U Saudijskoj Arabiji špijuniranje bračnog partnera kažnjivo i zatvorom

Pixabay

Telefonsko špijuniranje bračnog partnera odsad je kažnjivo u Saudijskoj Arabiji i zatvorskom kaznom te velikom novčanom globom, objavilo je u ponedjeljak saudijsko ministarstvo informiranja.

“Osobe u braku koje planiraju prisluškivati svog bračnog partnera ili partnericu morat će dvaput razmisliti je li vrijedno upuštati se u takvu aktivnost jer im prijeti kazna od 500.000 rijala (108.000 eura) i zatvorska kazna do godine dana”, navodi ministarstvo u priopćenju.

Ta se odredba tiče novog zakona protiv kibernetičkog kriminala koji je stupio na snagu prošli tjedan i mora, prema odluci vlasti “štititi moralnost pojedinaca i društva, ali također i privatni život”.

Zakon je donesen kako bi odgovorio na “stalan rast kaznenih djela s područja kibernetičkog kriminaliteta kao što su ucjene, pronevjere i kleveta”, nastavlja ministarstvo.

Ustav ultrakonzervativne kraljevine temelji se na šerijatu (strog islamski zakon), no Saudijska Arabija je među svjetskim liderima po korištenju mobitela i društvenih mreža po stanovniku.

Više od polovice Saudijaca mlađe je od 25 godina i njima je virtualni svijet bijeg od službenih struktura i tradicija.

Ta je bogata monarhija počela zadnjih mjeseci provoditi reforme, pa je tako nedavno odlučila prestati biti posljednja država u svijetu koja ženama brani upravljanje motornim vozilima, no ta reforma treba tek stupiti na snagu u lipnju. (Hina)