U Saboru izložba o Domovinskom ratu “Zločin bez kazne”

Izložba "Zločin bez kazne" u Hrvatskom saboru

Izložba o Domovinskom ratu “Zločin bez kazne”, u organizaciji HDZ-ova zastupnika Steve Culeja koja tematizira pogibiju 12 redarstvenika u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine, otvorena je u petak u Hrvatskom saboru.

U nazočnosti ministra branitelja Tome Medveda i desetak saborskih zastupnika, Culej je naveo kako se obilježava “100 godina zločina nad Hrvatima bez kazne”, vrativši se na “1918. godinu, Trg bana Jelačića i Grgu Anđelinovića koji je poubijao Hrvate”. Ističe da je riječ o 100 godina zločina nad Hrvatima bez osude zločina, bez procesuiranja, sankcioniranja i kazne za one koji su počinili zločine nad hrvatskim narodom.

“Svaka žrtva od 12 redarstvenika vjerojatno je spasila desetke tisuće Hrvata u Domovinskom ratu jer je svojom smrću upozorila cijelu Hrvatsku”, istaknuo je Culej. Policajci-specijalci tog su dana podmuklo uvučeni u Borovo Selo, a nisu bili pripremljeni na ono što ih je tamo čekalo – pobunjeno lokalno (srpsko) stanovništvo potpomognuto četničkim postrojbama iz Srbije, odredima Dušan Silni i Bijeli orlovi danas poznatoga zastupnika srpske Narodne skupštine Vojislava Šešelja, rekao je.

“Oni su izvršili zločin nad 12 redarstvenika koji su naivno, nepripremljeno i neadekvatno obučeni ušli u tu akciju i uvučeni u nešto što im se davno spremalo od vjekovnog neprijatelja”, kazao je Culej, podsjetivši da su redarstvenici, ne samo ubijeni, nego i mučeni za života.

Poručio je kako je u Borovu Selu je specifično što je cijelu akciju pobune vodila bivša JNA koja se stavila na stranu terorista i pobunjenika.

Culej je govorio i o sudbinama velečasnog Ivana Burika i doktora Ivana Šretera, mirotvorca i humaniste koji je pomagao i Srbima i Hrvatima, a koji je nakon zarobljavanja trebao biti razmijenjen za dva srpska liječnika. “On nije razmijenjen, cijelu akciju vodio je Slavko Degoricija, a glavnu ulogu u njegovu spašavanju trebao je imati jedan saborski zastupnik koji svakodnevno glumi mirotvorca i napada i vrijeđa Domovinski rat, hrvatske branitelje koji ‘proizvode fašizam u hrvatskom društvu’ kojega nema, svakodnevno u Hrvatskom saboru razara ono što je Domovinski rat napravio, a to je pomirba, oprost, pomirenje zbog budućnosti i onih koji dolaze iza nas”, ustvrdio je zastupnik.

Rekao je i kako je aktualna izložba po treći put upriličena, “jer se u Saboru svakodnevno raspravlja o povijesti i govori se o zločinima Hrvata nad Srbima ili bilo kome, ali se u isto vrijeme zataje svi zločini koji su počinili nad Hrvatima oni koji sjede u Saboru, veličajući neka prošla vremena i govoreći da je Hrvatska nastala 1945. godine”.

“Hrvatska država, zahvaljujući kojoj i oni sjede ovdje u Saboru, nastala je na žrtvi 12 redarstvenika, dr. Šretera i velečasnog Burika i to je istina o Domovinskom ratu. Ubijani su pod nazivom da su fašisti i ustaše, a danas nam nameću iste teze, iste nazive, tko zna s kojim planom.

Dobro mi je znano zašto mnogih ovdje nema, nikad oni neće doći ni na jednu izložbu jer njih interesira samo laž iz prošlog rata, a istina iz Domovinskog rata to ih ne interesira jer oni su ciljano s tko zna kakvim petokolonaškim zadatkom nastavili ono što nije dovršeno”, zaključio je Culej.