U Splitu cijene stanova i garsonjera kao u Londonu, pogledajte kolike su!

Izvor: Matej Prša

Moguće je, Split kao London? Moguće je zašto ne, iako je broj stanovnika i veličina daleko na strani engleske prijestolnice.

Cijena stanova već godinama raste a kronično nedostaje i onih za iznajmljivanje. U Splitu se što je također trend, s porastom broja turista a time i automatskim porastom potražnje za smještajem sve više ljudi želi baviti turizmom. E tu se dolazi do usporedbe s Londonom. Cijene ono malo stanova što se nude podstanarima u Splitu, otišle su u nebo. Tako primjerice za jedan jednosobni stan u splitskom gradskom predjelu Gripe, koji je uz Meje i Bačvice jedan od skupljih splitskih kvartova cijena je zaista kao da živite i imate standard nekog tko živi i radi u Londonu.

– Split, Gripe. Novouređen, jednosoban stan ukupno korisne površine 45 m2, na trećem katu stambene zgrade. Sastoji se od kuhinje s trpezarijom, spavaće sobe, kupatila i lođe. Stan je kompletno opremljen, klimatiziran i dostupan na duže razdoblje. Cijena 900 eura. Polog iznosi jednu mjesečnu najamninu. Agencijska provizija je jedna mjesečna najamnina uvećana za pripadajući PDV – stoji u oglasu na Njuškalu.

Sami izračunajte koliko je to opterećenje za jednu prosječnu hrvatsku obitelj. Za godinu dana student ili studentica, obitelj ili poslovan čovjek bi za boravak u tom stanu trebao izdvojiti gotovo 80 000 kuna.

A trenutno najskuplji stan koji se u drugom hrvatskom gradu daje u najam je onaj na splitskom Žnjanu. U pitanju je luksuzni stan od 120 m2, u prizemlju zgrade na Žnjanu, južne orijentacije. Cijena je 26 tisuća kuna ili oko 3500 eura, s pogledom na more odmah uz plažu.

U nekoliko kvartova su se polakomili i vlasnici garsonijera. Tako za potpuno namještenu garsonijeru traže i do 600 eura! Za trosoban stan u gradu, u cijenu je uključeno i parkirališno mjesto, te je “prožet tirkiznom bojom koja u životni prostor unosi smirenost i uravnoteženost s dozom egzotike”, najmodavci traže 1800 eura ili 13.500 kuna! No, na Bačvicama ima i onih koji za luksuzan dvosoban stan traže i 2200 eura, tj. oko 16.400 kuna, piše Slobodna Dalmacija. (Dnevno.hr)