U saborskoj proceduri oporbeni prijedlog za istražno povjerenstvo o EU fondovima

Oporbene stranke objavile su u četvrtak da su, potaknute aferom Softver, u saborsku proceduru uputile prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva koje bi utvrđivalo kako se koriste sredstva iz EU fondova te koristi li ih HDZ za vlastite interese umjesto na korist građana.

Čelnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je novinarima kako su uputili inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi nepravilnosti u radu agencija, prije svega Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, koje se bave europskim poslovima i za koje smo, ustvrdio je, nedavno saznali da su djelovali pod pritiscima.

“Afera Gabrijele Žalac, članice Predsjedništva HDZ-a, i Tomislava Petrica, člana HDZ-a, koji su umjesto za korist građana odlučili europska sredstva iskoristiti za privatan interes, pokazuju da imamo ozbiljan sistemski problem s europskim fondovima”, poručio je Grbin.

Grbin: Novac iz EU koristi se za bogaćenje onih povezanih s HDZ-om

Ta i druge afere, istaknuo je, pokazuju da u Hrvatskoj postoji ozbiljan problem s korištenjem više ne samo hrvatskih sredstava, nego i s korištenjem sredstava poreznih obveznika iz čitave Europske unije “koja se povlače da bi se pojedinci povezani s HDZ-om obogatili”.

Naglasio je kako je očito da pravosudna tijela, poput DORH-a, svoj posao ne rade dobro te da im u tome treba pomoći.

Jedna je pomoć, kazao je Grbin, došla izvana, iz Ureda europskog javnog tužitelja, druga su hrvatski mediji koji uvelike odrađuju posao policije i DORH-a, a da treća pomoć mora biti Hrvatski sabor koji će shvatiti da je ovakva istraga potrebna.

“Moramo utvrditi postoje li politički pritisci na tijela koja bi trebala biti neovisna poput SAFU-a i ima li zlouporabe političkih, prijateljskih i drugih veza te postoji li, i u kolikoj mjeri se može spriječiti, izvlačenje novca iz europskih fondova u privatne svrhe.

“Afera Softver imat će posljedice ne samo za one koji su uključeni, nego i za Hrvatsku jer novac koji se dobije iz EU, a za koji se kasnije utvrdi da je bio predmet kaznenih djela, morat će biti vraćen i Hrvatska će taj novac izgubiti”, istaknuo je.

Dodao je da bismo u godinama pred nama trebali izvući 22 milijarde eura, a pitanje je koliko ćemo to s ljudima poput Žalac, Petric i ostalim HDZ-ovim poslušnicima na ključnim mjestima uspjeti.

Grbin je pojasnio kako očekuje da će ova inicijativa biti uvrštena u dnevni red sjednice Sabora najkasnije sljedeći tjedan, najavivši da će oporba, ako HDZ-ova većina ne bude htjela taj prijedlog staviti prije na raspravu, istekom roka od 60 dana osigurati da se o tome raspravlja i odlučuje.

“U slučaju korupcije nema lijevih i desnih, ima samo korumpiranih i onih koji se protiv korupcije bore, ustvrdio je i dodao kako Vladino pozitivno mišljenje na izvješće DORH-a za 2020. pokazuje da nerad te institucije itekako odgovara.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka napomenula je kako bi istražno povjerenstvo trebalo utvrditi je li i u kojoj mjeri bilo političkih pritisaka na rad SAFU-a te jesu li ti pritisci bili takvi da su pojedini korisnici sredstava bili favorizirani u odnosu na druge i po određenoj političkoj liniji, odnosno, stranačkoj pripadnosti.

“Na slučaju Žalac-Petric vidjeli smo da je bilo pogodovanja koje se tiče javnih nabava. Međutim, ovo povjerenstvo se neće baviti samo onim sredstvima EU koji su kroz javnu nabavu distribuirani izvođačima radova i pružateljima usluga, nego će se baviti i korisnicima EU fondova poput bespovratnih sredstava. Utvrđivat će se je li SAFU zaista nekome bio policajac, a nekome kum”, rekla je Benčić.

Benčić: Prevenirati da europski novci postanu kasica prasica HDZ-a

Poručila je i kako kroz istragu žele vidjeti je li bilo različitog tretmana te je li bio uvjetovan političkim pritiscima, a krajnji cilj je detektirati rupe u sustavu kako bi prevenirali da ove 22 milijarde eura koje dolaze u Hrvatsku “ne postanu doslovno kasica-prasica jedne političke stranke, i to baš one osuđene za korupciju, dakle, HDZ-a”.

“To moramo spriječiti svim institucionalnim sredstvima jer te 22 milijarde trebaju pripadati hrvatskim građanima i društvu”, zaključila je Benčić.

Ivana Posavec Krivec kazala je kako Klub socijaldemokrata podupire ovu inicijativu jer postoje opravdane sumnje da se novcem europskih fondova u Hrvatskoj ne raspolaže na transparentan način, što je prvenstveno u interesu građana Hrvatske.

“Ako se na ovaj način nastavi upravljati sredstvima EU-a to se neće dogoditi, nego će nastati još veća razlika između razvijenih i manje razvijenih, što je za nas nedopustivo i što je u suprotnosti s politikom EU”, rekla je Posavec Krivec.

Stoga je izuzetno važno, naglasila je, postaviti osnovne kriterije i jasne upute kako se s novcem može raspolagati te shvatiti da novac EU nije novac koji ništa ne košta, da to “nije novac s nekog bankomata s kojim se mogu u dogovoru prijatelja i kumova nagrađivati podobni, a osvećivati se onima koji to nisu”.

“U interesu vladajućih je da se dokaže da nije bilo nepravilnosti u ‘slučaju Žalac’ i da skinu ljagu sa svog imena. Dajemo im tu priliku i nema razloga da je ne prihvate. Ako su čisti, nema problema”, ocijenila je.

Nikola Grmoja iz Mosta istaknuo je kako je sasvim jasno da je bilo nepravilnosti, da to istražuje i Ured europskog javnog tužitelja te da je bila uhićena članica Predsjedništva HDZ-a i glavna i odgovorna osoba SAFU-a.

“Sasvim je jasno ako su se ključni ljudi za europske fondove našli na udaru neovisnih institucija, pa je jasno što se tu događa, istaknuo je i dodao kako će se te teme dotaknuti već sutra na raspravi o izvješću glavne državne odvjetnice na poticaj njegove stranke.