Povezite se

Vijesti

U Splitu komemoracija za žrtve Križnog puta i bleiburške tragedije

Objavljeno

-

Komemoracija za bleiburške žrtve na Lovrincu

U povodu 75. obljetnice stradanja Hrvata na Bleiburgu i Križnom putu, u subotu je u Splitu kod Spomen-obilježja domobranima na groblju Lovrincu održana komemoracija tijekom koje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Odavanje počasti žrtvama komunističkog režima koje su bez suda ubijene na Bleiburgu i Križnom putu te svim stradalim Hrvatima održava se u organizaciji Koordinacija udruga županijskih ratnih postrojbi, koordinacija gradskih braniteljskih udruga, te gradskih i županijskih stradalničkih udruga iz Domovinskog rata

 Misa zadušnica služit će se kod Kevine jame kod Radošića, gdje je za sada nepoznat broj žrtava pobijen te bačen u ponor. 

Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Splita Zoran Buzdovačić istaknuo kako je današnja komemoracija, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, posvećena svim stradalim Hrvatima od 1945. godine do danas te poručio kako je dosta više toga da se mrzimo i prigovaramo jedni drugima.

“Dosta je i toga da se nama prigovara što komemoriramo svoje mrtve. Naša je obveza da se sjetimo svojih mrtvih. Narod koji nema svoje sjećanje nema pravo ni na postojanje”, istaknuo je Buzdovačić.

Pijetet prema svim nevinim žrtvama mučki ubijenim prije 75 godina došao je na Lovrinac iskazati i zamjenik gradonačelnika Solina Ivica Rakušić koji je podsjetio kako je, nažalost, među žrtvama bilo puno djece, žena i civila.

“To je zaista najveće stratište u povijesti hrvatskog naroda i mislim da je primjereno na današnji dan doći i evocirati uspomene na njihovu žrtvu, te učiti našu djecu da je to nešto jako loše što se dogodilo kako bi spriječili bilo kakve takve događaje u budućnosti i podjele hrvatskog naroda. Podjele nam ne odgovaraju jer  je jedina ispravna politika pomirba Hrvata, odnosno upravo ona politika na kojoj smo stvorili našu Hrvatsku”, izjavio je Rakušić.

Predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić poručio je kako su danas došli odati počast svim žrtvama koje su od Bleiburga, preko Križnog puta na teritoriju Jugoslavije od partizanskih jedinica strijeljani i bacani u jame. Te žrtve zaslužuju da im se poklonimo i dostojanstveno odužimo, rekao je.

“Smatramo da svaka žrtva bez obzira koje je vjeroispovijesti i nacije zaslužuje pijetet i da joj se oda dužno poštovanje, odnosno da se sve te žrtve koje se u ovome trenutku nalaze po jamama, ekshumiraju i dostojanstveno pokopaju kako bi našli svoj vječni mir, ali i da njihovi nasljednici dobiju mjesto gdje mogu zapaliti svijeću”, istaknuo je Turudić.

Kevina jama se nalazi blizu sela Radošić, u općini Lećevica, u Dalmatinskoj zagori, udaljena od Splita tridesetak kilometara. U nju su tijekom II. svjetskog rata, ali i nekoliko godina nakon toga, bez suđenja partizani bacali svoje neistomišljenike, a osim njih u nju je ubačen i određeni broj zarobljenih talijanskih vojnika. Ni do danas se ne zna točan broj ubijenih.

(Hina)

Politika

Glavašević na listi lijevo-zelene koalicije

Published

on

Lijevo-zelena koalicija predvođena platformom Možemo! predstavila je u petak svoje kandidate za 6. izbornu jedinicu među kojima je, kao nezavisni, i Bojan Glavašević, nekadašnji saborski zastupnik SDP-a.

Listu će nositi Danijela Dolenec, a Glavašević će biti na posljednjem, 14. mjestu i vodit će preferencijalnu kampanju. „Ovo su ljudi koji imaju čiste ruke i ideje za 21. stoljeće“, objasnio je Glavašević motive zbog kojih se priključio toj koaliciji.

“Glas za nas neće biti bačen, zajednički možemo osigurati dobar život, dobro upravljanje i dobru budućnost za građane“, poručio je.

Tomislav Tomašević (Možemo!) zadovoljan je što im se Glavašević pridružio. Godinama, kaže, surađuju na različitim temama, pa je izborna suradnja njen prirodni nastavak.

Tomašević navodi kako 6. jedinica ima brojne okolišne probleme, od odlagališta Jakuševac do ponovno aktualiziranih planova o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Tu su i razvojni problemi, loša prometna povezanost nekih gradova, deindustrijalizacija.

Dolenec poziva građane da daju povjerenje zeleno-lijevoj koaliciji, uvjerava da glas za njih neće biti bačen.

Glavnim okosnicama koalicijskog programa navodi zeleno gospodarstvo, dostojanstvene uvjete rada, društvenu jednakost, demokratizaciju i borbu protiv korupcije.

U toj borbi Bojan je dobro pojačanje, pokazao je da se zna oduprijeti desnici i HDZ-u, izdržati pritiske, čak i prijetnje, u političkom djelovanju ne vodi se popularnošću, nego principima, rekla je Dolenec.

Lijevo-zelenu koaliciju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Čudo u Njemačkoj: krava otelila četvorke i preživjela

Published

on

Krava u Njemačkoj otelila je četvorke što je izuzetna rijetkost i izgledi da se to dogodi iznose 1 na 11 milijuna, objasnili su stručnjaci, a čudesno je da su i telići i majka dobrog zdravlja. 

“To je fenomenalno,” rekla je Claudia Kappeler, vlasnica hrabre krave na OPG-a u južnome gradu Bad Waldsee.

“Krava je bila nemirna i kada sam stigla u štalu dva malena telića već su ugledala svjetlost dana”, rekla je Kappeler o događaju koji se zbio u subotu.

Ubrzo je majka krava otelila i treće, pa zatim i četvrto tele i to posve sama, bez pomoći vlasnika farme i veterinara kojeg su hitno pozvali.

Četvero telića dobrog je zdravstvenog stanja iako su na svijet došli 18 dana ranije, a dobro je i njihova majka Gitana. 

Vlasnici, čini se, vole slovo “G” i nisu mnogo razmišljali pa su uz majku koja se zove Gitana i teladi nadjenuli imena s početnim slovom “G”.

Prinove su tako dobili imena: Gina, Georg, Gebhard i Gregor. 

“Izgledi da krava oteli četvorke iznose 1 na 11 milijuna”, objasnila je Ariane Amstutz, glasnogovornica Saveza njemačkih stočara. 

Godine 2018. jedna krava u Njemačkoj također je otelila četvorke na farmi blizu mjesta Radolfzell na Bodenskom jezeru blizu švicarske granice no uginula je nekoliko dana poslije. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Osnovana Mladež HSP-a Split – Mladi iz drugih stranaka odlaze, nama mladi svakodnevno dolaze

Published

on

Dana 04.lipnja u prepunim prostorijama Hrvatske stranke prava u Splitu održan je osnivački Zbor mladeži HSP-a Split. Službenim dijelom predsjedavalo je Radno predsjedništvo u sastavu: Hrvoje Marušić dopredsjednik HSP-a i predsjednik splitske Podružnice, Željan Jurlin, predsjednik ŽV-a HSP-a SDŽ te Marijo Popović, predsjednik Središnjeg nadzornog odbora HSP-a koji je ujedno i tajnik ŽV-a HSP-a SDŽ.

Jednoglasnom potporom svih članova Izabrano je vodstvo Mladeži HSP-a Split: predsjednik Jakov Pavić, dopredsjednici Karlo Čondić i Tino Dodig, tajnik Hrvoje Strižić i rizničar Ante Šolić. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Jeroslav Glavaš, Luka Ogrebić i Marin Sičić.

Ovom prilikom zahvaljujemo našim dragim mladim kolegama iz Podružnica Trilj i Podstrana koji su nam pružili potporu na osnivačkom zboru Mladeži naše Podružnice.
Dok iz drugih stranaka mladi odlaze, u nas je potpuno drugačija situacija, jer nam mladi svakodnevno dolaze. Sudeći po tome očito je da radimo kvalitetno te smo na ispravnom putu za razliku od mnogih drugih političkih stranaka. Mladi su oni na kojima svako razumno društvo treba graditi svoju budućnost kako bi svoju energiju, znanje i entuzijazam iskoristili za razvoj našeg društva.
Situacija u cijeloj našoj domovini ali konkretno u gradu Splitu jest takva da su mladi prepušteni sami sebi te veliki broj njih odlazi trbuhom za kruhom jer nemaju kvalitetnu priliku za rad i dokazivanje. Stoga želimo upravo kroz mladež HSP-a potaknuti mlade na angažman kako bi se zajedno izborili za bolju poziciju mladih u društvu od one koju trenutno imaju.
Već sada imamo u planu čitav niz akcija i aktivnosti kojima ćemo pokazati da glavni cilj učlanjivanja u političku stranku ne smije biti dobro se uhljebiti već naprotiv da pokušamo stvoriti uvjete da svi mladi u našem gradu imaju jednaku priliku, priopćeno je iz Mladeži HSP-a Split.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije