U povodu Dana obrane i Dana Općine Nuštar otkirven Spomenik obrani Nuštra

U sklopu obilježavanja Dana obrane i Dana Općine Nuštar u tome mjestu nedaleko Vinkovaca u petak je otkriven Spomenik obrani Nuštra, rad kipara Ivana Matkovića Laste podno kojega su potom brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće među kojima i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Znamo kolike su ovdje bile žrtve, kolika su bila razaranja i neizmjerna zahvala svima koji su dali svoj doprinos da bi obranili Nuštar i svoju domovinu Hrvatsku. Neka ovo spomen obilježje ostane kao trajni spomen na to vrijeme, na hrabre hrvatske branitelje, neka bude putokaz mladim naraštajima i kada im je teško u životu, kada ne znaju kojim putem krenuti, neka dođu ovdje i neka se prisjete što su generacije prije njih morale proživjeti da bi uživali u slobodi koju danas imamo”, poručio je ministar Tomo Medved.

U ime predsjednice Republike vijenac je položio i svijeću zapalio Ante Deur, a potom su to učinilii i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, predstavnici općinskih vlasti te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Načelnik Općine Hrvoje Drinovac podsjetio je kako su početkom listopada 1991. hrvatski branitelji u višednevnim borbama zaustavili i potpuno odbacili tenkovsko-pješadijske napade agresorske Jugoslavenske vojske i paravojnih srpskih postrojbi na Nuštar, a jedna od najtežih bitki vodila se na današnji dan.

U obrani Nuštra poginula su 94 branitelja, a oko 280 ih je ranjeno, dok je 56 Nuštaraca izgubilo život u Domovinskom ratu.

Nakon otkrivanja spomenika kojem je prethodila svečana sjednica Općinskog vijeća i sveta misa, održana je tradicionalna Ulična utrka učenika osnovne škole Zrinskih Nuštar, te 8. biciklijada za sve uzraste.