U sisačkoj bolnici desetoro pacijenata umrlo od posljedica gripe

Sisak, 29.01.2019 - U Sisačko-moslavačkoj županiji evidentirano je 840 oboljelih od gripe, a pretpostavlja se da je broj obuhvaćenih epidemijom tri puta veći, izvijestili su u utorak iz sisačke Opće bolnice, gdje je hospitalizirano 30-ak pacijenata, a dvojica su umrla od posljedica gripe. Najveća epidemija u posljednjih petnaestak godina još nije na svom vrhuncu, ali je stanje pod nadzorom, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u sisačkoj Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić. foto HINA/ ik

U sisačkoj Općoj bolnici “dr. Ivo Pedišić” od posljedica gripe dosad je umrlo deset osoba, što je najveći broj umrlih od te zarazne bolesti u toj bolnici uopće, no stanje s gripom se postupno stabilizira, doznaje se u četvrtak iz bolnice.

 Svi umrli od posljedica gripe bolovali su i od drugih teških kroničnih bolesti, a zaraza virusom gripe zakomplicirala je stanje i dovela do smrti, rekao je ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

 Na respiratorima u bolnici je još pet pacijenata koji su u teškom stanju zbog gripe i upale pluća. Ipak, istaknuo je dr. Dujmenović, stanje s gripom se postupno stabilizira i pritisak novooboljelih puno je manji nego prethodnih tjedana.

 Još prije desetak dana na respiratorima je u teškom stanju bilo svakog dana i do 14 pacijenata. Budući da je bolnica pojavom gripe imala samo 11 respiratora, od Ministarstva zdravstva su posuđena još dva, a jedan je kupila Sisačko-moslavačka županija.

 Unatoč povoljnijem stanju, u sisačkoj Općoj bolnici je još uvijek na snazi zabrana posjeta bolesnicima u svim bolničkim odjelima, a cjelokupno bolničko osoblje nosi maske.

 Dr. Dujmenović i nadalje apelira na pacijente koji imaju zakazane termine za preglede ili pretrage, da odgode dolazak u bolnicu ukoliko nije riječ o hitnim slučajevima. Isto tako, ako pacijenti imaju i neki od simptoma gripe osigurat će im se novi termin.