U pripremi nove mjere: Maske u redu za bankomat, na autobusnim stajalištima…

Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku N1 komentirao je rekordni dan po broju novozaraženih u Hrvatskoj. Istaknuo je da su u pripremi nove mjere koje među ostalim uključuju nošenje maski na otvorenim prostorima gdje nije moguće držati distancu.

“Još nije vrijeme za novi lockdown, nadam se da neće ni doći do njega. Ono što je potrebno naglasiti da su u konkretnom slučaju najučinkovitije i najjednostavije mjere – održavajmo fizičku distnacu, dezinficirajmo ruke i izbjegavajmo kontakte, nosimo maske.”, istaknuo je Vili Beroš i dodao:

Što se tiče novih mjera u Hrvatskoj, Beroš je rekao: “Obvezno nošenje maski u zatvorenim prostorima postoji i sad. Primijetili smo da u različitim aktivnostima zbog nemogućnosti održavanja distance u određenim firmama i poduzećima dolazi do rasta broja oboljelih. Stoga je krenulo promišljanje da i u ostalim dijelovima se u unutrašnjosti nose maske. Isto tako je moguće da ćemo propisati maske za otvoreno i u onim mogućnostima kada nije moguće održavati fizičku distancu. Npr. redovi ispred bankomata, na tramvajskim ili autobusnim stajalištima…”

“Nitko to ne može kontrolirati”, priznaje ministar: “Treba apelirati na osobnu odgovornost. Masku nosimo više zbog drugih nego zbog sebe. Ovo je opasna bolest koja može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Kontrole će biti učestalije”, dodao je.

Na pitanje hoće li biti sankcija odgovara: “U ovom trenutku ne razmišljamo o tome.”

Nacionalno/N1.