U Studiju HRT-a Marija Jelkovac i Gordan Maras

HRT

Sutra istražno povjerenstvo za Agrokor nastavlja sa zasjedanjem. Prvi je u petak svjedočio predsjednik prve Vlade RH i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Smatra da su najodgovorniji za aferu oni koji su donosili odluke, prije svega resorni ministri, no imena nije spominjao.

Na klupi za svjedoke sutra bi se trebali naći još jedan hrvatski premijer iz devedesetih – Josip Manolić, te čelnici Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić.

O radu istražnog povjerenstva u Studiiju 4 govorili su članovi povjerenstva Marija Jelkovac (HDZ) i Gordan Maras (SDP).

Maras je istaknuo kako povjerenstvo, voljom većine – neće ispitati one koji najviše znaju Martinu Dalić, Antu Ramljaka i Zdravka Marića. “Ljudi koji su već u mirovini neće puno rasvijetliti postojeće okolnosti. Možemo saznati o političkom kontekstu i stvaranju Agrokora.

Mesić je rekao da nikad Agrokora ne bi bilo da nije bilo političke volje HDZ-a i da se nijedna veća privatizacija nije mogla obaviti bez znanja Ureda predsjednika te Ivića Pašalića i Borislava Škegre te Josipa Petrovića koji je u HDZ-u već 20 godina i koji je Todoriću ‘donio’ privatizaciju Unikonzuma”, rekao je Maras.

Marija Jelkovac je ponovila kako će “svi doći pred povjerenstvo, ali kad za to dođe vrijeme budući da je dogovoreno da se svjedoci pozivaju kronološkim redom. Napomenula je kako Ramljak i Dalić imaju saznanja o tome što se radilo sada te da su rješavali posljedice.

Maras je odgovorio kako je prava istina da “HDZ čeka da se povjerenstvo ugasi i čekaju pravomoćnost optužnice protiv Todorića”. Podsjetio je da je Martina Dalić bila ministrica financija nakon Ivana Šukera, a prije Slavka Linića – a oni su pozvani pred povjerenstvo.

Jelkovac je kazala kako povjerenstvo nije dobilo svu dokumentaciju, a da je Maras malo nestrpljiv. “Nije pozvana ni premijerka Jadranka Kosor, nisu pozvani ni svi ministri financija”, dodala je.