Povezite se

Vijesti

U Sinju proslavljena 12. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

Objavljeno

-

Središnja svečanost u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade održana je u ponedjeljak na Trgu Franje Tuđmana u Sinju, što je, kako je istaknuto, prvi put da se godišnjica te brigade obilježava izvan vojarne.

 “Današnjom proslavom godišnjice ove brigade na trgu u Sinju napravili smo zaokret i Hrvatsku vojsku smo otvorili prema javnosti, izašli smo iz vojarne među naš narod kako bismo dodatno osnažili vezu između naroda i vojske”, rekao je u govoru potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući obljetnicu toj brigadi u ime premijera Andreja Plenkovića i u svoje ime.

 Istaknuo je kako je narod Sinja i Cetinske krajine dao nemjerljiv doprinos u pobjedničkome Domovinskom ratu. Najavio je da će se ove godine uspostaviti središta za besposadne zrakoplovne sustave, dodajući kako će  u Sinju biti razmještena jedna satnija s modernim besposadnim zrakoplovnim sustavima.

 “Ove ćemo godine također uspostaviti i jako središte za razvoj vođe po uzoru na gardijsko središte u Šepurinama, koje će nositi ime po junaku Domovinskog rata Marku Babiću”, istaknuo je Krstičević.

 Dodao je kako će ove godine biti uspostavljeno i zapovjedništvo za kibernetski prostor.

 Gardijska mehanizirana brigada, kako je rekao njezin zapovjednik general Tihomir Kundid, ponosni je čuvar imena i tradicije četiriju legendarnih brigada – Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova. Dodao je da upravo zato obilježavanje ovakvih obljetnica ima velik smisao i značenje. “Ponosno i dostojanstveno promičemo hrvatsku vojnu tradiciju te čuvamo uspomenu na briljantne uspjehe iz Domovinskog rata”, istaknuo je general Kundid. 

 Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković je rekao kako je Gardijska mehanizirana brigada “jedna je od udarnih postrojba i okosnica Hrvatske vojske” te da daje veliki doprinos u najvažnijim područjima djelovanje Hrvatske vojske.

 “Posebno ističem područje implementacije NATO ciljeva sposobnosti čiji ste glavni nositelj kroz ustrojavanje, obuku i pripremu tri borbene grupe mehaniziranog pješaštva, što će u konačnici rezultirati doprinosom Hrvatske NATO-savezu s jednom mehaniziranom brigadom”, rekao je general Jurković. Pritom je istaknuo da ta brigada priprema i snage koje će krajem ove godine sudjelovati u aktivnosti “ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi te snage koje će ući u sastav borbene skupine Europske unije u drugom polugodištu 2020. godine”.

 Također je rekao kako će tri glavna događaja te brigade biti vježbe Immediate Response, Swift Response i Udar.

 Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović rekao je za Gardijsku mehaniziranu brigadu da je elitna postrojba Hrvatske vojske.

“Gradite i unapređujte ovu elitnu postrojbu, ali kroz svoja zaduženja uvijek pazite na osjećaje i stavove prema Domovini i žrtvi naših poginulih branitelja”, poručio je general Matanović.

 Misu u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade predvodio je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, koji je u propovijedi istaknuo važnost vjere i očuvanja kršćanskoga katoličkog identiteta hrvatskog naroda posebno te da se među pripadnicima Hrvatske vojske njeguju te vrijednosti.

 Kod spomenika u Parku hrvatskih branitelja u Sinju položeni su vijenci, a u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade upriličena je i izložba Taktično-tehničkog zbora naoružanja.

Kako je priopćeno iz MORH-a,  na svečanosti u Sinju bili su i  saborski zastupnici, vojni izaslanici iz država članica NATO-a, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Udruge 4. gbr Pauci Hrvojem Pupićem Vuriljem te ostali gosti i uzvanici.

Vijesti

Grabar-Kitarović u Loboru: Nudim optimizam umjesto beznađa i razvoj umjesto propadanja

Published

on

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je s predizbornog skupa u Loboru poručila da će i dalje promicati hrvatske nacionalne interese i da nudi zajedništvo umjesto „mi ili oni“, optimizam umjesto beznađa i inicijativu Triju mora srednje Europe, umjesto Balkana „od kojeg smo se odlijepili“.

 Na predizbornom skupu Grabar-Kitarović je naglasila da je njezin posjet Krapinsko-zagorskoj županiji, Velikom Trgovišću, Zaboku, Bedekovčini i Loboru, posebno emotivan jer je na 20. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Podsjetila je da su s dr. Tuđmanom Hrvati ostvarili slobodu i jedinstvo hrvatske domovine.
„Kasnije smo uveli Hrvatsku u članstvo Europske unije i NATO-a, a ja imam ogroman zadatak nastaviti taj posao, ne samo prosperitet svih nas, već i ugled Hrvatske u svijetu koji gradimo posljednjih godina“, rekla je Grabar-Kitarović koja se bori za drugi predsjednički mandat.

Ocijenila je da je Hrvatska danas jedna od najprepoznatljivijih država u svijetu, koja vodi, a ne slijedi.
Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović, rekla je kako je došla predstaviti svoj program koji je u cijelosti pozitivan, ali da mora odgovoriti na negativnosti koje šire drugi kandidati.

Ne navodeći imena, za jednog je kazala da je na Valentinovo krenuo u kampanju rekavši da trebamo ljude koji nose desnicu na srcu, no, kazala je Grabar-Kitarović, “neka nas nitko ne zavarava svojim lažnim probuđenim domoljubljem“.

 Za drugog protukandidata rekla je kako je to „čovjek koji je bijesan na stanje u državi“.
„A kada sam došla i preuzela dužnost predsjednice, Hrvatska je bila na koljenima. Kreditni rejting smeće, toliko nezaposlenih, toliko blokiranih, toliko firmi u blokadi. Hrvatska u nekakvom regionu. I onda je on danas bijesan. On je bio neradnik. Kada je bio premijer, radio je iz kafića, a ne iz Vlade“, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predstavljajući svoj program Grabar-Kitarović poručila je da nudi zajedništvo umjesto „mi ili oni“, optimizam umjesto beznađa, razvoj umjesto propadanja, inicijativu Triju mora srednje Europe umjesto regiona, Balkana „od kojeg smo se odlijepili“.
„Ja sam osoba koja će promicati hrvatske nacionalne interese prije svega, koja će promicati naše vrijednosti ovdje i u svijetu, koja Hrvatsku nikada neće zvati malom, koja će sudjelovati u rješavanju ključnih društvenih problema kao što sam pokazala i dosada“, dodala je.

Demografiju je apostrofirala kao ključni problem u Hrvatskoj, ali i u Europi.
Okupljenima na predizbornom skupu u Loboru poručila je da na predsjedničkim izborima 22. prosinca biraju osobu „koja prije svega voli ovu zemlju do bola“.
Uoči skupa u Loboru, Kolinda Grabar-Kitarović zapalila je svijeću kod spomenika pokraj rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću te se družila s građanima u Zaboku i Bedekovičini.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Grabar-Kitarović Tuđmana smatra učiteljem od čijeg puta neće odustati

Published

on

Kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak, nakon što je obišla rodnu kuću prvog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, da je on jedan od najvećih hrvatskih velikana, vizionara i stratega te  ga smatra učiteljem od čijeg puta neće odustati.

Grabar Kitarović položila je večeras vijenac ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću  i družila se s građanima.

Novinari su je zamolili da komentira izjavu Miroslava Škore, koji je rekao da je od Tuđmana danas ostalo samo ime.

 “Tko to govori – čovjek koji je otišao ih Hrvatske 89. godine i pjevao i zarađivao novce u Americi”, odgovorila je i ponovila kako joj je njezina obitelj u Americi rekla da dođe k njima jer će biti rata, a ona je rekla da ostaje.

 “Umjesto da sam sa svojih šet jezika koje znam radila za UNPROFOR za tisuću maraka, zarađivala sam ravno 90 maraka mjesečno u Ministarstvu obrazovanja i tehnologije, prešla u Ministarstvo vanjskih poslova za 200 maraka i skupa smo se borili za priznanje. Pogledajte danas Kosovo i vidjet ćete koliko je to teško. Neka nitko ne minorizira ulogu svih nas koji smo ovdje radili”, istaknula je.  

 Govoreći o ulozi prvoga hrvatskog predsjednika, Grabar-Kitarović je rekla kako da su se programu koji je zacrtao krajem osamdesetih godina i njegovu proricanju rezultata HDZ-a na prvim demokratskim izborima neki smijali, a ona se pridružila tom pokretu.  “Pridružila sam se tom pokretu jer sam znala da je pokret za ujedinjenje Hrvatske i za samostalnost”, rekla je i dodala da se Tuđman zauzimao za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i za hrvatski narod u BiH.

“Na nama je ostalo da ispunimo uvjete za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, a na meni danas ostaje izgrađivati Hrvatsku dalje prosperitetnom državom za svaku hrvatsku obitelj i ono što je silno želio – hrvatski imidž u svijetu, pozitivan, kao snažne države, koja je saveznica svima u europskoj obitelji i NATO-u, i na tome ću nastaviti svesrdno raditi”, rekla je predsjednička kandidatkinja.

U vezi s onima koji ju prozivaju za pjevanje, Grabar-Kitarović je rekla: “Ja pjevam iz gušta, a neki pjevaju za velike novce. Prošle su godine organizirali dobrotvorne koncerte na račun lokalne samouprave. To je zamagljivanje očiju narodu, rekla je. Dodala kako je Škoro iskoristio HDZ, najprije je bio glavni konzul u Pečuhu, poslije saborski zastupnik, a zatim je nakon osam mjeseci otišao.

 “Ako želiš mijenjati svijet, mijenjaj stvari oko sebe. Ja sam isto svašta prošla, on je otišao zato što to nije donosilo dovoljno novaca da bi izgradio tih svojih nekoliko kućerina i visoke zidove kojima se ogradio i sada tvrdi da je on nekakav narodni čovjek. Ma dajte, molim vas! Malo morgen, kako je jučer rekao Kalmeta”, rekla je Grabar-Kitarović večeras u Velikom Trgovišću.

 Nakon posjeta Zaboku i Bedekovčini  Grabar- Kitarović će predizborni skup održati večeras u Loboru.  

Ucitavanje vijesti

Vijesti

BiH: Posljednja skupina migranata izmještena iz kampa Vučjak

Published

on

Proces izmještanja ilegalnih migranata iz privremenog kampa Vučjak kod Bihaća okončan je u utorak u večernjim satima kada su posljednji među njima ukrcani u dodatnih šest autobusa koji su potom krenuli prema Sarajevu.

Ranije tijekom dana iz Vučjaka je prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine pod policijskom pratnjom otišla kolona od osam autobusa u kojoj je bilo oko 400 migranata. Neslužbena je informacija kako ih je u drugom konvoju bilo još oko 300.

Time je proveden plan njihova izmještanja a za srijedu je predviđena sanacija terena na Vučjaku gdje su migranti mjesecima boravili u nehumanim uvjetima pod plastičnim šatorima bez grijanja, struje i tekuće vode.

Predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić kazao je novinarima kako je plan izmještanja migranata proveden bez poteškoća te da se nitko od njih nije protivio organiziranom odlasku s Vučjaka.

Svih 700 migranata koji su u utorak prevezeni autobusima trebali bi novi smještaj dobiti u kampu Ušivak u naselju Hadžići kod Sarajeva.

Tamo su provedene sve pripreme za njihov prihvat u zimskim uvjetima.

Migranti koji u utorak i srijedu stignu u Ušivak tamo će boraviti dok se ne osposobi novi prihvatni centar u obližnjem mjestu Blažuj.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije