Povezite se

Vijesti

U Sinju proslavljena 12. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

Objavljeno

-

Središnja svečanost u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade održana je u ponedjeljak na Trgu Franje Tuđmana u Sinju, što je, kako je istaknuto, prvi put da se godišnjica te brigade obilježava izvan vojarne.

 “Današnjom proslavom godišnjice ove brigade na trgu u Sinju napravili smo zaokret i Hrvatsku vojsku smo otvorili prema javnosti, izašli smo iz vojarne među naš narod kako bismo dodatno osnažili vezu između naroda i vojske”, rekao je u govoru potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući obljetnicu toj brigadi u ime premijera Andreja Plenkovića i u svoje ime.

 Istaknuo je kako je narod Sinja i Cetinske krajine dao nemjerljiv doprinos u pobjedničkome Domovinskom ratu. Najavio je da će se ove godine uspostaviti središta za besposadne zrakoplovne sustave, dodajući kako će  u Sinju biti razmještena jedna satnija s modernim besposadnim zrakoplovnim sustavima.

 “Ove ćemo godine također uspostaviti i jako središte za razvoj vođe po uzoru na gardijsko središte u Šepurinama, koje će nositi ime po junaku Domovinskog rata Marku Babiću”, istaknuo je Krstičević.

 Dodao je kako će ove godine biti uspostavljeno i zapovjedništvo za kibernetski prostor.

 Gardijska mehanizirana brigada, kako je rekao njezin zapovjednik general Tihomir Kundid, ponosni je čuvar imena i tradicije četiriju legendarnih brigada – Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova. Dodao je da upravo zato obilježavanje ovakvih obljetnica ima velik smisao i značenje. “Ponosno i dostojanstveno promičemo hrvatsku vojnu tradiciju te čuvamo uspomenu na briljantne uspjehe iz Domovinskog rata”, istaknuo je general Kundid. 

 Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković je rekao kako je Gardijska mehanizirana brigada “jedna je od udarnih postrojba i okosnica Hrvatske vojske” te da daje veliki doprinos u najvažnijim područjima djelovanje Hrvatske vojske.

 “Posebno ističem područje implementacije NATO ciljeva sposobnosti čiji ste glavni nositelj kroz ustrojavanje, obuku i pripremu tri borbene grupe mehaniziranog pješaštva, što će u konačnici rezultirati doprinosom Hrvatske NATO-savezu s jednom mehaniziranom brigadom”, rekao je general Jurković. Pritom je istaknuo da ta brigada priprema i snage koje će krajem ove godine sudjelovati u aktivnosti “ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi te snage koje će ući u sastav borbene skupine Europske unije u drugom polugodištu 2020. godine”.

 Također je rekao kako će tri glavna događaja te brigade biti vježbe Immediate Response, Swift Response i Udar.

 Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović rekao je za Gardijsku mehaniziranu brigadu da je elitna postrojba Hrvatske vojske.

“Gradite i unapređujte ovu elitnu postrojbu, ali kroz svoja zaduženja uvijek pazite na osjećaje i stavove prema Domovini i žrtvi naših poginulih branitelja”, poručio je general Matanović.

 Misu u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade predvodio je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, koji je u propovijedi istaknuo važnost vjere i očuvanja kršćanskoga katoličkog identiteta hrvatskog naroda posebno te da se među pripadnicima Hrvatske vojske njeguju te vrijednosti.

 Kod spomenika u Parku hrvatskih branitelja u Sinju položeni su vijenci, a u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade upriličena je i izložba Taktično-tehničkog zbora naoružanja.

Kako je priopćeno iz MORH-a,  na svečanosti u Sinju bili su i  saborski zastupnici, vojni izaslanici iz država članica NATO-a, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Udruge 4. gbr Pauci Hrvojem Pupićem Vuriljem te ostali gosti i uzvanici.

Crna Kronika

Deseci ozlijeđenih u željezničkoj nesreći blizu Praga

Published

on

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Deseci ljudi ozlijeđeni su kada se putnički vlak sudario s teretnim blizu Praga u utorak navečer, objavili su lokalni mediji.
 

Prema službama spašavanja, u nesreći je ozlijeđeno 35 osoba – četiri putnika su teško ozlijeđena. Prema ministru prometa Karelu Havlíčeku to nije bila tehnička greška.

Neka izvješća govore o tome da je jedan od vlakovođa poginuo.

Po prvim informacijama, putnički vlak sudario se s vlakom za poštanske usluge na stanici Česky Brod, 30 kilometara od Praga.

Željeznički promet morao je biti prekinut na toj vrlo frekventnoj liniji.

Češki ministar prometa Karel Havlicek odmah je otišao na mjesto nesreće.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Plenković negativan na koronavirus

Published

on

Premijer Andrej Plenković obavio je u utorak testiranje na prisutnost koronavirusa i nalaz je negativan, potvrđeno je iz Vlade.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković obavio je danas testiranje na prisutnost koronavirusa. Nalaz je negativan”, rekao je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Premijer Plenković testirao se na prisutnost koronavirusa jer je jučer bio na sastanku s ministricom Blaženkom Divjak kojoj je danas određena mjera samoizolacije.

Plenković je jučer predsjedao šestom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a na tom sastanku sudjelovala je i ministrica Blaženka Divjak koja je danas u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputu o samoizolaciji i testiranju na koronavirus.

Plenković se testirao, kako je u ranijoj današnjoj izjavi rekao glasnogovornik Vlade, s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša.

Negativan je i nalaz ministrice Divjak.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Senat potvrdio suspenziju dekanice Filozofskog fakulteta

Published

on

Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak je na četverosatnoj elektroničkoj sjednici potvrdio odluku rektora Damira Borasa o suspenziji  Vesne Vlahović Štetić s dužnosti dekanice Filozofskoga fakulteta, a na njezino mjesto, do izbora novoga dekana, imenovan je prorektor Miljenko Šimpraga.

Senat je odluku donio dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova Senata, pri čemu je od ukupno 70 članova Senata glasovanju pristupilo 67 članova. Za odluku o potvrdi suspenzije glasovalo je 48 članova Senata, dok je 12 članova glasovalo protiv, a sedam je članova ostalo suzdržano, stoji u priopćenju Senata.

Navodi se i da je odluku o suspenziji dekanice Filozofskoga fakulteta rektor Boras donio 8. srpnja zbog ozbiljnoga i trajnoga kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu te na njima temeljenih odluka.  Boras je odluku o suspenziji Vlahović Štetić donio nakon pravomoćne odluke Županijskog suda u Zagrebu da je dekanica mobingirala Borasovog prorektora i zaposlenika Filozofskog fakulteta Antu Čovića.

Odluka je prema zakonskim i statutarnim odredbama podlijegala potvrdi Senata.

Senat je danas na sjednici također potvrdio i odluku rektora kojom je za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu do izbora novog dekana imenovan prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga.

Na sjednici je imenovano i pet obnašatelja dužnosti prodekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Tomislava Galovića s Odsjeka za povijest,  Vinka Kovačića s Odsjeka za talijanistiku,  Naide Mihal Brandl s Katedre za judaistiku,  Ane Munk s Odsjeka za povijest umjetnosti i Krešimira Pavline s Odsjeka za komunikacijske i informacijske znanosti.

Odluka o suspenziji Vlahović Štetić izazvala je velike reakcije na Filozofskom fakultetu pa su predstavnici Inicijative za Filozofski ranije danas  Vladi uručili peticiju s više od 8000 potpisa za neopozivu ostavku rektora Damira Borasa.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije