U Rijeci se održava 12. Konferencija Akademije za politički razvoj

12. po redu Godišnja konferencija APR-a pod nazivom “Hrvatska: Politike, prioriteti, izazovi” održava se ovaj vikend u Rijeci.  Konferencija je okupila ministre, europarlamentarce, veleposlanike u RH, vrsne domaće i strane znanstvenike, stručnjake i aktiviste, te više od 100 alumnija APR-a.

Tema prvoga dana konferencije bili su europarlamentarni izbori, a na panel raspravi sudjelovali su Dubravka Šuica (HDZ), Biljana Borzan (SDP), Tomislav Panenić (MOST NL) i Dominik Vuletić (Živi Zid).

Drugi dan konferencije obilježile su teške i one manje teške teme; hrvatsko predsjedanje vijećem Europe 2018. i EU 2020, Migracije i europski odgovori na njih, gospodarski rast i održivi razvoj i Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020.

Na temu “Održivi gospodarski rast: Karike koje nedostaju?” raspravljali su Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u HGK, Maja Vehovec, Ekonomski institut Zagreb i Mladen Domazet iz Instituta za političku ekologiju.

Na raspravi “Rijeka, prijestolnica kulture u RiHub-u” sudjelovala je ministrica Nina Obuljen Koržinek i Emina Višnić, direktorica “Rijeka prijestolnica kulture 2020.”

Zadnji dan konferencije obilježilo je izlaganje Xaviera Timbeau, direktora francuskog ekonomskog opservatorija pri Sciences PO. U nastavku današnje konferencije u raspravi o mirovinskoj reformi sudjelovao je ministar Marko Pavić.