U strahu su velike oči: Mesić kaže da postoje bolesnici, koji mogu pomisliti da je napad na mjega Domoljubni čin

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, odgovorio je, između ostaloga, o prijetnjama koje su mu upućene, poput poziva na njegovo javno vješanje i zazivanje DORH-a.

“Neće ti prozivači meni ništa napraviti, neće me napasti ni Šeks, ni Prkačin, ni Krpina. Međutim, oni koji predlažu da me se javno objesi, ili da mi se sudi, očito djeluju na ljude. Znate, imate ljudi raznih psiholoških profila, pa i bolesnika koje takvi pozivi mogu zavesti pa mogu povjerovati da je napad na mene domoljubni čin. Prozivači stvaraju atmosferu da netko napravi nešto, ali nadam se da će nadležni procijeniti postoji li tu neka opasnost ili ne”, rekao je Mesić za Jutarnji list, te dodao:

“Ja razumijem Šeksa. On je radio za više službi pa sad treba oprati svoju biografiju. Ne znam što je Anti Prkačinu potrebno da javno na televiziji traži moje javno vješanje, što nije u skladu s hrvatskim pravnim sustavom, ali on kao general HOS-a misli da bi to bilo dobro za “zdravlje nacije”.

Odgovorio je i na pitanje je li već u siječnju 91′, nakon prvog susreta Tuđman – Milošević znao da njih dvojica dogovaraju podjelu BiH.

”Da. To je bio prijedlog Slobodana Miloševića. On nam nije rekao da je to prihvatio već da je to prijedlog Slobodana Miloševića, ali bilo je očito da je s tim prijedlogom bio oduševljen. Na drugi sastanak s Miloševićem, Tuđman je otišao u jedno drugo lovište, Tikveš, ali mene više nije zvao na sastanak na kojem je referirao o njemu, tako da ne znam što je na kraju dogovoreno.

U svakom slučaju, prijedlogom Slobodana Miloševića na prvom sastanku o podjeli Bosne bio je oduševljen”, rekao je Mesić za Jutarnji List.