U siječnju odluka o mogućoj obustavi postupka protiv Sanadera i Ježića zbog jeftine struje Diokiju

Hina

Zagrebački Županijski sud u siječnju će odlučiti hoće li obustaviti postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i bivšeg vlasnika Diokija Roberta Ježića za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju, nakon smrti bivšeg direktora HEP-a Ivana Mrakva kojega je Sanader navodno poticao na pogodovanje Ježićevoj tvrtki.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković najavila je u četvrtak uoči pripremnog ročišta u ovom slučaju da će tražiti obustavu postupka jer je Mravak u međuvremenu preminuo, a za optužnicu je, kako tvrde, bilo ključno Mravkovo priznanje.

Obrana je stoga zatražila da se postupak vrati optužnom vijeću koje bi trebalo utvrditi je li optužnica utemeljena. Sutkinja Jasna Galešić odluku bi trebala objaviti 19. siječnja 2018.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Kada je u veljači 2012. ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao predsjednik Vlade. Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunskim svjedokom tužiteljstva u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud. (Hina)