U Sunji komemoracija za generala Slobodana Praljka

Nakon haške tragedije, u Sunji je u četvrtak upriličena komemoracija za generala Slobodana Praljka koji je početkom Domovinskog rata ostavio neizbrisiv trag u obrani Sunje i sunjske Posavine.

Sjećajući se svog legendarnog zapovjednika, hrvatski branitelji Sunje okupili su se na komemorativnom skupu kako bi se dostojanstveno oprostili od generala Praljka, a skup su organizirali Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije te HVIDR-a i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Sunja.

Komemoracija je počela polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća brojnih udruga, Općine Sunja, obitelji poginulih branitelja, uz spomenik kralju Tomislavu u središtu Sunje.

Slobodan Praljak je u Sunju došao 3. rujna 1991. i na dužnosti zapovjednika obrane ostao do veljače 1992. Neposredno nakon dolaska organizirao je i dolazak Umjetničke satnije, u kojoj su uz umjetnike bili i brojni zagrebački intelektualci. Po dolasku u Sunju bio je pukovnik, zatim je unaprijeđen u čin brigadira, a najviše zbog zasluga u obrani Sunje kasnije je unaprijeđen u čin general – bojnika.

Iako je na sunjskom ratištu bio relativno kratko vrijeme, prvi je ozbiljno vojnički organizirao obranu, fortifikacijski učvrstio liniju obrane, organizirao logistiku i osjetno poboljšao uvjete života ne samo branitelja, nego i mještana Sunje.

U prepunoj sunjskoj dvorani, sjećanja na generala Praljka evocirali su zapovjednici obrambenih postrojbi i njegovi prijatelji. Tako je Darko Pavlak rekao kako će Praljak trajno ostati zabilježen kao sunjski heroj i visoko moralna osoba, kakvih je u hrvatskoj povijesti bilo malo. Iako je pri dolasku svojom pojavom i izgledom u planinarskoj odjeći i obući izazvao podsmjeh, ubrzo je stekao autoritet i nametnuo se kao sposobni zapovjednik. Tragični čin, na koji se odlučio u haškom sudu, po mišljenju Pavlaka, počinio je 10 posto zbog nepravedne presude, a 90 posto jer su ga izdali Hrvati.

Ivo Klarić je svjedočio kako se Praljak neposredno nakon dolaska u Sunju uputio na obilazak linije obrane. Uveo je dnevne sjednice koordinacije, podizanje i spuštanje trobojnice uz zvuk trube, postrojavanje satnija uz prijavak njihovih zapovjednika, te je organizirao je logistiku i jednoobrazne odore. Prisjetio se kako je i za oslobodilačke Oluje general obišao branitelje Sunje u Hrvatskoj Kostajnici.

“Praljak je bio čovjek čije smo veličine svi bili svjesni. Bio je iskren, pošten, hrabar i moralan, bio je istodobno naš otac, zapovjednik i prijatelj. Njegovim odlaskom svi smo mnogo izgubili, a samo je nebo dobilo”, rekao je, uz ostalo, Kruno Cavrić.

Ivan Šestanović je rekao kako je Praljak upravo prema Sunjanima bio posebno emotivno vezan. Pretpostavlja da je to bilo zbog njihovih obitelji, koje su pod svakodnevnim granatiranjem dijelili sudbinu branitelja.

Komemoracija u Sunji završila je zajedničkom molitvom, koju je predvodio velečasni Ivan Haletar.  (Hina)