U Taborištu otkriveno spomen-obilježje za 12 ubijenih branitelja i civila iz masovne grobnice

Spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata u Taborištu nedaleko od Petrinje otkriveno je u subotu u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na području Taborišta iz jedne masovne i više pojedinačnih grobnica ekshumirano je 12 žrtava, branitelja i civila, od kojih tri nisu identificirane. “Golubicu”, 77. jedinstveno spomen-obilježje u zemlji, otkrili su izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Davorka Tutić, kći jedne od ekshumiranih žrtava iz masovne grobnice.

Kao izaslanik Predsjednice RH svečanosti je bio nazočan predsjednik Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Gromovi, pukovnik Ivan Krupec, koji je spomenuo kako bez žrtava, poput ovih za Taborišta, koje su bile spremne na najveću žrtvu, danas ne bi bilo Hrvatske. Upozorio je da su mnogi zločinci ostali do danas nekažnjeni.

“Naše su rane još duboke i nisu zacijelile. Za nas rat nije završio sve dok se ne pronađu posmrtni ostaci posljednjih žrtava. Nažalost, oni koji su bili očevici zločina ne žele otkriti njihova imena, kako bi se okončala agonija onih koji tragaju za svojim najbližima. Kome onda i kako oprostiti? Prije svega je potrebno priznanje krivnje i pokajanje počinitelja, a toga nema”, kazao je Ivan Krupec.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je nazočne pozdravio u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izrazio je duboku sućut članovima obitelji pogubljenih mještana i podsjetio da su u Taborištu ubijani i stariji civili te da je i ovdje neprijatelj još jednom bešćutno dehumanizirao žrtve.

“Nakon sloma obrane Petrinje, neprijatelj je iza sebe ostavio pustoš. Ubili su velik broj civila, a mnogima je izgubio svaki trag. U Taborištu su ubijani i stariji civili, o čemu svjedoči masovna grobnica otkrivena tek 2012. godine.

I ovdje je neprijatelj još jednom bešćutno dehumanizirao žrtve. Ovim spomen-obilježjem obilježavamo 123. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj. Iako je od tih zločina prošlo više od četvrt stoljeća, svima su nam živa sjećanja na tu tragediju, na stradanja, a posebno članovima poginulih”, rekao je ministar Medved.

Nažalost, podsjetio je, Sisačko-moslavačka županija druga je iza Vukovarsko-srijemske po broju masovnih grobnica i ovakvih stradanja.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović

“Danas se s tugom i ponosom prisjećamo naših sugrađana koji su stradali u tim teškim i opasnim vremenima, na svome kućnom pragu. Ti ljudi, na žalost, nisu doživjeli onaj trenutak slobode o kojoj su sanjali, za koju su se borili i za koju su dali najvrjednije što su imali – svoje živote.

Zato smo danas ovdje, da im se poklonimo i odamo pijetet, posebnu počast i zahvalu, za hrabrost i žrtvu bez koje ne bi bilo slobodne i neovisne hrvatske države. Ovaj spomenik je trajan spomen na Domovinski rat, na žrtvu, koju su ovi ljudi dali za slobodu koju mi danas uživamo.

Imena koja su ovdje upisana ostaju za trajno sjećanje da slobodu nije lako postići, da smo smo je čekali stoljećima i da su za nju pale mnoge žrtve. Upravo zato je trebamo još više poštivati i čuvati. Petrinja spada među ona mjesta i gradove u Lijepoj našoj gdje je plaćena velika cijena te slobode koju danas uživamo. Na području Petrinje poginulo je i ubijeno 599 hrvatskih branitelja i civila, a 89 ih se još vode kao nestali.

Ovo je sedmi spomenik masovne grobnice na području Petrinje, ali na žalost, ne i posljednji. Hrabro i ponosno smo na ovim prostorima branili i oslobodili svoj grad, ali ovdje se branio Sisak, Zagreb i cijela Hrvatska.

Ovdje se krvlju pisala povijest, ovdje smo gradili temelje za buduće generacije, za našu djecu i unuke. I mi ostajemo tu.

Hrvatski branitelji i civili, svi stradalnici Domovinskog rata ponos su Petrinje i cijele Hrvatske, jer se ovdje u tim teškim vremenima branila cijela Domovina i opstojnost hrvatskog naroda. Petrinja je ranjeni grad. Te rane su preduboke i još nisu zacijelile i još dugo neće.

Kao što smo u Domovinskom ratu imali snage i hrabrosti za pobjedu, za koju su naši najbliži dali svoje živote, tako i danas trebamo s vjerom i optimizmom gledati u budućnost, s jasnom porukom da ove žrtve nisu bile uzaludne. Neka nam sjećanje na njih budu poticaj, neka u nama budi i potiče novo zajedništvo i novu snagu za bolju budućnost naše djece i naših unuka.“ – kazao je saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Nazočnima se obratio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, inače izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora:

“Moram izraziti veliku žalost što ni dan danas nemamo još uvijek nemamo sahranjene i pokopane sve naše nestale hrvatske branitelje i civile. To je nešto što nas opterećuje, što opterećuje institucije, no ja vjerujem, i naš ministar hrvatskih branitelja i naša Vlada i sustav da će smoći snage i zajedno sa svima nama pronaći ta mjesta da obitelji koje traže svoju poginulu djecu, poginule roditelje mogu doći i zapaliti svijeću na mjestu gdje su poginuli” – kazao je župan Sisačko moslavački Ivo Žinić.

To je sedma obilježena masovna grobnica na petrinjskom području.

Nekoliko svećenika predvodilo je zajedničku molitvu te blagoslov spomenika. Uz vojne počasti, brojna izaslanstva i članovi obitelji žrtava su uz spomen-obilježje položila vijence i zapalila svijeće.