U subotu ujutro ne krećite na put, očekuje nas prometni kaos!

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Posljednjeg vikenda u srpnju značajno jačanje prometa očekuje se već od danas, dok se vrhunac gužvi očekuje tijekom subote, 29. srpnja od najranijih jutarnjih sati, javio je HAK čiju prometnu prognozu prenosimo.

Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država, Austrije, Češke, Slovačke i drugih zemalja. U Njemačkoj u četvrtak počinju praznici u pokrajini Baden-Württenberg, a u subotu u Bavarskoj iz kojih će se velik broj uputiti na Jadran na ljetni odmor ili će prolaziti kroz Hrvatsku do svojih odredišta na istoku Europe. Osim državljana iz Europske unije, mnogi građani Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BIH, Srbije), krenut će na ljetni odmor.

“Najznačajnije gužve i jak promet u smjeru istoka očekuju se u petak, 28. srpnja, već od jutarnjih sati. Očekuje se gužva na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, sa značajnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, Bajakovo i Tovarnik”, javlja HAK.

U subotu, 29. srpnja, osim jakog prometa u smjeru istoka, bit će ga i u smjeru mora, sa značajnim čekanjima na sljedećim mjestima:

  •     A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;
  •     autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
  •     zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
  •     Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
  •     granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
  •     duž Jadranske magistrale (DC8)u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
  •     u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satima od 4 do 13 sati, a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba. Tijekom subote izrazito jak promet bit će na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvorova Jankomir i Buzin.

Tijekom nedjelje, 30. srpnja, najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

Mnogi slušaju savjete Hrvatskog autokluba, pa putuju ponedjeljkom da bi izbjegli gužve, zbog čega često dolazi do zastoja i gužvi na glavnim cestovnim pravcima u oba smjera.

“Savjetujemo da za putovanje prema moru birate petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, dok za povratak s mora birate nedjelju prijepodne.

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.