U Saboru glasovanje pa rasprava o Imunološkom zavodu

Foto: Nacionalno

Plenarno zasjedanje Hrvatskog sabora počinje glasovanjem o odrađenim točkama, a potom zastupnike očekuje rasprava o dva izvješća – o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. te ono o radu istražnog povjerenstva za Imunološki zavod.

Prošle se godine, kako se navodi u izvješću, prvobraniteljici za osobe s invaliditetom obratilo 1827 građana, što je za 31 posto više u odnosu na 2016. . Kao i prethodnih godina, najveći broj pritužbi pravobraniteljici za osobe s invaliditetom bio je u području socijalne zaštite, potom slijede područja rada i zapošljavanja.

U zaštiti i afirmaciji prava osoba s invaliditetom te suzbijanju svih oblika diskriminacije bilo je ukupno 2913 postupanja po pritužbama, dok je nadležnim tijelima upućeno više od 650 preporuka i upozorenja.

Na dnevnom redu Sabora je i Izvješće istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda, koje je trebalo utvrditi sve bitne okolnosti poslovanja tog zavoda od početka procesa pretvorbe i privatizacije 1990. do danas. (Hina)