenkovića čini aktivno.

Obrativši se nazočnim vojnim izaslanicima Diplomatskog zbora iz država članica NATO-a pozvao ih je da prenesu u svoje države naš poziv da što prije upute svoje polaznike na obuku u to Središte, kako bi ono što prije dobilo i međunarodni karakter.

Za Središte u Udbini Krstičević je rekao da je ustrojenu na temelju onog za obuku dočasnika u Šepurinama, osnovanom u ratu, kroz koje je prošlo 1.700 hrvatskih ratnika koji su, kako je istaknuo, bili udarna snaga u pobjedonosnim akcijama Bljesak i Oluja. Dodao je da je i osobno s drugim zapovjednicima brigada bio polaznik središta Šepurine, te da ih je upravo ta obuka učinila nepobjedivima.

Glavni je cilj osnivanja ovog obučnog središta jačanje sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske, kao visokomotivirane vođe koji će razumjeti vojnike i voditi ih osobnim primjerom. Podsjetio da je slogan Središta „Znoj štedi krv“ i ocijenio da bez ovog Središta nema moderne Hrvatske vojske, sa zapovjednicima za novo vrijeme,  koji vode vlastitim primjerom.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov govorio je o potrebnim znanjima i vještinama za vođenje tima, skupine i desetine, te je pojasnio da će skupnici i zapovjednici viših razina ovdje stjecati vještine vođenja i zapovijedanja postrojbama prema zahtjevima modernoga vremena.

„Tečaj je dizajniran da jača karakter zapovjednika i obučavatelja, s tim da se uz stručne kompetencije poveća čovjekova sposobnost djelovanja, razboritost, hrabrost, vladanje sobom, pravednost, velikodušnost, poniznost i vjera“, rekao je Šundov i slikovito je rekao da će obuka u Udbini dobro izbrušenom vođi dati ono zadnje poliranje motiviranosti i kompetentnosti da bi bio u svakim uvjetima bio spreman povesti svoje vojnike  na provedbu zadaće.

U Udbini otvoreno Središte za razvoj vođa “Marko Babić”

Iza nas je vrijeme pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegova omalovažavanja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je Marka Babića, čije ime nosi ovo Središte, nazvala legendom obrane Vukovara s Trpinjske ceste, te je rekla da on kao i Blago Zadro, Predrag Matanović i Damir Tomljanović Gavran i danas vode hrvatske vojnike, kao njihovi vječni uzori.

Pozdravivši generala Antu Gotovinu, Grabar Kitarović je rekla da je otvaranje ovog Središta, između ostalog, pokazuje da je „iza nas razdoblje pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegovog omalovažavanja, te negiranja uloge upravo najzaslužnijih pojedinaca iz godina stvaranja hrvatske neovisnosti“.

„Takav neopravdani i nepravedni odnos osjetili su i djelatnici i instruktori Središta u Šepurinama, a Hrvatska vojska i država više nikada neće zanijekati uspomenu na najsvjetlije razdoblje naše povijesti, a sada je Hrvatska Središtu ‘Marko Babić’ povjerila odgovornu i časnu zadaću da stvara nove vojne vođe, a uvjerena sam da će se u ovom Središtu stvarati vrhunski obučeni profesionalci, jer zbog kompleksnih izazova danas trebamo visoku razinu kompetencija vojnog vođenja na svim razinama“, rekla je Grabar Kitarović

Izrazila je uvjerenje da će proces obučavanja osposobljavanja i uvježbavanja u novom Središtu u Udbini „ispuniti sva naša očekivanja i služiti na ponos Hrvatskoj vojsci”.

Posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina za svoje je zasluge u Domovinskom ratu danas od zapovjednika Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, pukovnika Tomislava Kasumovića dobio beretku tog Središta.

Središte je otvoreno činom otkrivanja obilježja na ulazu u središte, a u čast Marka Babića, heroja Domovinskog rata, čast da to učine dobili su njegova sestra i brat, Katica Lozančić i Ivan Babić. Njima je ministar Krstičević uručio značke i spomenice.

Održana je i pokazna vježba nekoliko rodova Hrvatske vojske i organiziran obilazak Zapovjedništva i smještajnih kapaciteta Središta te taktičko-tehničkog zbora opreme koja će biti korištena u obuci.

Svečanost je svojim nastupom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Politika

Predsjednica se oglasila o uhićenju novinara, citirala Voltairea

Published

on

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović/faH

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Twitteru se oglasila o slobodi govora.

Indexova novinara predsjednica u tvitu nije imenovala, ali je citirala Voltairea.

“Demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ”, napisala je predsjednica na Twitteru i dodala citat Voltairea.

“Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.”

Ucitavanje vijesti

Politika

Sanader odgovorio Milanoviću: “Sve što dolazi od njega poznato je”

Published

on

Saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader/Izvor:Nacionalno/D.Prša

Saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader nije u utorak izravno komentirao izjavu Zorana Milanovića, predsjedničkog kandidata kojeg podržava SDP, kako je nalog za uhićenje novinara Indexa “došao s vrha”, te da “iza ovoga stoji režim”, ali je poručio kako je sve što dolazi od njega “poznato”. 

“Zorana Milanovića smo upoznali četiri godine, upoznali smo rad njegove Vlade, njegovo ponašanje, tako da sve što dolazi od njega je poznato, i te njegove igre i igrice”, rekao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru. 

Milanović je, poručio je, u kampanji i “kako se sada ponaša, tako će od građana sutra dobiti sutra ocjenu”. 

Na novinarsko pitanje šteti li kampanji predsjednice Republike priča o saboterima u HDZ-u koja je došla od glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, Sanader je odgovorio kako “reakcija o saboterima nije došla od glavnog tajnika, jer sabotera (u HDZ-u) nema”. 

“Može biti neko različito mišljenje, ali to su naše unutarstarnačke stvari, mi ćemo to riješiti”, poručio je. 

Jandroković u nedjeljnom razgovoru za N1 nije isključio mogućnost da će oponenti premijera Plenkovića u stranci sabotirati predsjedničke izbore. “To bi bilo jako loše i vjerujem da će se članovi moći nositi s takvom odgovornošću, ali ne isključujem tu opciju”, rekao je Jandroković. 

Za odgovor na pitanje dolaze li Pupovčev SDSS i Glavašev HDSSB u srijedu u Hrvatski sabor kao stranke vladajuće koalcije ili oporba, Sanader je uputio na te stranke. “To pitajte njih, koliko znam, većina je stabilna”, izjavio je politički tajnik HDZ-a. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović: Nalog za uhićenje novinara došao s vrha, to je režimska stvar

Published

on

Zoran Milanović/faH

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović izjavio je u utorak kako je novinar Indexa Gordan Duhaček prijavljen, procesuiran i osuđen zbog tweetova u kojima se rugao policiji, ustvrdivši kako je nalog za to došao s vrha i da je to režimska stvar i stvar politike.

Ovo nije policija, ovo je HDZ, zla mater hrvatske demokracije i barijera za budućnost Hrvatske, ustvrdio je Milanović u izjavi novinarima. 

Tako nešto nas kao društvo gura natrag i zakopava nas, rekao je.

Dodao je se jedan subkulturni poklič (A.C.A.B.), za koji mu je minutu trebalo da se sjeti što znači, sada probija u javnost i postaje mainstream.

Shvatio sam da naša policija po tome sistemski postupa, jer to smatra ugrozom poretka i vrijeđanjem policije, a to će tek sad dobiti. Sad svi znaju što je to, rekao je upitavši kome to treba u modernoj Hrvatskoj i dodao – nikome.

Smatra kako je to način kako u građanima izazvati prkos i otpor prema nečemu što uopće nije trebalo biti tema, jer se uvrijeđenom osjetila policija, ne obični policajci koji žive od 5 do 6 tisuća kuna ili manje, nego režim.

Podsjetio je kako je prije dva tjedna bila cijela hajka zbog izjave saborskog zastupnika i predsjednika manjinske stranke Milorada Pupovca upitavši zašto njega nisu uhapsili, odnosno zašto mu nisu skinuli zastupnički imunitet, jer su to već, ustvrdio je, činili radi šaranja po zgradama i minornih kaznenih djela. To je ne dvostruki, nego šizofreni kriterij, smatra Milanović. 

Prije nekoliko dana je na jednoj nogometnoj utakmici skupina mlađih muškaraca urlala i pozvala na linč cijele nacionalne skupine, rekao je Milanović, upitavši je li to narušilo osjećaje građana.

“Je li to poziv na mržnju i zašto ništa nije učinjeno, boje li se toga oni koji vode policiju. Da ne govorim o pjesmici koju je novinar jednog portala u formi rugalice, parodije, persiflaže, sprdačine prijavljen zbog udara na moralne vrijednosti i osjećaje građana”, dodao je Milanović.

Ne pozivam da se u Hrvatskoj pale zastave i izruguje himna, jer je to nedopustivo, ali to je bila vrsta slobodnog građanskog govora i ruganja, radi čega se građane ne može procesuirati i privoditi. 

To je režimska stvar, ustvrdio je, podsjetivši kako prekršajni zakon iz 1990. treba promijeniti. Ne mogu vjerovati da netko tako tumači članak Zakona o prekršajima, i građanina, u ovom slučaju novinara koji zna pisati svašta o svakome, privede i zadrži na aerodromu.

“Ako je taj čovjek zaista dan ranije bio u policiji i to je zabilježeno, zašto ga tada nisu zadržali. To se može lako utvrditi”, smatra Milanović ocijenivši kako je sve bilo pogrešno i da “režim gubi glavu”.

Vidjet ćemo kakva će biti objašnjenja biti, no vjerojatno će naći nekog žrtvenog janjca koji će za to odgovarati, dodao je.

Milanović nije želio komentirati navode da je prekršajni sudac u predmetu protiv novinara došao pred njegovu ćeliju i najavio mu da će biti osuđen, jer nije svjedočio tom događaju.

Upitan o ocijeni predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se njegova vlada loše nosila s migrantskom krizom 2015. i da to koristi u kampanji, Milanović je uzvratio kako su taj posao odradili vrhunski.

Ona ima izborni stožer i “sve živo”, ali nije još u kampanji, to je lakrdija i to ću dokinuti kao predsjednik Republike činjenicom da ću biti drugačiji.

Što se tiče 2015., tada nismo mlatili ljude, nismo opasavali, znali smo što radimo, a to nisam mogao naučiti u odjelu za propagandu NATO-a, nego na licu mjesta vidjeti kako da zaštitimo hrvatski interes. A to je učinjeno sjajno, jer u Hrvatskoj nije srušena ni jedna ograda. Mogao sam opasati Hrvatsku žilet žicom što bi ona i njezini prijatelji napravili, rekao je.

To je predsjednica koja ode u Budimpeštu i s čovjekom koji napucava i vrijeđa Hrvatsku izmjenjuje nježnosti i razdraganost. Za to nemam razumijevanja, rekao je.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije

Impressum I Kontakt I Oglašavanje I Uvjeti korištenja © 2019 Nacionalno.hr