U Solarisu predstavljen nacrt novog statuta HDZ-a

Izvor: HDZ

Na sastanku Središnjeg odbora HDZ-a održanom u petak u hotelskom naselju Solarisu pokraj Šibenika premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković rekao je da je sastanak prošao u uobičajenoj radnoj atmosferi bez disonantnih tonova, a članovima je predstavljen i nacrt novog statuta stranke.

– Današnje teme bile su, prije svega, sagledavanje aktualnih političkih zbivanja, malo i u retrospektivi od zadnjeg sastanka koji je bio u prosincu. Raspravili smo sve što su Vlada, parlamentarna većina i Hrvatski sabor poduzeli po nizu političkih, gospodarskih, sektorskih i sigurnosnih tema.

Ocijenjeno je da smo ostvarili jako puno rezultata i dobili smo potporu za sve ovo što je učinjeno u proteklom razdoblju – rekao je Plenković.

Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković predstavio je pripreme za održavanje Izvještajnog sabora HDZ-a koji će biti održan Zagrebu 26. svibnja.

“Kolega Karlo Ressler, koji je predsjedao radnom skupinom, predstavio je radnu verziju novog statuta HDZ-a. Održali smo raspravu, ima još nekoliko sugestija za eventualne modifikacije teksta. Radna skupina će uzeti u obzir te zahtjeve te će prirediti u najskorije vrijeme nacrt koji će u konačnici prirediti za sabor na idućoj sjednici Središnjeg odbora koja će prema ustaljenoj praksi biti neposredno 24. ili 25. svibnja. Novi Statut jedan je korak naprijed prema demokratizaciji stranačkih procesa”, rekao je predsjednik HDZ-a.

– Zadovoljni smo konsolidacijom stranke, osobito s financijske strane i možemo reći da je ovaj sastanak bio izuzetno koristan, osobito nakon današnje sjednice Vlade u Splitu. Razgovarali smo, prije svega, o aktivnostima Vlade i svemu onome što smo poduzeli po pitanju reformi, plana konvergencije, donošenja bitnih odluka za razvoj zemlje, oko potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta i niza drugih aktivnosti – rekao je Plenković.

Novinari su ga upitali zašto će, prema najavama, biti dva potpredsjednika manje.

“Smatrali smo da je to dobro u novoj koncepciji užeg i šireg predsjedništva. Uže bi imalo 10 članova, a šire bi bilo svi oni koji su izabrani plus svi predsjednici županijskih organizacija. To bi bilo jedno tijelo koje bi moglo dati u odgovarajućim vremenskih intervalima smjer djelovanja stranke. Mislim da su rješenja sasvim dobra i funkcionalna”, kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a je napomenuo i kako su zadovoljni konsolidacijom stranke, osobito s financijske strane.

Potpredsjednik Središnjeg odbora, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević dao je pregled svih postignuća u domeni obrane i nacionalne sigurnosti, od strategija zakona o domovinskoj sigurnosti, niza poboljšanja u sustavu civilne zaštite pa i zaštite od požara.

– Akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, nas je izvijestio o poboljšanjima rada i učinkovitosti rada tog tijela nakon usvajanja novog poslovnika. Kolega Brkić je govorio o aktualnoj situaciji i zbivanjima u Bosni i Hercegovini i aktivnostima koji se tiču pripreme izbora u našoj susjednoj zemlji te nizu drugih tema – objasnio je premijer.

Sutra će u Solarisu biti održana konferencija za župane, gradonačelnike i načelnike iz redova HDZ-a pod nazivom ‘Lokalna i područna samouprava u Hrvatskoj – Reforma, financije i razvoj’.