Povezite se

Vijesti

U Puli svečano otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre

Objavljeno

-

Pula: Otvaranje vojarne Hrvatski branitelji Istre

U nazočnosti najviših državnih dužnosnika, predstavnika Hrvatske vojske i brojnih okupljenih hrvatskih branitelja u Puli je u petak, 15. studenog 2019. godine održano svečano otvaranje vojarne Hrvatski branitelji Istre.

U vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Uz članove obitelji branitelja poginulih tijekom razminiranja aerodroma Pula, svečanosti su nazočilli predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenik župana Istarske županije koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik grada Pule Boris Miletić i načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić, te ostali predstavnici područne i lokalne samouprave.

Naziv vojarne Hrvatski branitelji Istre u Puli simbolična je zahvala u čast hrvatskim braniteljima Istre

Na početku svečanosti, ispred vojarne Hrvatski branitelji Istre otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na prelet MiG-a pilota pukovnika Danijela Borovića, a otkrio ga je upravo pukovnik Borović i umirovljeni brigadir Željko Jelenić. Naime, riječ je o zrakoplovnom eksponatu koji simbolizira herojski pothvat pilota Danijela Borovića koji je 4.veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava, unatoč svim nedaćama, borbenim avionom MiG-21 uspješno sletio u 92. zrakoplovnu bazu Pula.

Uslijedilo je otkrivanje amblema vojarne Hrvatski branitelji Istre kojeg su otkrili članovi obitelji četvorice pripadnika Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova koji su poginuli prilikom razminiranja vojarne. Nakon blagoslova vojarne kojeg je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja poginulih pirotehničara.

Pula: Otvaranje vojarne Hrvatski branitelji Istre
Grabar-Kitarović: “Sretna sam i ponosna što je Hrvatska vojska konačno u našoj Puli”

U središnjem djelu svečanosti zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave bojnik Zvonimir Mravunac predao je prijavak predsjednici Grabar-Kitarović koja je tom prilikom poručila kako se osjeća izuzetno ponosno zbog činjenice kako se Hrvatska vojska konačno i na području Istarske županije, nalazi sa svojim narodom.

“Posebno hvala potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku Glavnog stožera generalu Šundovu i svim ostalima zato što su ovako brzo i učinkovito predvođeni ministrom obrane, odradili tako složen i velik posao. Ovaj povratak Hrvatske vojske ne znači samo više sigurnosti za našu domovinu, za našu Pulu i Istarsku županiju nego će biti poticaj gospodarskim i drugim vidicima života”, poruka je predsjednice Grabar-Kitarović.

Krstičević: “Povratak Hrvatske vojske u Pulu važan je za cijelu Hrvatsku”

U svom obraćanju ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako se ovim strateškim projektom povratka Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin, Udbinu te danas i Pulu, pobjednička Hrvatska vojska vraća tamo gdje prirodno i pripada – među svoj hrvatski narod.

“Kako smo obećali na početku mandata i najavili na sjednici Vlade u rujnu prošle godine, ova Vlada vratila je Hrvatsku vojsku u Pulu. Prije svega hvala predsjednici Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Plenkoviću na podršci povratka HV-a u Pulu – bez njih to ne bi bilo moguće provesti. Hvala Predsjednice na svemu što ste učinili u snaženju Hrvatske vojske i na jačanju dostojanstva hrvatskih vojnika u vaših pet godina mandata. Hrvatska vojska to prepoznaje”, naglasio je ministar Krstičević i također zahvalio i pripadnicima Hrvatske vojske koji su realizirali ovaj značajan projekt, kako za Istru, tako i za cijelu Hrvatsku.

“Hvala i predstavnicima lokalnih vlasti koji su prepoznali značaj i važnost ovog projekta, a najviše od svega hvala obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima i ratnim zapovjednicima na svemu što ste učinili za obranu domovine i doprinijeli stvaranju i razvoju moderne Hrvatske vojske”, rekao je Krstičević.

Ministar Krstičević objasnio je kako se povratkom HV-a u Pulu zaokružio samo dio projekta je kako ono najvažnije tek predstoji: “To je zajednički život Hrvatske vojske i našeg naroda, jer je vojska potekla iz naroda i tu joj je mjesto, u hrvatskim gradovima, a sve kako bi služila svoje narodu i pružila mu sigurnost te pomoć u potrebi. To smatramo vrlo važnim jer je sigurnost temelj prosperiteta i gospodarskog razvoja pa tako i turizma”.

U čast herojskom činu postavljen MIG-21 ispred ulaza u vojarnu u Puli

U ovoj prigodi, ministar obrane osvrnuo se i na spomen-obilježje ispred ulaza u vojarnu postavljeno u znak sjećanja na maestralni prelet pukovnika Danijela Borovića s MiG-om 21 te njegovo slijetanje u nekadašnju zrakoplovnu bazu u Puli 4. veljače 1992. godine.

„On se kao i njegov prethodnik Rudolf Perešin odlučio na taj beskompromisan čin, pokazavši svu snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu i u gotovo nemogućnim uvjetima postao prvi hrvatski vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio na hrvatsko tlo“, ispričao je ministar i podsjetio na značaj hrvatskih pilota i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za vrijeme Domovinskog rata.

“Kada su nam u operaciji oslobađanja juga pružili zračnu potporu, ništa nas nije moglo zaustaviti. Stoga bi bilo povijesno nepravedno da naš narod koji ovdje živi, bude lišen prisutnosti hrvatskog vojnika i Hrvatske vojske koju je taj isti narod stvorio u tako teškim trenucima”.

Krstičević: “Pobjednička Hrvatska vojska će vam uvijek biti na raspolaganju”

Govoreći o značaju i važnosti novoustrojenog Središta za razvoj besposadnih zrakoplovnih sustava, ministar Krstičević kazao je kako će upravo navedeno Središte, koje će u svom sastavu imati kvalitetne i obučene mlade profesionalce, biti prilika mladim ljudima iz Pule i cijele Istre za zapošljavanje i uključivanje u aktivnu službu svome narodu.

„Sve ovo otvara priliku za suradnju i suživot HV-a i hrvatskog naroda i zato budite uvjereni kako će vam pobjednička Hrvatska vojska biti uvijek na raspolaganju. To smo pokazali u nebrojenim situacijama, a tako će biti i u budućnosti“, zaključuje ministar obrane Damir Krstičević.

Šundov: “Povratkom HV-a u gradove povećamo sposobnost reagiranja u kratkom vremenu”

General Šundov rekao je kako su upravo ove prigode za odavanje počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te zahvalnosti njihovim obiteljima.

“Povratkom Hrvatske vojske u gradove, povećavamo naše sposobnosti reagiranja u kratkom vremenu, jamčimo sigurnost našim građanima u svakom djelu naše domovine”, poručuje Šundov.

Zbog dolaska Hrvatske vojske u Pulu, ponosan je i zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin jer vjeruje kako će otvorenje vojarne biti dodatni vjetar u leđa istarskom gospodarstvu: „Siguran sam da će upravo ova vojarna i šire područje bivše zrakoplovne baze biti primjer uspješne suradnje državne vlasti i lokalne i regionalne samouprave“.

Gradonačelnik Pule: “Vjerujem kako će ovdje visokoobrazovani kadar s prostora cijele Istre imati mogućnost zapošljavanja”

Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić zaželivši pripadnicima Hrvatske vojske ugodnu dobrodošlicu u Pulu i Istru rekao je: “Vjerujem da će Središte za bespilotne letjelice biti učinkovito u civilnoj namjeni i aktivnostima, te da će visokoobrazovani kadar s prostora cijele Istre imati mogućnost zapošljavanja”. Također, gradonačelnik Pule zahvalio je ministru obrane na razumijevanju i pohvalio izvrsnu suradnju Ministarstva obrane s lokalnom zajednicom.

Zapovjednik središta za besposadne sustave bojnik Zvonimir Mravunac naglasio je kako središte po svom ustroju ima velik potencijal za jačanje već ostvarene suradnje s NATO i EU savezom te predstavlja izazov za vojnu i civilnu industriju.

“Opremljeni smo najmodernijim besposadnim sustavima srednjeg dometa u svijetu”, kazao je bojnik Mravunac zahvalivši se na dobrodošlici i ukazanom povjerenju.

Imenovanje prostorija Središta za besposadne zrakoplovne sustave

Po završetku svečanosti, uslijedio je obilazak i imenovanje prostorija Središta za besposadne zrakoplovne sustave: imenovanje Amfiteatra “280. vod IBL” te dvorane za sastanke “stožerni narednik Davor Zec”.

U prigodi povratka Hrvatske vojske u pulu, na parkiralištu ispred Arene u Puli za sve zainteresirane građane i posjetitelje upriličen je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a, a kao poklon gradu Puli, Jazz Orkestar Oružanih snaga RH održat će koncert u Domu HV-a, s početkom u 19 sati.

Nacionalno/MORH

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije