U Rijeci izvedena prva transplantacija rožnice

Na Klinici za oftalmologiju riječkoga KBC-a izvedena je prva transplantacija rožnice u Rijeci. Operacija je bila uspješna, a pacijentica je dobro.

U ovom pothvatu riječki liječnici surađivali su s kolegama iz zagrebačke bolnice “Svjetlost” te očne banke KBC-a Rebro, odakle je došla donorska rožnica. Rijeka je, podsjetimo, bila predvodnik u transplantaciji bubrega, a ovo je  svojevsrni nastavak tih uspjeha.

Operacija je obavljena kod bolesnice koja boluje od rožnične bolesti keratokonusa, jedne od najčešćih bolesti zbog koje se izvodi transplantacija rožnice, a zahvaća mlade i radno sposobne osobe, javlja HRT.

Transplantacija rožnice do sada je bila gotovo jedina operacija zbog koje su očni pacijenti s riječkog područja morali putovati, jer se obavljala samo u Zagrebu, u državnim kliničkim bolnicama i u privatnoj klinici “Svjetlost”. Taj će se zahvat od sada obavljati i u Rijeci, a u početku će se i dalje raditi u suradnji s klinikom “Svjetlost”.

Iz riječkog KBC-a ističu da je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 20 milijuna ljudi slijepo zbog bolesti rožnice koja bi se mogla izliječiti transplantacijom. Godišnje se u Americi i u Europi napravi oko 40.000 operacija, u Hrvatskoj oko 150, a uspješnost je u nisko rizičnih pacijenata veća od 95 posto.