Povezite se

Turizam

U turizam treba ulagati, odgovornost je i na iznajmljivačima i vlasti

Objavljeno

-

Koliko pojedini iznajmljivači ulažu u turističke kapacitete, a koliko jedinice lokalne samouprave? Jasno je kako za uspjeh u turizmu odgovornost leži na obje strane.

Iznajmljivač Tonči turizmom se bavi četiri godine i ne može se načuditi onima koji misle kako je to lagan posao u koji se može ući s malim početnim ulaganjem, pa tako kaže: “Sami prihod koji smo ostvarili, gotovo smo sve vratili u kuću. Preko 45 do 50 tisuća eura se uložilo u ovu kuću nakon što je iz obitelji prešla u turizam.” On je turistima tako na raspolaganju devedeset dana u godini, od 0 do 24 sata. A kako bi se napredovalo, naglašava, treba zatomiti pohlepu i početi razmišljati o gostima.

“Sve bi ste htjeli zaraditi kroz najam! Šta ste ponudili za to!? Jesmo li očistili puteve, jesmo li napravili trim i biciklističke staze!? Di su nam mala nogometna igrališta!? Di su nam tereni!?”

Odgovornost tako leži na obje strane. Jednako kao što bi jedinice lokalne samouprave trebale ulagati u menadžment destinacije, za sigurnu zaradu, stručnjaci upozoravaju, i sami iznajmljivači bi trebali trebali uložiti trud u animaciju gostiju.

Barbara Marković, edukatorica za obiteljski smještaj, tako kaže da “koliko god vi uložili u smještaj, ako ne nudite unutar smještaja neku uslugu, nećete se izboriti za svoje tržište.” Novi sustav kategorizacije, dodaje, također treba prilagoditi stanju na terenu, a inspektore bolje educirati.

Edukatorica Marković također kaže kako “ne može apartman koji ima krasne uvjete, pogled na more, veliku kvadraturu pasti sa zvjezdicama dok neka garaža u suterenu dobiti četiri zvjezdice bez problema.”

Ministar turizma Gari Cappelli je tijekom svog gostovanja u Dnevniku N1 rekao kako je Hrvatska dosegnula svoj maksimum od 20 milijuna turista te kako ne možemo više očekivati da u glavnoj sezoni imamo rast od dva, pet ili 15 posto. Moramo razvijati predsezonu i postsezonu, tvrdi ministar Cappelli.

Kako bi izračunali koliko još turista može uopće stati u županiju, u Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije su napravili studiju nosivih kapaciteta, koja na nacionalnoj razini još nije izvedena.

Joško Stella, direktor TZ Splitsko – dalmatinske županije tvrdi kako navedena studija “jasno govori, u sedmom i osmom mjesecu imamo oko 500.000 noćenja prostora. Znači, između pet i deset posto možemo još rasti, što ne znači da možemo bit opušteni.” Jer je prostora u ostalom dijelu godine još na pretek.

Da dvadeset milijuna gostiju nije previše, misle i građani s kojima smo razgovarali, a koji trpe komunalni nered jer, kažu, nemaju izbora. Oni s kojima smo pričali misle kako je turizam jedini izvor prihoda u državi, pa onda moraju i pretrpjeti turiste.

Nastavi pregledavati
Reklame

Turizam

Cappelli: U Hrvatskoj turist potroši 97 eura, najviše troše u Zagrebu

Published

on

Ministar turizma Gari Cappelli u srijedu je izrazio zadovoljstvo što hrvatski turizam nastavlja s rastom, pet posto je više dolazaka gostiju i porast je prihoda od devet posto, a posebno je istaknuo značaj 20-postotnog povećanja turističke potrošnje.  

 Za oko 20 posto je narasla turistička potrošnja, a to su financijski pokazatelji koji pokreću turizam, izjavio je Cappelli u HTV-ovoj emisiji Tema dana komentirajući podatke Hrvatske narodne banke (HNB) o porastu prihoda od stranih turista u devet mjeseci ove godine za 769 milijuna eura.

Hrvatska je završila turističku godinu s 5 posto više turista i 2 do 3 posto više noćenja. To je ono što smo planirali i što smo stalno govorili da će se dogoditi, istaknuo je. 

Kao posebno značajno izdvojio je porast potrošnje, koja je  u 2019. narasla na 97 eura po turistu, u odnosu na 2017. kada je iznosila 79 eura.

Potrošnja je najviše porasla u hotelima koji su već došli na prosjek od 144 eura potrošnje, privatni smještaj je na 94 eura po gostu u prosjeku, dok je u kampovima potrošnja oko 62 eura.

 “Turisti sve više troše u Hrvatskoj, a  dolaze nam najviše osobe u dobi između 30 i 50 godina koje prosječno zarađuju više od 3,5 tisuće eura”, rekao je ministar pozivajući se na rezultate istraživanja koje je prvi put provedeno na razini cijele Hrvatske.

U Zagrebu je prosječna potrošnja po gostu 200 eura i  značajno je veća nego na obali, što ministar objašnjava time da u glavni grad dolazi druga vrsta gostiju koji borave kraće, svega 2 do 3 dana.

U novoj 2020. godini ministar očekuje daljnji porast turističke potrošnje čemu bi trebala pridonijeti i Hrvatska turistička kartica na koju će poslodavci od danas moći radnicima uplaćivati maksimalno 2500 kuna namijenjenih za potrošnju u domaćem ugostiteljstvu i turizmu. Cappelli je uvjeren da će ona značajno povećati turistički promet naročito na kontinentu. Vrijedit će četiri godine, a poslodavac će, za uplaćeni iznos na karticu, biti rasterećen plaćanja bilo kakvih poreza.

Ucitavanje vijesti

Turizam

Predstavnici HTZ-a s direktorima turističkih zajednica Istarske županije

Published

on

Hrvatska turistička zajednica, u suradnji sa Turističkom zajednicom Istarske županije, organizirala je radni sastanak u sklopu kojeg je direktor HTZ-a Kristjan Staničić direktorima turističkih zajednica s područja Istarske županije predstavio plan rada HTZ-a za iduću turističku godinu, ključne strateške projekte te glavne promotivne aktivnosti. Sudionicima je predstavljen i novi paket turističkih zakona kojima se od 2020. godine regulira sustav turističkih zajednica te nova uloga HTZ-a. 

„Sastanak je bio vrlo konstruktivan i koristan, posebice u smislu zajedničkih aktivnosti koje ćemo provoditi tijekom vrlo izazovne 2020. turističke godine. U nadolazećoj godini cilj nam je zadržavanje pozitivnih trendova, a da bi u tome bili uspješni nužna je kvalitetna suradnja unutar cjelokupnog sustava turističkih zajednica zbog čega ćemo nastaviti obilaziti teren i županije“, poručio je direktor Staničić.

Sastanku je prisustvovao i direktor TZ Istre Denis Ivošević koji je naglasio da je ovo bila izvrsna prilika za kvalitetnu pripremu 2020. godine. „Razgovarali smo o aktivnostima i novim okvirima djelovanja jer želimo pokrenuti one procese koji će značiti još bolju promociju destinacije, ali i koji će nam osigurati još bolje uvjete boravka za naše goste“, izjavio je Ivošević

Prije sastanka s predstavnicima turističkih zajednica, na kojemu su sudjelovali i direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda HTZ-a Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za strateške projekte HTZ-a Ivana Curić Čabraja te direktorica Sektora za poslovne prezentacije i studijska putovanja Renata Deželjin, direktor Staničić se susreo i s predstavnicima hotelijera koji posluju na području Istarske županije, a s kojima se najviše razgovaralo o aktivnostima udruženog oglašavanja.  

Ucitavanje vijesti

Turizam

U Hrvatskoj po prvi put ostvareno više od 20 milijuna turističkih dolazaka

Published

on

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je na današnji dan ostvareno 20.013.805 dolazaka (+5%) i 107.031.617 noćenja (+2%), čime je po prvi put premašeno 20 milijuna turističkih dolazaka u jednoj turističkoj godini. Istovremeno, na današnji dan je po prvi put premašena brojka od 107 milijuna noćenja na razini čitave Hrvatske.

„Hrvatski turizam tijekom posljednjih nekoliko godina doživio je veliki procvat, otvoreni su brojni novi visokokvalitetni smještajni kapaciteti, stvorene nove ponude i turizam je zaista postao pravi generator gospodarskog razvoja. Ovaj povijesni rezultat, ova izazovna turistička godina u kojoj smo po prvi put premašili 20 milijuna turističkih dolazaka, dokaz je i potvrda kvalitetne sinergije javnog i privatnog sektora bez koje takvi rezultati ne bi bili mogući. Vlada RH svjesna je važnosti koje turizam ima i zato kontinuirano radimo na jačanju konkurentnosti turizma u suradnji s dionicima u turističkom sustavu kako bi i u budućnosti hrvatski turizam bio primjer kvalitete i uspjeha. Vjerujem kako će ovaj rekord biti motivacija svima da nastavimo dalje graditi i činiti hrvatski turizam još boljim“, zaključio je ministar turizma Gari Cappelli.

„Nakon što smo u listopadu premašili turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini, ovih povijesnih 20 milijuna turističkih dolazaka dodatna su potvrda snage i stabilnosti hrvatskog turističkog sektora koji je u ovoj vrlo izazovnoj godini ostvario nove odlične rezultate. Pred nama je zahtjevna 2020. godina u kojoj će nam cilj biti zadržavanje pozitivnih trendova, a da u tome možemo uspjeti potvrđuju i brojni partneri s kojima smo razgovarali na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova WTM u Londonu, ali i na najvećem kineskom uvoznom sajmu China International Import Expo koji se upravo održava u Šangaju“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako veliki broj turoperatora i avioprijevoznika za iduću godinu najavljuje proširenje programa za Hrvatsku.

 U dosadašnjem dijelu godine najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije, dok je iz izvaneuropskih zemalja najviše noćenja ostvareno s tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kanade, J. Koreje i Kine. Gledajući po destinacijama, najviše noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Medulinu.

Nacionalno/HTZ

Ucitavanje vijesti

Najčitanije