U Sisku susret s čelnicima Cazina i Bužima

Kao gosti Medžlisa Islamske zajednice Sisak u Sisačko-moslavačkoj županiji boravili su čelnici jedinica lokalne samouprave iz Bosne i Hercegovine, Općine Bužim i Grada Cazina, koji su se danas susreli i s čelnicima Županije.

Župan Ivo Žinić i njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak u sjedištu Županije su 12. veljače primili načelnika Općine Bužim Zikriju Durakovića i gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića te predstavnike Medžlisa Islamske zajednice Sisak.

Župan je pritom podsjetio kako je prošle godine imao priliku posjetiti Unsko – sanski kanton te se u Bihaću susresti i razgovarati o zajedničkim interesima i mogućoj suradnji s premijerom i predstavnicima Vlade. I ovaj je susret župan ocijenio kao izraz želje za suradnjom.

„Želim doista da se, nakon ovog sastanka i preko tema o kojima ćemo raspravljati, još bolje povežemo, Sisačko-moslavačka županija, poglavito jedinice lokalne samouprave koje se nalaze u pograničnom području. Vjerujem da ćemo na ovom sastanku puno toga zajednički zaključiti oko buduće suradnje. Zbog toga su sa mnom i moji najbliži suradnici, zamjenici i direktor Razvojne agencije SIMORA-e jer kroz upravo projekte možemo ostvariti najbolju suradnju, prije svega kulturnu i turističku, ali i gospodarsku te prometnu.

Dvije države, Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju čitav niz otvorenih pitanja o kojima mi nećemo razgovarati, ali svakako nam je jako bitna prometna povezanost ove županije, Hrvatske, Unsko-sanskog kantona i njegovih gradova i općina koje su i danas s nama“, kazao je Žinić.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević je ustvrdio kako su ova dva područja, Sisačko – moslavačka županija i područje iz kojeg oni dolaze, povezani dubokim povijesnim vezama, ali i ljudima.

„Tako da nas to jedno zajedničko nasljeđe veže, vežu nas i ljudi, geografski smo blizu, naslonjeni jedni na druge upućeni na komunikaciju i suradnju. Naš interes prije svega i jest da istražujemo mogućnost suradnje. Mislim da u suradnji trebamo tražiti koristi za naše zajednice i da iz toga se može izroditi samo dobro. Treba iskoristiti priliku da se bolje upoznamo i da na taj način dođemo do ideja što možemo učiniti za našu regionalnu i prekograničnu suradnju.

Mi imao razvijeno i poduzetništvo i neke druge sektore i neke druge sektore i zasigurno će biti interesantno da u budućnost pokušamo povezati naše ljude i da ta suradnja ove županije i naših gradova bude prepoznatljiva među građanima, da jednostavno spajamo ljude“, kazao je Ogrešević.

Zadovoljstvo posjetom Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji izrazio je i načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković.

„Povijesno i tradicionalno ove naše regije se susreću i nadopunjuju jedna drugu. Mi smo tu, jedni pored drugih i živimo vjekovima. U budućnosti bi to trebalo biti na isti način, da jedni od drugih imamo koristi, steknemo iskustva, unaprijedimo našu suradnju jer to u konačnici može donijeti samo dobro, kako našem stanovništvu, tako vjerujem i vašim građanima. Mi smo tu u prvom posjetu, nadamo se uskoro i vašem uzvratnom posjetu. Vrijeme je pred nama i na nama je da u ovoj i narednim godinama na najbolji mogući način iskoristimo mogućnosti suradnje i pridonesemo uspjehu obje naše regije na zadovoljstvo naših stanovnika“, istaknuo je Duraković.

Razmijenivši prigodne darove, svi su izrazili uvjerenje kako sve neće ostati samo na ovom susretu već da će uspjeti ostvariti i konkretniju suradnju na dobrobit svojih stanovnika.