Povezite se

Vijesti

U Sinju proslavljena 12. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

Objavljeno

-

Središnja svečanost u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade održana je u ponedjeljak na Trgu Franje Tuđmana u Sinju, što je, kako je istaknuto, prvi put da se godišnjica te brigade obilježava izvan vojarne.

 “Današnjom proslavom godišnjice ove brigade na trgu u Sinju napravili smo zaokret i Hrvatsku vojsku smo otvorili prema javnosti, izašli smo iz vojarne među naš narod kako bismo dodatno osnažili vezu između naroda i vojske”, rekao je u govoru potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući obljetnicu toj brigadi u ime premijera Andreja Plenkovića i u svoje ime.

 Istaknuo je kako je narod Sinja i Cetinske krajine dao nemjerljiv doprinos u pobjedničkome Domovinskom ratu. Najavio je da će se ove godine uspostaviti središta za besposadne zrakoplovne sustave, dodajući kako će  u Sinju biti razmještena jedna satnija s modernim besposadnim zrakoplovnim sustavima.

 “Ove ćemo godine također uspostaviti i jako središte za razvoj vođe po uzoru na gardijsko središte u Šepurinama, koje će nositi ime po junaku Domovinskog rata Marku Babiću”, istaknuo je Krstičević.

 Dodao je kako će ove godine biti uspostavljeno i zapovjedništvo za kibernetski prostor.

 Gardijska mehanizirana brigada, kako je rekao njezin zapovjednik general Tihomir Kundid, ponosni je čuvar imena i tradicije četiriju legendarnih brigada – Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova. Dodao je da upravo zato obilježavanje ovakvih obljetnica ima velik smisao i značenje. “Ponosno i dostojanstveno promičemo hrvatsku vojnu tradiciju te čuvamo uspomenu na briljantne uspjehe iz Domovinskog rata”, istaknuo je general Kundid. 

 Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković je rekao kako je Gardijska mehanizirana brigada “jedna je od udarnih postrojba i okosnica Hrvatske vojske” te da daje veliki doprinos u najvažnijim područjima djelovanje Hrvatske vojske.

 “Posebno ističem područje implementacije NATO ciljeva sposobnosti čiji ste glavni nositelj kroz ustrojavanje, obuku i pripremu tri borbene grupe mehaniziranog pješaštva, što će u konačnici rezultirati doprinosom Hrvatske NATO-savezu s jednom mehaniziranom brigadom”, rekao je general Jurković. Pritom je istaknuo da ta brigada priprema i snage koje će krajem ove godine sudjelovati u aktivnosti “ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi te snage koje će ući u sastav borbene skupine Europske unije u drugom polugodištu 2020. godine”.

 Također je rekao kako će tri glavna događaja te brigade biti vježbe Immediate Response, Swift Response i Udar.

 Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović rekao je za Gardijsku mehaniziranu brigadu da je elitna postrojba Hrvatske vojske.

“Gradite i unapređujte ovu elitnu postrojbu, ali kroz svoja zaduženja uvijek pazite na osjećaje i stavove prema Domovini i žrtvi naših poginulih branitelja”, poručio je general Matanović.

 Misu u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade predvodio je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, koji je u propovijedi istaknuo važnost vjere i očuvanja kršćanskoga katoličkog identiteta hrvatskog naroda posebno te da se među pripadnicima Hrvatske vojske njeguju te vrijednosti.

 Kod spomenika u Parku hrvatskih branitelja u Sinju položeni su vijenci, a u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade upriličena je i izložba Taktično-tehničkog zbora naoružanja.

Kako je priopćeno iz MORH-a,  na svečanosti u Sinju bili su i  saborski zastupnici, vojni izaslanici iz država članica NATO-a, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Udruge 4. gbr Pauci Hrvojem Pupićem Vuriljem te ostali gosti i uzvanici.

Politika

Ministarstvo zdravstva: 5,2 milijuna kuna za projekte primicanja zdravlja

Published

on

U ministarstvu zdravstva održana je svečanost uručivanja 11 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava uspješnim prijaviteljima u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Promocija zdravlja i prevencija bolesti - Faza 1" iz Europskog socijalnog fonda

U Ministarstvu zdravstva u srijedu je uručeno jedanaest ugovora vrijednih 5,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a za projekte promocije zdravlja i prevencije bolesti, koje su dobile tri općine, pet udruga, jedna zaklada i dvije zdravstvene ustanove.

Ugovore koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda uručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić pritom naglasivši važnost prevencije bolesti.

“Uglavnom se bavimo bolešću, a relativno se malo bavimo time što možemo svi zajedno učiniti kao zajednica i pojedinci da se bolest ne dogodi, a kad se dogodi da je možemo brzo prepoznati”, rekao je Kujundžić. 

Sredstva su dobili općine Viškovo, Medulin i Čavle, Gradsko društvo Crvenog križa Makarska, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, Matica umirovljenika Grada Zagreba, Zaklada Sandra Stojić, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Udruga Krugovi, specijalna bolnica Arithera i Specijalna bolnica za kirurgiju Medico.

Cilj projekata je povećati znanje i svijest o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Pola milijuna kuna tako će dobiti Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa za edukaciju mladih radi podizanja razine znanja o HIV-u, koju će provoditi zdravstveni djelatnici, dok će općina Medulin gotovo 500.000 bespovratnih sredstava upotrijebiti za projekt “Čuvajmo srce”, namijenjen prevenciji i suzbijanju bolesti srca kroz edukaciju i primicanje zdravih stilova života.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Sabor: Dvije stanke i novi incident Ivana Pernara

Published

on

Dodao

Dvjema stankama i novim incidentom zastupnika Ivana Pernara, koji je u konačnici završio njegovim izbacivanjem iz sabornice, Hrvatski sabor u srijedu je nastavio sjednicu na kojoj će mu predsjednik Vrhovnog suda podnijeti izvješće o stanju sudbene vlasti u prošloj i 2017. godini.

 Pernar je, naime, na početku zasjedanja mimo pravila želio govoriti odmah na početku vremena rezerviranog za slobodne teme i to nakon što je predsjedavajući Furio Radin već dao riječ Hrvoju Zekanoviću (Hrast) koji se prvi prijavio. 
 Na Radinovo uvjeravanje da pričeka završetak Zekanovićeva govora i da onda uzme riječ, Pernar se to oglušio i nastavio iz klupe vikati “kad će HDZ vratiti 26 milijuna kuna u državni proračun uzetih kroz Fimi mediju”?
 Radin je stvar pokušao smiriti stankom, no nije mu pošlo za rukom, jer se nakon stanke Pernar nastavio ponašati na isti način. 
 “Tražim da me se izbaci, tražim pravdu”, uzvikivao je, na što mu je Radin uzvratio da to neće učiniti, jer smatra da je to ispod razine Sabora.

Parlament ne znači luđačko ponašanje 

Kad dobijem jamstva da će HDZ vratiti 24 milijuna, odmah ću otići van, vikao je Pernar kojemu je Radin preporučio da ode u Klub HDZ-a i riješi svoje probleme. 
 “Parlament ne znači luđačko ponašanje, sami zastupnici traže da vas izbacim”, uzvratio je Radin zastupniku, pa u konačnici ipak pozvao saborsku stražu da Pernara “odstrani” iz sabornice. 
 Nerado to radim, priznao je potpredsjednik Sabora kojemu je Zekanović predbacio da ne zna voditi sjednicu. “Ako niste to kadri, nemojte to raditi, preporučio” mu je Zekanović pa ‘zaradio’ opomenu. 
 SDP-ov Ranko Ostojić upozorio je pak Radina da je saborska straža ugrožena jer nemaju ovlast primjenjivati silu, nema zakona koji to uređuje.

(Hina) 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Bandić: Očekujem burnu sjednicu Gradske skupštine, GUP u studenom

Published

on

Dodao

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je prije početka 28. sjednice Gradske skupštine novinarima rekao kako očekuje burnu raspravu, naročito oporbe, a najavio je da će izmjene GUP-a biti na skupštinskoj sjednici u studenom.   

GUP će biti u 11. mjesecu na sjednici Gradske skupštine, najavio je Bandić. Objasnio je da Generalni urbanistički plan (GUP) nije na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice zato što je to, kako je rekao, “toliko kapitalan projekt – da ne smijemo žuriti”.

Upitan hoće li Klub zastupnika njegove stranke u Hrvatskom saboru podržati državni proračun, Bandić je odgovorio da danas to nije tema jer je danas sjednica Gradske skupštine. 

Na tvrdnju novinarke kako mnogi kažu da je to povezano, podržavanje državnog proračuna i donošenje GUP-a, Bandić je odgovorio: “O tome ćemo u stranci”.  

Zagrebački gradonačelnik rekao je novinarima da na današnjoj sjednici Gradske skupštine očekuje “burnu raspravu, naročito oporbe, a što im je drugo preostalo”.

“Oni bi moju političku snagu, a svoje ideje, a da ja uzmem njihove ideje, ja ne bih imao tu snagu”, poručio je Bandić.

“Pa zato je oporba, pa zato su u oporbi. Sve što oni predlažu, ja moram raditi kontra. Pa da ja njih slušam, ja bih bio u oporbi”, rekao je Bandić na pitanje novinarke je li moguće provesti demografsku mjeru koju predlaže oporba da se uvedu besplatni vrtići za sve te ukine mjera roditelj odgojitelj jer nije polučila rezultate. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije