U središtu Vukovara otkrivena spomen ploča ”Harrisonovo cvijeće” Siniši Glavaševiću i poginulim novinarima

Izvor:_ Milan Paun

Kod pješačkoga mosta Jeana-Michela Nicoliera u središtu Vukovara otkrivena je spomen ploča Harrisonovo cvijeće u spomen na Sinišu Glavaševića i druge poginule novinare i izvjestitelje u Domovinskom ratu.

Ploču su otkrili gradonačelnik Ivan Penava i akademik Antun Mateša. Penava je rekao da je ovo spomenik novinarima koji su poginuli ili mučki ubijeni kako bi im se zatro glas, kako bi se spriječila istina o brutalnoj agresiji na Hrvatsku. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u postavljanju ploče.

Odgovarajući na pitanja novinara o plakatu za Dane sjećanja na žrtvu Vukovara Penava je najavio kako su dolazak u kolonu sjećanja najavili Lyliane Fournier i Paul Nicolier, majka i brat Jeana Michela Nicoliera.

Zanijekao je da je na plakatu istaknuto slovo U, nego je istaknuto slovo V kao početno slovo Vukovara.

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić prozvao je potpredsjednika Vlade Tomu Medveda da manipulira majkom Jeana-Michela Nocoliera kao što je to činio kada ju je doveo u izborni stožer HDZ-a. Naveo je i da je Vukovar i Bogdanovce branilo 58 pripadnika HOS-a.

Spomen ploču izradio je Boris Pokos, a tako je nazvana po francuskom ratnom filmu čija se radnja odvija u Vukovaru 1991. godine.

Inicijator je postavljanja spomen ploče slikar i akademik Antun Mateša koji je otkupio i u vlasništvo Grada Vukovara predao prava na prikazivanje filma u Hrvatskoj. Rekao je da je ploča u Zagrebu čekala 17 godina kako bi bila postavljena u Vukovaru te zahvalio Penavi što je to omogućio. Rekao je da je film snimljen prema istinitim događajima, prenosi Radio Vukovar.