U Svibovcu pokopani posmrtni ostaci 72 žrtve partizanskih jedinica iz 1943.

Foto: Boris Matijašec

Na groblju u naselju Svibovec Toplički u Varaždinskim Toplicama u nedjelju su pokopani posmrtni ostatci 72 žrtve masovnih likvidacija na sjeveru Hrvatske u Drugom svjetskom rata, koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica u rujnu 1943., a žrtve su ekshumirane 2014.

Kad su partizanske postrojbe tijekom Drugog svjetskog rata zauzele Varaždinske Toplice, 29. rujna 1943., mučeno je i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika, bez suđenja, a zakopani su na nekoliko lokacija diljem grada.

Posmrtni ostaci u nedjelju pokopanih žrtava ekshumirani su 2014. godine u šumi Jakšenica u Leskovcu.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan kazao je kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak takvih lokacija, a dosad ih je obilježeno desetak.

Obredu je nazočila i izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri.

„Ove žrtve više neće biti u crnoj zemlji u zabačenoj šumi… Te 2014. godine kad je pokrenuto istraživanje u dvije grobne jame pronašli smo 72 osobe, i to 71-og muškarca i jednu ženu, a uglavnom je riječ o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina”, pojasnila je Paltrinieri.

Antropološkom obradom na minimalno 37 lubanja utvrđene su ozljede koje dokazuju da su žrtve stradale nasilnom smrću, dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec izjavila je da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

„Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje, već su lišeni života. No ono što je najgore, nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj, pa današnjim danom to ispravljamo”, rekla je Zagorec.

Toplička gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan kako bi se žrtvama vratilo dostojanstvo.

„Ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. To je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti”, rekla je Ratković.

Misu za žrtve predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić.

„Dao Bože da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru”, rekao je mons. Košić.