U Sofiji održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede EU

Neformalni sastanak ministara poljoprivrede EU održava se u glavnom bugarskom gradu Sofiji. Tema današnjeg sastanka je generacijska obnova u poljoprivredi, a Hrvatsku je predstavljao državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Majdak je iznio stajalište kako za buduću Zajedničku poljoprivrednu politiku koja se kreira, mjere trebaju biti dostupne ne samo za mlade koji tek započinju bavljenje poljoprivredom već treba omogućiti potpore i za mlade koji su već duže u tom sektoru.

“Komentirajući novi prijedlog ZPP paketa naglasio sam kako pozdravljamo fleksibilnost između stupova, dobrovoljne mjere, uključujući i vezane potpore, kao i mogućnost da države članice odabiru i formuliraju mjere prema svojim specifičnim potrebama.
Ali nismo zadovoljni s predloženim rješenjima za ograničenje i smanjenje potpore po gospodarstvu, te za unutarnju i vanjsku konvergenciju, posebno u dijelu koji se reflektira na našu nacionalnu omotnicu” kazao je za portal Nacionalno državni tajnik Majdak.

Na neformalnom ministarskom sastanku, koji je označio početak rasprave o novom paketu Zajedničke poljoprivredne politike, sudjelovali su ministri te državni tajnici 28 zemalja članica EU, predstavnici Europske komisije, zastupnici u EU parlamentu te predstavnici EU organizacija mladih poljoprivrednika i općenito poljoprivrednika (CEJA i COPA-COGECA).