U Saboru raspravljena interpelacija o zdravstvenom sustavu

U višesatnoj noćašnjoj saborskoj raspravi o interpelaciji o radu Vlade u vezi s pripremom zdravstvenog sustava za pandemiju koronavirusa, oporba je ustvrdila kako nije primijereno pripremljen, a ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je da su poduzete sve mjere kako bi odgovor na pandemiju bio adekvatan.

Beroš je odgovarajući na zastupnička pitanja rekao kako je zdravstveni sustav spreman odgovoriti i na težu epidemološku situaciju od sadašnje kojom, kako je rekao, nije zadovoljan, ali da je ponosan na organizaciju zdravstvenog sustava.

Zahvalio je svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima u sustavu koji čine enormne napore kako bi se što bolje odgovorilo na pandemiju koronavirusa. Ustvrdio je kako su u Nacionalnom stožeru od samog početka djelovali transparentno, jer je u pitanju ogroman ulog – zdravlje hrvatskih građana.

Na pandemiju smo odgovarali centraliziranim sustavom, a kliničke bolnice Dubrava, Rijeka, Osijek i Split su određeni kao regionalni centri za covid pacijente, rekao je Beroš. Nastojalo se time, pojasnio je, izbjeći mogući kontakt covid pacijenata s ostalim pacijentima i prodor koronavirusa u ostale bolnice. Iznio je kronologiju vezanu uz uvođenje epidemioloških mjera i nabavu zaštitne medicinske opreme te poduzetim mjerama u reorganizaciji primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

U vezi zahtjeva za uvođenjem tzv. sustava semafora prema bi se uvođenje pojedinih epidemioloških mjera vezalo uz broj novozaraženih, Beroš je rekao kako zemlje koje su ga uvele nemaju bolje rezultate u borbi s pandemijom te da se stoga hrvatski epidemiolozi za njega nisu odlučili. U vezi sudjelovanja znanstvenika u Vladinom Znanstvenog savjeta, ustvrdio je kako iz njega nitko nije izbačen te izrazio uvjerenost kako će svi njegovi članovi u njemu i dalje nastavit djelovati.

Maja Grba Bujević (klub HDZ-a) najavila je odbijanje interpelacije ocijenivši kako je zdravstveni sustav primjereno odgovorio na epidemiju te omogućio smanjenje smrtnosti i očuvanje zdravstvenog sustava. Vlada i Ministarstvo zdravstva pripremili su zdravstveni sustav na posebne okolnosti s obzirom na covid 19 i konitnuirano ga unaprjeđuju, ustvrdila je.

Oporbeni zastupnici, njih 16, predložili su interpelaciju zbog krize u zdravstvenom i bolničkom sustavu do koje je došlo porastom broja oboljelih od covida-19 od rujna koja je uzrokovana nepripremljenošću za upravljanje u izvanrednim situacijama.

Peđa Grbin (klub SDP-a) naglasio je kako interpelacija nije usmjerena protiv zdravstvenih djelatnika, nego onih koji su im trebali osigurati da se pandemijom koronavirusa mogu nositi puno bolje, a to je Vlada koja svoj posano nije dobro odradila.

Napomenuo je kako su prema podacima Eurostata hrvatski građani u koronakrizi izgubili najveći dio primanja od svih ostalih građana EU te zatražio uvođenje moratorija na ovrhe i otplatu kredita. Predložio je uvođenje tzv. sustava semafora prema kojem bi se epidemiološke mjere vezale uz broj oboljelih, da se građani dodatno educiraju i poveća broj testiranja na covid.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centar- Glas) u ime predlagatelja ocijenila je da se koronakrizom upravlja loše upozorivši kako je Hrvatska prva u EU po broju slučajeva oboljelih na milijun stanovnika te četvrti po broju preminulih te posljednji po broju testiranih. Interpelacijom želimo poručiti da zdravstveni sustav nije spreman za krizu koja nas je pogodila, iako smo upozoravali kako je potrebna prilagodba novim okolnostima koje nas očekuju na jesen, istaknula je. Prema njezinim riječima liječnici stahuju da će biti bačeni u vatru bez vatrogasnih aparata.

Sandra Benčić (Zeleno lijevi blok) ocijenila je kako stavljanje rasprave o interpelaciji u 21 sat navečer pokazuje Vladin odnos prema oporbi i prema tome problemu. Tražimo da se promijeni plan upravljanja zdravstevnim sustavom u skladu sa situacijom, a da se poduzete mjere vežu uz broj oboljelih, jer se sada stihijski odgovara na krizu.

Dalija Orešković (Centar-Glas) upozorila je da na današnji dan Hrvatska ima 4620 novozaraženih, najveći broj od početka pandemije, pokazuje daje epidemiološka situacija izmaknula kontroli i eskalirala,a tome se raspravlja u kasnim večernjim satima.

Reagirajući na istup predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića o stavljanju te rasprave na dnevni red rekla je kako je to pitanje svakako važnije od izmjena Zakona o akvakulturi koji je bio prethodno raspravljen. Stožer je izgubio povjerenje kada je počeo donositi političke odluke i maska je autokratskom obnašanju vlasti Andreja Plenkovića, poručila je Orešković. Srljamo u katastrofu i to treba reći, dodala je.