U Srbiji izvanredno stanje, tri godina zatvora za kršenje mjera

Donijeli smo odluku o proglašenju izvanrednog stanja na cijelom teritoriju Srbije zbog koronavirusa koja stupa na snagu odmah, rekao je u nedjelju navečer predsjednik Srbije, ističući da bi se za kršenje donesenih mjera moglo dobiti i tri godine zatvora.

Srbija je od danas u ratu protiv “nevidljivog i opakog protivnika kojeg naša zemlja moda pobijediti, u borbi za naše roditelje, ali i za budućnost Srbije”, rekao je Aleksandar Vučić, nakon što je odluku o uvođenju izvanrednog stanja potpisao s premijerkom Anom Brnabić i predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Uvođenje izvanrednog stanja, među ostalim, podrazumijeva stroga ograničenja na granici, primjerice zabranu ulaska stranim državljanima u Srbiju, uz iznimku diplomata, njihovih obitelji i stranaca s boravišnom dozvolom u Srbiji.

Od ponedjeljka će na snazi biti potpuna obustava nastave u školama i na sveučilištima, zatvaranje vrtića, svih ugostiteljskih objekata, prestanak sportskih natjecanja.

“Zatvara se život da bismo sačuvali život… Ovo radimo da bismo spasili i sačuvali zemlju”, ocijenio je Vučić i pozvao sve građane da budu odgovorni, disciplinirani, solidarni i da se “svi zajedno bore za svoju budućnost”.

Osim zabrane ulaska za strane državljane, uvedena je i zakonska obveza za državljane Srbije koji se vraćaju iz inozemstva.

Oni moraju 14 dana biti u samoizolaciji ili karanteni, ovisno o preporuci liječnika, uz obaveznu izolaciju od 28 dana ukoliko dolaze iz žarišnih područja, čak i ako nemaju simptome bolesti.

“Svako narušavanje tih pravila značit će odmah kaznu do tri godine zatvora”, naglasio je Vučić, a to je upozorenje ponovila i premijerka Ana Brnabić.

Nema ni međunarodne ni europske solidarnosti

Srbijanski predsjednik ocijenio je da u borbi protiv širenje koronavirusa i suzbijanja pandemije ne postoji međunarodna solidarnost.

“Velika međunarodna solidarnost ne postoji, europska solidarnost ne postoji, to je bila bajka na papiru”, ocijenio je Vučić i rekao da je Srbija zatražila pomoć od Kine i da je Kina “jedina zemlja od koje mnogo očekuje” i “jedina koja može pomoći”.

Vučić je, ukazujući na podatke da je panika pridonijela uvećanju potrošnje za 100 posto, poručio da Srbija ima sasvim dovoljno brašna, ulja, šećera, riže i ostalih namirnica.

Vlada je već ranije zabranila izvoz osnovnih živežnih namirnica i dezinfekcijskih sredstava, a danas je ograničila i cijene na strateške prehrambene proizvode.

Ocjena je da će 38.000 zaštitnih maski biti neophodno na dnevnoj razini samo za logističke centre.

“Kupili smo pet milijuna maski od Kine da bismo mogli premostiti 10 dana, kupili smo respiratore, avansno smo platili dodatne, bez natječaja i procesa javne nabave pa me strijeljate poslije”, rekao je Vučić, dodajući da je tov sve učinio da “spasimo ljude”.

Vojska će čuvati bolnice i najvažnije zdravstvene i javne objekte, pomagat će na granicama nadležnim inspekcijama i službama, a policija će kontrolirati provođenje mjera, izolacije i karantene.

Državni dužnosnici pozvali su građane na solidarnost i razumijevanje uvedenih mjera, a lokalne uprave imaju obvezu na svojoj razini organizirati funkcioniranje svih neophodnih službi – od javnog prijevoza do opskrbe.

U Srbiji je od 6. do 15. ožujka u 18 sati potvrđeno 48 slučajava koronavirusa, do sada nije bilo smrtnih slučajeva, a u teškom stanju i na respiratorima su dva zaražena kronična bolesnika.

Cilj izvanrednog stanja je da Srbija izbjegne tragedije kroz koje prolaze Italije i Španjolske, rečeno je.