Povezite se

Gospodarstvo

U Splitu potpisani milijunski ugovori za bolju primarnu zdravstvenu zaštitu

Objavljeno

-

U splitskoj bolnici u petak su potpisana dva ugovora za Splitsko-dalmatinsku županiju i KBC Split ukupne vrijednosti od oko 40 milijuna kuna koji bi trebali poboljšati pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti te za pripremu strateških projekata.

Ugovore je potpisao ministar Regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić koji je objasnio da se se prvi ugovor, vrijedan 20,6 milijuna kuna, odnosi na tehničku pomoć KBC- u Split za razvoj infrastrukturnih projekata razvoja bolnice što će značiti bolji pristup zdravstvu i građanima Dalmacije, dok je drugi ugovor od 18,8 milijuna kuna namijenjen županijskim zdravstvenim organizacijama za opremanje i razvoj što će svakako značiti bolji pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti građanima županije.

“Ukupno smo do sada ugovoreno digli sa sedam na 73 posto, a u zdravstvu je do sada ugovoreno 1,7 milijardi kuna. Još je ostalo 50 milijuna kuna za Transfuzijski centar čiji ugovor će biti potpisan za nekoliko tjedana. I taj će ugovor značiti dodatnu i bolju zdravstvenu zaštitu za ljude ovog područja”, kazao je Pavić.

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović kazao je da današnji dan smatra velikim ne samo za splitsko već i za hrvatsko zdravstvo. Objasnio je kako su potpisali ugovore za pripremu tehničke pomoći za izgradnju dva važna, strateška i sudbinska projekta. To je Centar za akutnu medicinu gdje će biti sve hitne službe i sve djelatnosti te specijalnosti za liječenje životno ugroženih i akutnih bolesnika.

“Drugi objekt bi bila zgrada poliklinike sa svim sadržajima pa bismo na taj način slijedili svjetske trendove liječenja, a to je zbrinjavanje akutnih, životno ugroženih bolesnika i liječenja svih ostalih bolesnika tako da ne moraju biti hospitalizirani nego da dobiju svoju terapiju bez ležanja u bolnici. U ovom trenutku moramo krenuti od zgrada, infrastrukture i opreme. Važno je da su od ukupnog broja liječnika u bolnici jedna trećina specijalizanti. Istraživački centar je kruna na kraju Imamo sjajnu budućnost”, kazao je Meštrović.

Upitan znače li svi ti projekti da će splitska bolnica ostati na Firulama i Križinama, s obzirom da se spominjalo njeno preseljenje na Klis, ravnatelj Meštrović je rekao da ta dva lokaliteta splitske bolnice “rade, radit će, razvijaju se, a oni za to imaju velike planove”. Nastavio je da će rado prihvatiti što god se pojavi u budućnosti, a što bi još koristilo građanima.

Kazao je i da imaju osigurano 80 milijuna kuna od čega je 30 milijuna kuna iz EU fondova, a ostatak daje Vlada i Ministarstvo zdravstva koji će se utrošiti na izgradnju Objedinjenog hitnog i bolničkog prijema koja se planira za početak iduće godine, a zauzimat će površinu prizemlja glavne zgrade na Firulama.

Župan Blaženko Boban je rekao da će se dobivenih 18 milijuna kuna utrošiti za obnovu zgrada i nabavku opreme za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Uredit će se više ispostava domova zdravlja, a među njima su i Sinj, Solin, Kaštela te nabaviti oprema za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. 

Na potpisivanju ugovora je bio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je izjavio da se veseli sljedećem ugovoru za Transfuzijski centar. Rekao je kako će budući vrlo skori potpis ugovora za centar obogatiti ne samo sadržaje KBC-a nego mu dati još jednu novu dimenziju zajedno s komponentom Sveučilišta.

Gospodarstvo

Vlada mijenja zakonske odredbe o paušalnom obrtu

Published

on

U sklopu najavljene porezne reforme priprema se i izmjena Općeg poreznog zakona koja bi trebala ograničiti sve masovniju pojavu varanja države preko paušalnih obrta.

Otkako je Vlada u dva navrata pojednostavila uvjete za otvaranje paušalnih obrta, njihov se broj utrostručio. U Hrvatskoj je registrirano oko 80 tisuća obrta, a u sustavu paušalnog plaćanja poreza ih je oko 45 tisuća, navodi dnevnik.

Godine 2014. imali smo oko 15 tisuća paušalnih obrta. Mnogi su stoga dali otkaze na poslu ili zatvorili obične obrte i trgovačka društva da bi postali obrtnici paušalisti čija su davanja prema državi minimalna i iznose od 1500 do 5400 kuna poreza na dohodak godišnje, te 1233 kune mjesečnih doprinosa.

Sve zajedno, vlasnik paušalnog obrta godišnje plaća državi između 16.000 i 20.000 kuna poreza i doprinosa. Jedino na što pri tome mora paziti jest to da ne preskoči 300.000 kuna godišnjih prihoda. Kirurg s mjesečnom neto plaćom od 12 tisuća kuna toliko plati poreza i doprinosa za dva mjeseca rada, a prosječno plaćeni radnik za četiri mjeseca.

Upravo zbog tako velike razlike u poreznom opterećenju mnogi su dali ili su bili prisiljeni dati otkaze u tvrtkama u kojima su radili te su u dogovoru s njihovim vlasnicima nastavili raditi za staru tvrtku kao paušalisti.

Uočena je i druga pojava, a to je da se i poslovi koji su se prije oporezivali kao drugi dohodak, sada prebacuju na paušalne obrte. Mladim ljudima koji se zapošljavaju kao diplomirani ekonomisti, informatičari, marketingaši i razne druge profesije poslodavci također nude posao uz uvjet da se on realizira preko paušalnog obrta, a ne klasičnog radnog odnosa.

Druga je opcija posao za minimalac u tvrtki, a razlika preko paušalnog obrta. Ministarstvo financija kreće u izmjenu Općeg poreznog zakona da tome stane na kraj pa će se i takvo prikriveno zapošljavanje oporezivati kao radni odnos, donosi Večernji list.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Rusija: Globalne zalihe dovoljne da nadoknade izgubljenu saudijsku naftu

Published

on

Dodao

Svijet ima dovoljno zaliha nafte da nadoknadi privremeno smanjenu saudijsku proizvodnju zbog napada Hutija na naftna postrojenja, poručio je u ponedjeljak ruski ministar energetike Alexander Novak.

Nakon napada na saudijsku naftnu infrastrukturu, zbog kojeg je globalna ponuda smanjena oko pet posto, cijene nafte zabilježile su na londonskom tržištu najveći skok od rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine.

Iz saudijskog naftnog diva Saudi Aramca priopćili su da je proizvodnja zbog napada smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno.

Na pitanje je li Rusija spremna povećati proizvodnju, Novak je odgovorio da će Saudijska Arabija prvo iznijeti procjenu posljedica napada.

„Trenutno prema našim saznanjima svijet ima dovoljno komercijalnih zaliha da pokrije smanjenu opskrbu… na srednji rok”, izjavio je ruski dužnosnik.

Dodao je i da planira telefonom razgovarati s novoimenovanim saudijskim kolegom princom Abduazizom bin Salmanom.

Rusija se po njegovim riječima drži svojih obveza preuzetih u okviru globalnog sporazuma o proizvodnji nafte i prerano je za razgovore o bilo kakvim promjenama razine proizvodnje.

U studenom prošle godine vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi se globalne zalihe spustile prema petogodišnjem prosjeku i poduprle cijene.

Saudijska Arabija, SAD i Kina imaju stotine milijuna barela strateških rezervi nafte. Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi bude li potrebno.

Prema preporukama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koordinatora energetske politike razvijenih industrijskih zemalja, sve članice Organizacije za gospodarsku suradnji i razvoj (OECD) moraju imati strateške rezerve koja pokrivaju njihove potrebe kroz razdoblje od 90 dana.

Generalni tajnik OPEC-a Mohammed Barkindo razgovarao je sa šefom IEA-e Fatihom Birolom o stanju na tržištu nafte i dvojica dužnosnika zaključila su da su “saudijske vlasti uspostavile kontrolu nad situacijom”, kazao je neimenovani izvor iz OPEC-a.


Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Lika: Županija daje potpore za pripremu i kandidiranje EU projekata

Published

on

Dodao

Ličko-senjska županija pozvala je svoje poduzetnike da se prijave za dobivanje potpore za sufinanciranje pripreme i kandidiranje EU projekata u ovoj godini, najviši iznos koji korisnik može dobiti je 10 tisuća kuna.

 Nepovratnu financijsku potporu mogu zatražiti poduzetnici koji posluju i imaju sjedište na području Županije, prednost će imati oni kojima je prerađivačka djelatnost osnovna djelatnost.

 Korisnici potpora i subvencija su subjekti malog gospodarstva: trgovačka društva, obrti te profitne ustanove sa sjedištem u Županiji, u sto postotnom privatnom vlasništvu, s najmanje jednim zasposlenim na neodređeno vrijeme, uključujući vlasnika.

 Županija potpore dodjeljuje za financiranje troškova naknade za konzultante, izrade poslovnih planova, studije izvedivosti i studije utjecaja na okoliš te troškove izrade projektno- tehničke dokumentacije.

 Potpora može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviši iznos po korisniku može biti 10 tisuća kuna. Kako bi dobio potporu, korisnik mora ispuniti nekoliko uvjeta, među njima i onaj da će se projekt, za koji traži potporu, realizirati u Ličko-senjskoj županiji.

 Županija potpore dodjeljuje dok se ne iskoriste raspoloživa sredstva, najkasnije do konca ove godine.

 Obrazac zahtjeva za dodjelu potpora i subvencija te predmetni Javni poziv mogu se preuzeti u županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo u Gospiću ili na mrežnim stranicama županije www. licko-senjska. hr.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije

Impressum I Kontakt I Oglašavanje I Uvjeti korištenja © 2019 Nacionalno.hr