U Slavonskom Brodu ulaganjem u zdravstvo žele dobiti status kliničke bolnice

BPŽ

Kako bi unaprijedila sustav zdravstvene zaštite, Brodsko-posavska županija pripremila je devet projekata vrijednih 130 milijuna kuna, a ta će nastojanja poduprijeti i Ministarstvo zdravstva koje je bolnicama dodijelilo 29,5 milijuna kuna.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, osim financijske potpore, istaknuo je u petak na konferenciji za novinare kao važan element stabilizacije zdravstva u Brodsko-posavskoj županiji i ponovno razdvajanje u zasebne poslovne subjekte bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.

“Umjesto smanjenja nakupljenih dugova, što je trebao biti rezultat udruživanja dviju bolnica, proces spajanja doveo je do daljnjeg povećanja duga koji je narastao na 130 milijuna kuna. Novac koji smo dobili bit će potrošen na sanaciju dugova i ulaganje u unaprjeđenje sustava zdravstvene zaštite”, istaknuo je Marušić podsjećajući da je cijeli proces imao potporu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Jedna od negativnih strana udruživanja dviju bolnica bila je nemogućnost povlačenja novca iz EU fondova jer sustav nije prepoznavao mogućnost financiranja jedne ustanove u dva grada.

“Koliko smo spajanjem sa slavonskobrodskom bolnicom bili oštećeni, govori i podatak da je samo iz natječaja ‘Kraći put do zdravlja’ koji se financirao iz Europske unije novogradiškoj bolnici jednostavno odbijen zahtjev od 10 milijuna kuna koje smo trebali dobiti”, podsjetio je ravnatelj novogradiške bolnice Josip Kolodziej ističući kako će ta bolnica uz novoodobreni povećani limit 2018. godine moći redovito podmirivati svoje obaveze.

Za razliku od novogradiške, slavonskobrodska bolnica uspjela je na natječaju “Kraći put do zdravlja” dobiti 10 milijuna kuna.

Među projektima koje će realizirati u Slavonskom Brodu je i poboljšanje energetske učinkovitosti u sklopu kojeg na energentima namjeravaju uštedjeti više milijuna kuna.

“Realizacija projekata rezultat je dobre suradnje bolnica i županije”, podsjetio je šef kirurgije u slavonskobrodskoj bolnici Boris Hrečkovski dodajući kako Brođani ulaganjima u zdravstvo žele postići bolju zdravstvenu skrb i unaprijediti status slavonskobrodske bolnice s opće razine na razinu kliničke bolnice. (Hina)