U Sinju proslavljena 12. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

Središnja svečanost u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade održana je u ponedjeljak na Trgu Franje Tuđmana u Sinju, što je, kako je istaknuto, prvi put da se godišnjica te brigade obilježava izvan vojarne.

 “Današnjom proslavom godišnjice ove brigade na trgu u Sinju napravili smo zaokret i Hrvatsku vojsku smo otvorili prema javnosti, izašli smo iz vojarne među naš narod kako bismo dodatno osnažili vezu između naroda i vojske”, rekao je u govoru potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući obljetnicu toj brigadi u ime premijera Andreja Plenkovića i u svoje ime.

 Istaknuo je kako je narod Sinja i Cetinske krajine dao nemjerljiv doprinos u pobjedničkome Domovinskom ratu. Najavio je da će se ove godine uspostaviti središta za besposadne zrakoplovne sustave, dodajući kako će  u Sinju biti razmještena jedna satnija s modernim besposadnim zrakoplovnim sustavima.

 “Ove ćemo godine također uspostaviti i jako središte za razvoj vođe po uzoru na gardijsko središte u Šepurinama, koje će nositi ime po junaku Domovinskog rata Marku Babiću”, istaknuo je Krstičević.

 Dodao je kako će ove godine biti uspostavljeno i zapovjedništvo za kibernetski prostor.

 Gardijska mehanizirana brigada, kako je rekao njezin zapovjednik general Tihomir Kundid, ponosni je čuvar imena i tradicije četiriju legendarnih brigada – Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova. Dodao je da upravo zato obilježavanje ovakvih obljetnica ima velik smisao i značenje. “Ponosno i dostojanstveno promičemo hrvatsku vojnu tradiciju te čuvamo uspomenu na briljantne uspjehe iz Domovinskog rata”, istaknuo je general Kundid. 

 Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković je rekao kako je Gardijska mehanizirana brigada “jedna je od udarnih postrojba i okosnica Hrvatske vojske” te da daje veliki doprinos u najvažnijim područjima djelovanje Hrvatske vojske.

 “Posebno ističem područje implementacije NATO ciljeva sposobnosti čiji ste glavni nositelj kroz ustrojavanje, obuku i pripremu tri borbene grupe mehaniziranog pješaštva, što će u konačnici rezultirati doprinosom Hrvatske NATO-savezu s jednom mehaniziranom brigadom”, rekao je general Jurković. Pritom je istaknuo da ta brigada priprema i snage koje će krajem ove godine sudjelovati u aktivnosti “ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi te snage koje će ući u sastav borbene skupine Europske unije u drugom polugodištu 2020. godine”.

 Također je rekao kako će tri glavna događaja te brigade biti vježbe Immediate Response, Swift Response i Udar.

 Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović rekao je za Gardijsku mehaniziranu brigadu da je elitna postrojba Hrvatske vojske.

“Gradite i unapređujte ovu elitnu postrojbu, ali kroz svoja zaduženja uvijek pazite na osjećaje i stavove prema Domovini i žrtvi naših poginulih branitelja”, poručio je general Matanović.

 Misu u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade predvodio je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, koji je u propovijedi istaknuo važnost vjere i očuvanja kršćanskoga katoličkog identiteta hrvatskog naroda posebno te da se među pripadnicima Hrvatske vojske njeguju te vrijednosti.

 Kod spomenika u Parku hrvatskih branitelja u Sinju položeni su vijenci, a u povodu 12. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade upriličena je i izložba Taktično-tehničkog zbora naoružanja.

Kako je priopćeno iz MORH-a,  na svečanosti u Sinju bili su i  saborski zastupnici, vojni izaslanici iz država članica NATO-a, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Udruge 4. gbr Pauci Hrvojem Pupićem Vuriljem te ostali gosti i uzvanici.