U Sincu spomen obilježje za Matu Laškarina, Zorana Dubravčića, Milana Mravinaca, Božu Tonkovića i Zvonka Dubravčića

Izvor: LO

U mjestu Sinac nedaleko Otočca upriličena je komemoracija tijekom koje je otkriveno spomen-obilježje za petoricu poginulih hrvatskih branitelja.

Spomenik je rad kipara Ivana Pavića Mrguda. U Župnoj crkvi Svetog Ilije služena je Sveta misa u spomen na sve poginule branitelje na kojoj su nazočili ministar hrvatskih branitelja i podpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, župan ličko-senjski Ernest Petry, saborska zastupnica Zdravka Bušić, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac sa suradnicima kao i brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U crkvi i kasnije tijekom komemoracije pjevala je klapa „Sveti Juraj“ HRM-a.

U obrani Sinca i ovoga dijela Hrvatske poginuli su Mate Laškarin, Zoran Dubravčić, Milan Mravinac, Božo Tonković i Zvonko Dubravčić. Sudbina je htjela da je svaki od ovih heroja položio život u svakoj godini agresije na Hrvatsku. O toj potresnoj simbolici govorio je predsjednik Mjesnog odbora Sinac Domagoj Matasić, a nastavio župan ličko-senjski Ernest Petry.

-Danas ćemo otkriti spomenik petorici heroja Domovinskog rata, Sinčarana na koje će nas vječno podsjećati ovaj spomenik, s dva uzdignuta prsta i krunicom oko vrata. Tako smo započeli obranu Hrvatske, s domoljubljem i vjerom da istina i pravda moraju pobijediti. Sinac je još 1925. godine kao hrvatsko mjesto postavio spomen ploču kao podsjetnik o 1 000 godina krunidbe Kralja Tomislava. Nedavno smo u znak štovanja promijenili ime osnovne škole u ime heroja Stjepana Sarkotića, velikana rođenog u Sincu koji je cijeli svoj život posvetio borbi za hrvatske ideale. Umro je u Beču 1939. godine, a kako nije moga biti sahranjen u Domovini, zadnja želja bila mu je da se njegov grob pospe zemljom iz Hrvatske.

Ponosne značajke cijeloga mjesta, a posebice crkva Svetog Ilije, povijesnog zdenca i zgrade osnovne škole na simboličan način pripadaju poginulim braniteljima. Dok sam ja na čelu ove županije nikada nećemo zaboraviti žrtve Domovinskog rata, kako sa ovih prostora, tako i sa cijele bojišnice, cijele okosnice RH. Također ćemo voditi brigu o nadolazećim generacijama i nastojati zadržati opstojnost života na ovim prostorima, kako bi mladi ostali i opstali živjeti ovdje. Na taj način neće biti uzaludne žrtve naših hrvatskih heroja. Uskoro ćemo u dvorištu ovdašnje osnovne škole sagraditi novo školalo igralište kako bi djeca dobila svoj prostor za igru. Znajte da će Ličko-senjska županiju uvijek skrbiti o cijelom prostoru svih osam Općina i sva četiri Grada, govorio je župan Petry.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posebno je pozdravio obitelji poginulih branitelja, kao i sve predstavnike braniteljskih udruga.

Ministrar branitelja Tomo Medved/Izvor: LO

-Ovo je spomen obilježje podignuto u čast pet poginulih hrvatskih branitelja iz Sinca. Mate, Božo, Milan, Zoran i Zvonko potječu iz Sinca, naselja na izvoru prelijepe rijeke Gacke. Po rijeci je nazvano i ovo polje. Danas odajemo počast ovim braniteljima, ali i svima koji su prepoznali to povijesno vrijeme 1991. godine i čvrsto preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke. Pripadam generaciji koja je imala povijesnu priliku sudjelovati u ostvarenju tisućljetnog sna o ostvarenju slobodne i neovisne Domovine. Mi smo stvarali povijest, ali niti danas ne zaboravljamo naše drage prijatelje koji su na tome putu pali i svoje živote položili na oltar Domovine.

Drago mi je reći da su nam naše žrtve, hrabrost i borba i dalje inspiracija i nadahnuće u donošenju svih teških odluka kakvih je, nažalost, u ovih proteklih nekoliko godina bilo mnogo: korona, požari, poplave, potresi i kriza s kojima se suočavamo. To su izazovi, ali su samo odlučni i odgovorni ljudi sposobni odgovoriti na velike izazove i služenju svome narodu. Pri tome nam je žrtva naših branitelja i dalekovidnost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana najbolja vodilja, rekao je ministar Medved i uz članove obitelji poginulih branitelja Sinca otkrio spomen obilježje.

L. O.