U središtu Mostara ubijen nekadašnji zapovjednik HVO-a Marko Radić Maka

Mostar
Hina

U središtu Mostara iz vatrenoga oružja ubijen je bivši zapovjednik Hrvatskoga vijeća obrane u Mostaru Marko Radić Maka, a policija traga za bivšim pripadnikom Specijalne policije Oliverom Cvitanovićem zvanim Cviki, za kojega se sumnja da je počinio ovo ubojstvo.

Pucnjevi u Radića ispaljeni su nedaleko od zgrade gdje je živio oko 19 sati, a u blizini je i sjedište županijskog hercegovačko-neretvanskog (HNŽ) ministarstva unutarnjih poslova.
„Marko Radić je preminuo na licu mjesta“, potvrdili su iz mostarske policije. Na lice mjesta stigla je i hitna pomoć, no liječnici su mogli samo konstatirati smrt.

Za vjerojatnim ubojicom Cvitanovićem tragaju pripadnici više policijskih postrojba uključujući i Specijalnu policiju MUP-a HNŽ-a. Pozvali su građane na pripravnost budući je ubojica naoružan i iznimno fizički spreman.

Oliver Cvitanović zvani Cviki koji je tijekom rata bio pripadnik Specijalne policije MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne je 2004. godine iz pištolja ubio punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njezinu sestru, no pištolj je zatajio. Za tri mjeseca izdržavanje kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Ubijeni Marko Radić Maka je na Sudu BiH bio osuđen za ratne zločine na 27 godina zatvora, a Županijski sud u Zagrebu preinačio je tu presudu te je smanjio na 12,5 godina zatvora jer je odbacio kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata. Radića je Sud BiH pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata.