U Saboru prisegnuo Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić, pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, svečano je prisegnuo da će svoju dužnost Glavnog državnog odvjetnika obavljati poštujući Ustav, hrvatske zakone i pravni poredak Republike Hrvatske.

Na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora, Hrvatski sabor donio je 20. travnja 2018. odluku o imenovanju Glavnog državnog odvjetnika. U obraćanju novom Glavnom državnom odvjetniku predsjednik Sabora Jandroković je istaknuo kako zadaće koje stoje pred državnim odvjetništvo zahtijevaju profesionalnost, neovisnost i visoku učinkovitost u djelovanju, radi jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava i povjerenja građana u institucije. – Imajući to u vidu funkcija Glavnog državnog odvjetnika posebno iziskuje visoku stručnost, profesionalnost samostalnost i neovisnost, produktivnost, savjesnost i visoku etičnost, rekao je Jandroković.

– To što danas prisežem na dužnost glavnog državnog odvjetnika smatram iznimnom privilegijom jer rad u Državnom odvjetništvu je prilika za stvaranje boljeg društva, a to nam svima treba biti cilj, istaknuo je u svom obraćanju Jelenić i dodao kako će upotrijebiti sve svoje osobne i profesionalne kapacitete i usmjeriti ih na to da cijela državnoodvjetnička organizacija ostvari svoje nemale i nelake zadaće na najučinkovitiji način i na dobrobit svih građana Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog sabora čestitao je novom Glavnom državnom odvjetniku Jeleniću na imenovanju ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora, ali i u svoje osobno ime.

Svečanosti su prisustvovali akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora, Anamarija Kirinić, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske, Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa Republike Hrvatske, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Željko Šarić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća, Snježana Bagić, zamjenica predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske i Ana Garačić, predsjednica Kaznenog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske RH.