U Saboru burno: Oporba napala Bulja i Zekanovića

Konferencija za medije Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista

Saborske kolege oštro su u petak reagirale na izjave koje su u raspravi o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2018. izrekli Miro Bulj (Most) i Hrvoje Zekanović (Suverenisti).

Građanima je dosta parazitiranja pojedinaca na manjinama i negativnom kontekstu, oni koji siju netrpeljivost i mržnju ne žele dobro Hrvatskoj, glupi nacionalisti se zalažu da model vladanja  u Hrvatskoj bude model vladanja Srbije, poručili su navedenom dvojcu Gordan Maras (SDP) i Marko Vučetić (Nezavisni).

Bulj je, naime, istaknuo da nacionalne manjine u Hrvatskoj većinom ostvaruju svoja prava, što nije slučaj s hrvatskom manjinom u Srbiji koja je šikanirana.

Što je sa sporazumom o reciprocitetu, Hrvati u Srbiji nemaju pravo na svog predstavnika u parlamentu, Srbima su u Saboru zajamčena tri mjesta, Srbija za jednog Hrvata izdvaja jednu kunu, kod nas se za pripadnika srpske manjine izdvaja 37, naveo je Mostov zastupnik.

Zekanovića je pak zanimalo hoće li i kulturne udruge, konkretno Srpsko narodno vijeće, snositi teret koronakrize, hoće li i dalje milijuni kuna odlaziti “toj i drugim udrugama koje šire govor mržnje“’.

Zekanović: Još nema prave, iskrene isprike

 Istaknuo je kako su nacionalne manjine “naša dragocjenost”, ali kako ne treba zaboraviti da su prije 30 godina pripadnici jedne manjine uzeli puške u ruku i pokušali rušiti svoju državu, “a još nismo čuli od čelnika te manjine pravu, iskrenu ispriku”.

Zekanović je dodao kako danas imamo i “etno-biznis”, o čemu “najbolje govori današnja koalicija koja upravlja Hrvatskom, hrvatsko-srpsko-romska koalicija“.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek uzvraća da manjine trebaju biti most Hrvatske i drugih država, pa na primjeru manjina koje zastupa ističe da je proteklih nekoliko godina iz njihovih matičnih država u Hrvatsku stiglo 25 milijuna investicija u objekte i infrastrukturu.

Ne osuđujte narod radi pojedinaca, poručio je spomenutim kolegama.

Babić: RH ulaže napore da poboljša položaj Hrvata u Srbiji

Ante Babić (HDZ) ističe da Hrvatska kontinuirano ulaže napore za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji.

Stalo nam je da imaju bolji status, no to nažalost ovisi i o drugoj strani, rekao je.

Ministar uprave Ivan Malenica Sabor je izvijestio da je Vlada u 2018. poduzimala brojne aktivnosti u provedbi Zakona, na što je utrošeno 173 milijuna kuna, što je 29 milijuna više u odnosu na godinu prije.