Povezite se

Vijesti

U Saboru sjednica prekinuta, a o SDP-ovom zakonskom prijedlogu o pobačaju kada se steknu uvjeti

Objavljeno

-

Saborska sjednica prekinuta je u srijedu navečer jer nisu stečeni uvjeti za raspravu o SDP-ovom Prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće s obzirom na to da se Vlada o njemu nije očitovala, a predstavnik Vlade nije se pojavio na sjednici.

Predsjedavajući potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner tako je odlučio nakon što su SDP-ovi zastupnici ustrajavali na tome da nema uvjeta za raspravu i da je treba odgoditi te će se o toj točki raspravljati kada se steknu uvjeti.

Takav rasplet uslijedio je nakon niza stanki, opomena SDP-ovim zastupnicima i međusobnim optuživanjima za kršenje Poslovnika. 

Prijedlog je u ime Kluba SDP-a obrazložio Arsen Bauk naglasivši kako njime žele postići da pobačaj bude legalan, dostupan i besplatan, a rezultat je nečinjenja Vlade, jer ga nije predložila, iako ju je na to obvezao Ustavni sud.

Naime, prema odluci Ustavnog suda iz 2017. Vlada je trebala izraditi zakonski prijedlog do veljače prošle godine, ali to nije učinila.

Bauk je izrazio žaljenje što se Vlada o njihovom prijedlogu nije očitovala te nije uputila svog predstavnika, a o njemu se nije očitovao ni matični odbor, pa je u znak prosvjeda sjeo na mjesto u sabornici na kojem inače sjede predstavnici Vlade na što ga je predsjedavajući potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner zamolio da “ne radi cirkus”. Bauk je zbog dodatnih konzultacija zatražio stanku koju je Reiner i odobrio.

No, nakon stanke Bauk je ponovno sjeo na isto mjesto i u tome su mu se pridružila još trojica SDP-ovih zastupnika – Saša Đujić, Željko Jovanović i Domagoj Hajduković.  

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) predložio je predsjedavajućem da raspravu o tom zakonskom prijedlogu raspravljaju sutra u četvrtak, no to nije prihvaćeno.

Branko Bačić (HDZ) smatra da su SDP-ovci prekršili Poslovnik, odnosno uobičajena pravila ponašanja. 

Jovanović je ustvrdio kako ne postoje uvjeti za raspravu s obzirom da se Vlada i nadležni saborski odbor nisu očitovali o tom zakonskom prijedlogu. 

Mirando Mrsić (Demokrati) rekao je da se radi o presedanu, jer nisu ispunjeni uvjeti za raspravu te da se krši Poslovnik. 

I nakon još jedne stanke četvorica SDP-ovih zastupnika ustrajali su u sjedenju na mjestima predviđenim za predstavnike Vlade, odnosno predlagatelji te tako zaradili opomene, a Bauk je najavio i podnošenje pisanog prigovora odbor za Ustav i Poslovnik. Nakon toga Bauk i Hajduković dobili su i opomene s gubitkom prava na raspravu, a opomenuta je i njihova kolegica Sabina Glasovac koja je prosvjedovala zbog kršenja Poslovnika.

Bernardić: SDP-ov zakonski prijedlog pokušava se sakriti od javnosti

I Davor Bernardić je zaradio opomenu s oduzimanjem riječ, jer je ustvrdio kako se SDP-ov zakonski prijedlog pokušava sakriti od javnosti.

Donošenjem predloženog Zakona uskladit će se ova vrlo osjetljiva materija sa suvremenim kretanjima i znanstvenim i medicinskim postignućima današnjeg vremena, smatraju predlagatelji. Predloženim zakonom podiže se razdoblje prava žene na pobačaj na zahtjev s 10 na 12 tjedana gestacijske dobi, a što je praksa i polovice država članica EU . Također, propisuje se pravo maloljetnica koje su navršile 16 godina na zahvat bez suglasnosti roditelja, a što je standard i u važećem zakonu te praksa u zemljama u članicama EU (Austrija, Belgija, Nizozemska, Norveška, Francuska, Švedska).

Uvodi se i odredba koja se odnosi na osobe s invaliditetom, tj. lišene poslovne sposobnosti i njihovo pravo odlučivanja o prekidu trudnoće. Propisuje se savjetovanje s ginekologom o izvođenju zahvata i svim posljedicama istog kao i mogućnostima izbora između kirurškog i medikamentoznog pobačaja, daljnjoj kontracepciji. Ukida se dobna granica za sterilizaciju, polazeći od potpune slobode i prava na odlučivanje o svojem tijelu.

Uvodi se odredba koja jasno propisuje u kojim ustanovama se može izvršiti zahvat i na koji način, dakle obvezno dostupnost i kirurškog i medikamentoznog zahvata. Nadzor nad radom svih gore navedenih vršila bi inspekcija ministarstva nadležnog za zdravstvo. Također, propisuje se da troškove pobačaja kao i sterilizacije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje , dok se kod privatnih liječnika isto plaća sukladno cjeniku zdravstvenih usluga Hrvatske liječničke komore. Uvodi s obveza rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama, kako bi usluga bila dostupna i pravovremena u svim ustanovama. Propisuje se besplatna kontracepcija na trošak HZZO-a kao i obveza edukacije radi prevencije trudnoće i spolno odgovornog ponašanja. Propisuju se stroge novčane kazne za prekršitelje zakona, stoji u obrazloženju.

Vijesti

Lijepo, nesebično i pohvalno: HVIDR-a za svoj Zagreb

Published

on

Dodao

Članovi HVIDR-e Novi Zagreb (NZI-NZZ) i HVIDR-e Dubrava aktivno su se uključili u akciju “HVIDR-a za svoj Zagreb” i ponovno po tko zna koji put dokazali da se na njih može računati u teškim situacijama.

Članovi HVIDR-e Novi Zagreb su dugogodišnji članovi Civilne zaštite te pomažu pri sanaciji grada Zagreba pogođenog potresom, a sudjelovali su i u podjeli zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa na području Zagreba, dok se HVIDR-a Dubrava organizirala u Civilnu zaštitu za područje Gornje Dubrave, Nove bolnice i Markuševca te pogođenih mjesta područja tijekom potresa.

-Pozdravljamo hrabrost i akciju naših HVIDR-i koje provode uz mjere opreza te pozdravljamo djelotvornost uz potporu u našim granicama. Zahvaljujemo medicinskom osoblju, Nacionalnom stožeru, policiji, Civilnoj zaštiti i svim radnicima koji odlaze svakodnevno na posao kako bi Hrvatska i dalje funkcionirala, stoji u objavi koju potpisuje Ante Tandara, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a grada Zagreba.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 900 tisuća

Published

on

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu raste iz minute u minutu i dosegao je 911.308, dok je broj umrlih skočio na 45.497, prema podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins u srijedu navečer.

Zaraza koronavirusom diljem svijeta ne jenjava, s time da se epicentar zaraze iz istočne Azije proteklih tjedana preselio u Europu i Sjevernu Ameriku. Sveučilište Johns Hopkins također je na svojim stranicama objavilo da je broj službeno potvrđenih oporavljenih osoba od Covida-19 dosegnuo brojku od 191.673.

Dok je najveći broj zaraženih trenutačno u Sjedinjenim Državama, više od 200 tisuća, najveći broj umrlih zabilježen je u Italiji. U toj je zemlji dosad zabilježeno 110.574 slučajeva zaraze, dok je umrlo 13.155 ljudi. Talijanske zdravstvene vlasti vjeruju da je zaraza u Italiji na svome vrhuncu, no Talijani diljem zemlje sve teže podnose karantenu, koja bi trebala trajati do Uskršnjeg ponedjeljka, 13. travnja. Prvi slučaj Covida-19 u Italiji je zabilježen 31. siječnja, prije 59 dana.

Druga je europska zemlja koja prati Italiju u stopu po broju zaraženih, ali i broju smrti, Španjolska. Dosad je zabilježeno 102.136 zaraženih, a umrlo je 9053 oboljelih. Tamo je prvi zaraženi otkriven 1. veljače, jedan dan poslije Italije. Na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol zastave su spuštene na pola koplja, a svaki dan u podne održava se minuta šutnje u spomen na sve preminule, premda je to mjesto već danima pusto. 

Treća najpogođenija europska zemlja je Njemačka sa 76.544 zaraženih, potom je slijedi Francuska s 52.870, a onda Velika Britanija s 29.842. Od ovih zemalja najveću smrtnost bilježi Francuska s 3532 slučajeva umrlih, dok je u Njemačkoj taj broj još uvijek pod kontrolom i iznosi 858, kojemu se brojkom od 828 umrlih približila brojčano puno manja Belgija. 

Njemačka do kraja uskrsnih praznika, odnosno do 19. travnja, produljuje mjere ograničenog kretanja u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, priopćeno je u srijedu nakon video konferencije kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina. Građanima je upućeno upozorenje da se suzdrže od putovanja po Njemačkoj i u inozemstvo. To uključuje i posjete rodbini.

S petsto umrlih u jednom danu, što je najveći broj od izbijanja epidemije i nakon smrti 13-godišnjaka, pandemija koronavirusa dramatično se ubrzava u Velikoj Britaniji dok se čuju kritike zbog nedostatka testova za liječničko osoblje koje radi do iznemoglosti. Koronavirusom su se zarazili premijer Boris Johnson, koji je trenutačno u karanteni, ministar zdravstva Matt Hancock i princ Charles.

Iako je ukupan broj zaraženih slučajeva u SAD-u premašio 200 tisuća, Thomas Inglesby, direktor Johns Hopkins Centra za sigurnost zdravlja upozorio je u nedjelju da je zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama tek na svome početku. 

New York, financijska prijestolnica države, najpogođeniji je američki grad. Počeo je postavljati poljske bolnice kako bi povećao kapacitete uoči vrhunca epidemije. Prvi slučaj je zabilježio 1. ožujka, a ubrzo je postao epidemije u SAD-u. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

MUP: Od sutra privremeno zatvaranje 20 pograničnih prijelaza s BiH

Published

on

S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, Hrvatska i Bosna i Hercegovina dogovorile su se da od četvrtka u 7 sati privremeno zatvaraju 20 graničnih prijelaza za pogranični promet, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Za pogranični promet zatvaraju se pogranični prijelazi Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja,
Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije