U Stuttgartu otkrivena spomen-ploča žrtvama Udbe, prisustvovao i Medved

U subotu je u Stuttgartu otkrivena spomen-ploča u počast žrtvama ubojstva koja je počinila tajna služba bivše Jugoslavije, a otkrivanju ploče je uz brojne uzvanike sudjelovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„Neka ova spomen-ploča bude vječna uspomena na sve naše domoljube čiji san mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, ali i trajna opomena svima nama i budućim generacijama Hrvata – da nikada ne zaboravimo naše žrtve i nikada ne dopustimo da se takav zločin nad Hrvatima ponovi!“, poručio je ministar branitelja i potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved.

On je tom prilikom zahvalio Hrvatskoj kulturnoj zajednici na inicijativi te Generalnom konzulatu u Stuttgartu na postavljanju “ovog trajnog znamena kojim se odaje počast hrvatskim domoljubima, žrtvama jugoslavenske tajne službe”.

„Ovaj današnji simboličan čin važan je korak ka suočavanju s prošlošću, sa zločinima totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima. To je naš ljudski i nacionalni dug prema našim žrtvama, koje zavrjeđuju povijesno sjećanje i priznanje, poput ove spomen-ploče, kojim otimamo od zaborava naše domoljube“, istaknuo je ministar Medved.

Ploča je postavljena na zgradi Generalnog konzulata RH u Stuttgartu a svečanosti otkrivanja su prisustvovali i veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota kao i generalni konzul u Stuttgartu Ivan Sablić.

U 45 godina vladavine kominističkog totalitarnog režima u inozemstvu je ubijeno više od 70 Hrvata, od kojih polovica u SR Njemačkoj.

U Njemačkoj je proteklih godina vođeno nekoliko sudskih procesa bivšim pripadnicma i suradnicima jugoslavenske tajne službe, među ostalima i Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.