U Poreču održan 1. BioGI Forum

U organizaciji zastupnika u EU parlamentu Ivana Jakovčića i Ureda Europskog parlamenta u RH u Istarskoj sabornici u Poreču danas je održan prvi biološki forum geografske izvornosti „BioGI“ u Istri. Forum je okupio brojne ekološke proizvođače i potrošače, zainteresiranu javnost, kao i eminentne europske poljoprivredne stručnjake.

Na panelu Bio potencijali Hrvatske i Istre sudjelovao je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

“Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o OPG-u svojim odrednicama pružaju kvalitetan okvir za povećanje poljoprivrednih površina, a domicilni i mladi OPG-ovi upravo svoje sigurnije poslovanje mogu ostvariti kroz proizvodnju ekoloških te proizvodima s oznakama kvalitete”, istaknuo je Majdak.

Naglasio je važnost nove poljoprivredne politike koju provodi resorno ministarstvo u povećanju ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Istaknuo je kako je u Hrvatskoj ekološka proizvodnja u porastu te trenutno iznosi 6,1 % ukupnih poljoprivrednih površina kao i podatak da smo druga zemlja po povećanju ove proizvodnje na godišnjoj razini (23%, Bugarska 35%). Dodao je kako se planira novi akcijski plan ekološke proizvodnje kako bi se ovi pozitivni trendovi dugoročno održali.

Skup je video linkom pozdravio povjerenik za poljoprivredu EK Phil Hogan. Ideja da se kroz ovaj Forum spoje zelene i plave EU oznake proizvoda sa svojim zvjezdicama je prilika za iskorak u proizvodnji visokovrijednih poljoprivrednih proizvoda u Lijepoj našoj, ali i na razini EU.