U Saboru obilježena 9. godišnjica ulaska Hrvatske u članstvo NATO-a

Svečanost obilježavanja 9. obljetnice ulaska Hrvatske u članstvo NATO saveza, u organizaciji saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, okupila je brojne zastupnike, državne i vojne dužnosnike, članove Hrvatskog generalskog zbora, predstavnike Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ te diplomatskog zbora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je okupljene na govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u prigodi konstituirajuće sjednice Hrvatskoga sabora 30. svibnja 1990. godine, kada je među deset strateških ciljeva Hrvatske istaknuo europeizaciju Hrvatske odnosno povratak zapadnoeuropskoj kulturnoj tradiciji.

Pod tim je podrazumijevao povratak svim vrijednostima demokratskih društava: parlamentarnoj demokraciji, zaštiti ljudskih prava, tržišnom gospodarstvu, vladavini prava, stabilnosti i sigurnosti te uključivanje Hrvatske u sve relevantne međunarodne organizacije i integracije – UN, Europsku uniju i NATO, istaknuo je Jandroković. Dodao je kako se Hrvatska tijekom svog devetogodišnjeg članstva u NATO-u kontinuirano potvrđivala kao predana i pouzdana članica.

Prepoznata je, ne samo među saveznicima već i u zemljama gdje sudjeluje u misijama, kao zemlja koja je u vrlo kratkom vremenu od primatelja postala pružatelj sigurnosti, promičući pritom vlastita stajališta i nacionalne interese, kazao je, između ostaloga, u svom obraćanju predsjednik Sabora.

U svom uvodnom obraćanju dr. Miroslav Tuđman, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, istaknuo je kako NATO – kao vojni savez gospodarski i tehnološki najrazvijenijih zemalja – odgovornost nema samo za sigurnost svojih članica, nego je i instrument stabilnosti međunarodnog poretka i kolektivne sigurnosti. -Intenzivne globalne političke, gospodarske, komunikacijske i informacijske integracije, a s druge strane nacionalne individualizacije, za posljedicu imaju da je međunarodni poredak postao sve složeniji i ranjiviji.

Kritične nacionalne, regionalne i globalne infrastrukture postaju laka meta napada i ugroza nacionalne i regionalne sigurnosti, rekao je Tuđman osvrnuvši se na izloženost pučanstva i kritične infrastrukture terorističkim napadima, ali i hibridnom ratu koji za cilja imaju razaranje vrijednosti na kojima počivaju nacionalne države i njihovi kulturni identiteti. -Hrvatska danas nema jakih znanstvenih institucija koje se bave strateškim studijima niti središte za praćenje hibridnih napada, naglasio je Tuđman uputivši poziv za potporu da se HVU „Dr. Franjo Tuđman“ transformira u sveučilištu ustanovu.

Osvrnuvši se na blisku prošlost i iskustva iz Domovinskog rata, ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je Hrvatska po svršetku rata nastavila transformaciju i izgradnju moderne vojske, kako je ratni ustroj prilagođen mirnodopskom te proveden niz obrambenih reformi kako bi 2009. postala punopravnom članicom NATO saveza, ostvarivši time prvi od dva tadašnja strateška vanjskopolitička cilja. –Svjesni promijenjene sigurnosne paradigme, ova Vlada posebnu pozornost posvetila je izradi Strategije nacionalne sigurnosti te Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, želeći moći odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost, istaknuo je Jandroković te dodao kako je Hrvatska pravovremeno prepoznala promijenjenu sigurnosnu situaciju u Europi što je i rezultiralo sudjelovanjem u dvjema borbenim grupama NATO-a u Poljskoj i Litvi te u operaciji KFOR na Kosovu.

Američki ministar obrane prošle godine izjavio je kako smo mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije. Dokaz te tvrdnje je i činjenica kako ćemo ove godine u operacijama i misijama diljem svijeta imati preko 500 pripadnika Hrvatske vojske, od čega najviše u operacijama i misijama NATO-a, naglasio je predsjednik Sabora.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov izrazio je zahvalnost svim bivšim i sadašnjim pripadnicima Oružanih snaga i državnim institucijama koji su doprinijeli ugledu HV-a u svijetu. –Zbog nedavnog iskustva izloženosti agresiji i nametnutom ratu, hrvatski su građani potpuno svjesni krhkosti mira, njegova značaja i razarajuće brzine kojem dolaze prijetnje miru, kazao je Šundov te dodao kako nove prijetnje i ugroze europskoj i svjetskoj sigurnosti, poput terorizma, izdvojenih kibernetičkih napada, sindroma propalih država koje destabiliziraju svoje susjedstvo, ilegalne trgovine naoružanjem – osobito oružjem za masovno uništenje, migracijskih procesa i klimatskih promjena te njihov utjecaj na socijalnu i ekonomsku stabilnost i opću sigurnost društava, postavljaju nove zahtjeve i izazove pred države i njihove oružane snage.

Prednost u tehnologiji – to je razlog uspješnosti NATO-a, stoga je bitno osvijestiti važnost tehnologije, višekratno je tijekom svog izlaganja ponovio dr. Thomas H. Killion, glavni znanstvenik i predsjednik Odbora za znanost i tehnologiju NATO-a rekavši kako se napredak tehnologija odvija velikom brzinom te da je nužno spojiti vojne i civilne znanstvenike u cilju razmjene znanja, boljeg razumijevanja vojnog okruženja te zajedničkog osmišljavanja novih inovativnih koncepata i razvoja tehnologija. –Pritom je od osobite važnosti njegovati obrazovanje mladih od najranije dobi u STEM područjima, naglasio je Killion.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić govorio je o potrebi značajnih ulaganja te postupnog povećanja obrambenog proračuna na razinu od 2 posto BDP-a kako bi se unaprijedila obrambena sposobnost te smanjila naslijeđena ovisnost o tehnologijama koja u pojedinim ključnim sposobnostima ograničava interoperabilnost hrvatskih snaga.

Najnovije ulaganje u borbeno zrakoplovstvo predstavlja ulaganje u našu budućnost s dugoročnim učincima na sigurnost Hrvatske, njezin vanjskopolitički položaj, ali i gospodarski i tehnološki razvoj kroz transfer novih, naprednih tehnologija. Javnost treba znati kako je jačanje obrambenih potencijala, pored ulaganja u sigurnost, ujedno i pretpostavka gospodarskog razvoja i blagostanja, zaključio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Vlado Galić na obilježavanju 9. obljetnice pristupanja Hrvatske u članstvo NATO saveza.