U Sijera Leoneu pronađen dijamant od 476 karata

HRT

Vrijedan dijamant, 476-karatni, pronađen je u Sijera Leoneu, osam mjeseci nakon pronalaska iznimno velikog dijamanta na istoku zemlje, 709-karatnog.

Za pronalazak ovog dijamanta koji je, kao i prethodni, pronađen u pokrajini bogatoj nalazištima dijamanata Kono, zaslužna je tvrtka za istraživanje ruda Meya, registrirana 2015. u Sijera Leoneu, izjavio je za AFP glavni direktor Državne agencije za rudnike Sahr Wonday.

Tvrtka je u 51-postotnom vlasništvu Trustco Ressourcesa, kompanije sa sjedištem u Namibiji, a 49 posto posjeduje društvo Germinate Sierra Leone. Trustco u priopćenju tvrdi da je prema prvim procjenama to po veličini 29. dosad pronađeni dijamant, a o njegovoj vrijednosti može se samo nagađati dok ga ne ispitaju stručnjaci.

Posljednjih su godina dijamanti od simbola ljepote, bogatstva i moći postali simbol razaranja, rata i kriminala. Uz njih se obično vežu građanski ratovi u Angoli, Sijera Leoneu i DR Kongu. Dijamanti koje na međunarodnom tržištu ilegalno prodaju pripadnici pobunjeničkih skupina dobili su epitet “krvavi”.