Karlovac: U Tjednu EU projekata svečano otvorena novouređena Draškovićeva ulica

Izvor: Grad Karlovac

Šetnica, klupe, rasvjetna tijela i, što je najvažnije, stari drvored u Draškovićevoj ulici zamijenjeni su,a gradonačelnik Damir Mandić danas je, u sklopu Tjedna EU projekata, svečano otvorio potpuno preuređenu šetnicu.

Uređenje Draškovićeve rezultat je prekograničnog projekta “Zaštita i promocija kestena“ u kojem je jedan od partnera i Grad Karlovac. U ovoj rekonstrukciji najvrjednija i najznačajnija je bila upravo rekonstrukcija dotrajalog i krnjog drvoreda divljeg kestena i lipe u punom broju, odnosno posađeno je 27 mladih stabala lipe i toliko stabala divljeg kestena.

Prije rušenja stara stabla temeljito su pregledana i to posebnim aparatom koji je također kupljen u sklopu projekta, a kojim se točno dijagnosticira zdravstveno stanje svakog pojedinog stabla.

Ovaj projekt EU počeo je prošle godine i trajat će do prosinca 2019. a u partnerstvu iz BiH uključeni su Općine Velika Kladuša i Bužim, Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona, te iz Hrvatske, Općine Vojnić, Grad Karlovac i Centar za šljivu i kesten Republike Hrvatske.

Projekt se financira iz INTERREG – IPA prekograničnog programa Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora za razdoblje od 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 590 tisuća eura, a Grad Karlovac za svoje aktivnosti ima na raspolaganju 211 tisuća eura.

Glavni cilj projekta je povećanje zaštite i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska – BiH, kroz zajedničke aktivnosti i promociju.